Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Роман Іванців: Новий палац спорту відповідатиме усім міжнародним стандартам

Проект будівництва багатофункціонального спорткомплексу на Сихові одержав співфінансування з державного бюджету. Субвенція сумою 27 мільйонів гривень допоможе скоротити витрати на будівництво з міського бюджету. Попередня вартість проекту становить 200 мільйонів гривень.

Споруда матиме чотири окремі криті зали для баскетболу, регбі, гандболу та волейболу, басейн для гри у водне поло, гірку на даху для занять лижним спортом. Можливе також облаштування стіни для занять з альпінізму. Що цікаво, держсекретар міністерства молоді та спорту України Олег Немчінов на своїй сторінці у соцмережі facebook особисто подякував почесному президенту обласної федерації баскетболу, депутату ЛМР Романові Іванціву за презентацію цікавого і дуже неоднозначного проекту палацу спорту під час роботи міжвідомчої комісії з відбору об’єктів для надання субвенції з державного бюджету місцевим на будівництво чи реконструкцію палаців спорту. Детальніше про презентацію спортивного об’єкту, який стане окрасою у нашому місті, і яким саме буде новий палац спорту у місті Лева, Роман Іванців розповів в інтерв’ю.

Державну субвенцію на будівництво чи реконструкцію палаців спорту, окрім Львова, отримали ще шість міст, - бере слово Роман Іванців. - На цю програму з державного бюджету було виділено 150 мільйонів гривень. Сама ініціатива йшла з боку федерації баскетболу України. Був дуже непростий пакет документації, тому до презентації проекту та участі у безпосередній програмі його захисту почали готуватися завчасно. У період підготовки документів за розпорядженням міського голови Андрія Садового було створено робочу групу, до якої увійшли керівники департаментів міської ради, голова Сихівської районної адміністрації. З депутатського корпусу до робочої групи було включено мене. У процесі нашої роботи ми передбачили баскетбольний зал більше, ніж на 2500 глядацьких місць. Це буде баскетбольний зал, яким відповідатиме вимогам ФІБА для проведення змагань міжнародного рівня. У такому залі ми зможемо приймати національну збірну України з баскетболу. У мене уже є попередня домовленість з президентом ФБУ Михайлом Бродським, що кілька матчів на рік збірна гратиме у новому залі в нашому місті. Уже неодноразово говорив, що Львів має дуже хорошу ауру і саме місце проведення матчу збірної України у Львові практично гарантує їй перемогу (сміється). Це говорив на прикладі матчів нашої футбольної збірної.

Як відбувався сам процес презентації цього проекту? Чому обрали саме Вас?

Ще минулого року Львівська міська рада провела архітектурний конкурс для визначення найкращого ескізного проекту спортивного комплексу. Враховуючи цьогорічну ініціативу держави допомогти місцевим бюджетам коштами на спорудження чи реконструкцію палаців спорту, з боку Львівської федерації баскетболу було ініційовано участь нашого міста в конкурсі для отримання таких коштів. Тому я активно включився в процес підготовки документації по нашому проекту палацу спорту. Окремим дорученням міського голови мене уповноважили представляти наше місто в Києві у цьому конкурсі. На самому представленні нашого проекту, окрім мене, представляти Львів мав ще Антон Нікулін як керівник управління молоді та спорту ЛМР, однак він в силу об’єктивних обставин не зміг поїхати до Києва.

Як комісія сприйняла презентацію проекту?

Загалом наш проект зацікавив комісію. Дехто назвав його космічним. Результатом такого зацікавлення стало позитивне рішення комісії Мінмолодьспорту від 4 червня про виділення нашому місту субвенції у 27 мільйонів гривень.

З Ваших слів зрозумів, що новий палац спорту на Сихові буде мультифункціональний.

Так. У ньому можна буде проводити окрім тренувань та змагань з ігрових видів спорту також змагання з індивідуальних видів спорту, скажімо, з вільної боротьби, карате. У Палаці цілком можливо буде проводити концерти та інші публічні масові заходи.

Чи були у Вас зворотні думки, що палац спорту у Львові не зможе отримати державну субвенції у розмірі 27 мільйонів гривень?

За своєї каденції не пригадую, щоб Львову на інфраструктурні об’єкти з державного бюджету давали субвенції. Могли бути різні чинники, однак це уже не так важливо. Зараз уже потрібно штурмувати структурні підрозділи міської ради, щоб активізувати роботу для використання у цьому році виділених коштів. У міському бюджеті виділили 16 мільйонів гривень, державна субвенція склала 27 мільйонів, а загальна вартість проекту оцінюється у 200 мільйонів гривень. Таким чином п’ята частина грошей уже є і дуже важливо їх використати уже цього року, особливо субвенційні кошти. Якщо їх не використати в цьому році, то вони будуть втрачені. Додам, що близько 10 мільйонів гривень складає вартість проектних робіт по палацу спорту.

Які види спорту культивуватимуть у новому палаці спорту?

Як я уже казав, центральний зал буде призначений для баскетболу та вміщуватиме понад 2500 глядачів. Буде також окремі зали для волейболу, регбі, та гандболу по 240 глядацьких місць кожен, а також ватерпольний басейн на 100 глядацьких місць.  На даху буде гірськолижний спуск, який буде функціонували увесь рік. Влітку покриття також дозволятиме спускатися на лижах. І на найвищій стіні мали б бути умови для занять альпінізмом. Після сходження нашого віце-президента обласної федерації Романа Городечного на Еверест альпінізм у Львові набув значної популярності.

Якби Львів не отримав державну субвенцію на 27 мільйонів гривень, так чи інакше палац спорту, швидше за все, також би збудували.

Думаю, що так. За часів незалежності України Львів практично не будував подібних інфраструктурних проектів, якщо не рахувати аеропорту та Арени Львів, які споруджувались за участю держави. В європейських містах часто будують такі об’єкти будують. Це буде неймовірний багатофункціональний спортивний комплекс, що буде хорошим поштовхом для розвитку ігрових видів спорту, насамперед дитячого спорту у нашому місті. На території паркової зони на Сихові також будуть облаштовані відкриті спортивні майданчики. Якщо ми це зробимо, то залишимо після себе хороший слід. Мене дуже цікавить кінцевий результат. Місто отримало хороший мотиваційний стимул для реалізації цього проекту. Зараз уже є письмові зобов’язання керівництва міста перед державою, що цей проект реалізується. Плануємо, що відкриємо новий палац спорту у 2020 році, а будівельні роботи мали б розпочатися уже цього року. Також хотів відзначити роботу команди, яка працювала над цим проектом. Мова йде як про керівників нашої федерації баскетболу, зокрема президента міської федерації Дмитра Крамара та віце-президента обласної федерації Романа Городечного, так і про управління молоді та спорту ЛМР, управління архітектури міста та особисто міському голові, який повністю підтримав цей проект і дав «зелене» світло на його реалізацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ