Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Розвідка в дії, або завдання особливої складності

В районі проведення Операції Об’єднаних сил відбулося інструкторсько-методичне заняття з тактичної підготовки за спеціальною тематикою. Про це Гал-інфо повідомили в прес-центрі ООС.

Під час протистояння з підступним ворогом, який ігнорує будь-які правила та постійно здійснює провокації-теракти, а за фактом – холоднокровні сплановані убивства, єдиний спосіб уникнути втрат серед особового складу – це добре володіти обстановкою і мати повну інформацію щодо поточних, майбутніх дій противника.

Для початку, спеціалісти з різних напрямків розповіли навчальним групам та показали на практиці, як застосовуються технічні засоби вітчизняного й закордонного виробництва, що стоять на озброєнні Об’єднаних сил. Також розповіли як організовується взаємодія підрозділів, маскування та забезпечення їх автономності під час роботи в полі; про критичні моменти при визначенні координат, звідки ворог веде вогонь, при мінній війні, при застосуванні розвідувальних чи ударних безпілотних літальних апаратів і протидії безпілотникам противника, наданні першої допомоги та медичній евакуації. За короткий час було озвучено й показано значну кількість інформації, необхідної і командирам, щоби максимально ефективно застосовувати підпорядковані підрозділи відповідних спеціальностей, і військовослужбовцям, які в подальшому допомагатимуть своїм товаришам у щоденному вдосконаленні їхньої бойової майстерності.

Але одна справа слухати та дивитися, як щось відбувається у спокійній обстановці, за окремими елементами, а зовсім інша – діяти на практиці в бойових умовах. Тому, аби продемонструвати, як працюють знання, передані в першій половині заняття, другу його частину провели у формі наочної демонстрації. Коли усе горить, димить і вибухає, над головою свистять кулі, гримить двигунами бронетехніка, а в повітрі кружляють вертольоти – просто тверезо мислити може далеко не кожен. А саме в такій обстановці необхідно миттєво приймати рішення ціною в життя – своє і товаришів. І діяти. Сильно, потужно, блискавично, виважено або зухвало в залежності від ситуації, але чітко і точно – завжди. Обережно, і кардинально жорстко, з повною самовіддачею. Тому що ворог підготовлений, сильний, жорстокий, мотивований, дуже хоче вижити і готовий без вагань убивати, а його необхідно перемогти.

За сценарієм занять після виснажливої смуги перешкод з підвищеним фізичним та психологічним навантаженням розвідувальна група рухається територією, підконтрольною ворогові. Для отримання необхідних даних командир приймає рішення захопити військовий всюдихід з офіцерами противника на борту. Своєчасно організована засідка. Вибуховий заряд на дорозі змушує водія автомобіля змінити курс й на мить пригальмувати. Блискавичний штурм не залишає шансів опонентам. Екіпаж автомобіля складається з добре підготованих військових. Противник встигає зорієнтуватися в ситуації, подати сигнал тривоги і чинить запеклий опір. За лічені секунди настає розв’язка. Ворог знешкоджений але живий. Проте, один із бійців групи отримує поранення.

Роззброївши противника, контролюючи чужих та надаючи медичну допомогу побратимові просто в салоні автомобіля, хлопці відходять на максимально можливій для такої місцевості швидкості. Ворог піднімає за тривогою бронегрупу. Ситуація стає критичною – кільце може зімкнутися за лічені секунди. У повітрі кружляють безпілотні літальні апарати, а значить чекати артилерійського удару доведеться недовго. Через радіостанцію чути уривки доповідей, команд, відголоски невидимої але небезпечної радіовійни в ефірі. БТР-и противника уже на відстані прицільного вогню з бортового озброєння, кільце от-от зімкнеться, і ситуація для хлопців з двома полоненими та своїм пораненим на руках дуже невтішна.

Коли здається, що виходу уже немає, виявляється, це зовсім не так. Командир подає запит на підтримку з повітря і в гру вступають гелікоптери. Поки Мі-8 евакуює групу – ланка бойових Мі-24 забезпечують вогневу підтримку і прикривають відхід своїх. Повітряна карусель, вибухи, постріли, автоматичні черги великокаліберного бортового озброєння – відхід «із феєрверком».

Після завершення заняття Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський нагородив військовослужбовців, які відзначилися при виконанні бойових завдань, подякував учасникам за належну підготовку заходу і всім присутнім за щоденну небезпечну службу.

– Усі відпрацювали добре і дуже професійно. Впевнений, що у бойових умовах ви здатні показати себе ще краще, - підсумував Олександр Сирський.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 11 серпня збройні формування Російської Федерації та її найманці вісім разів порушили режим припинення вогню. Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець зі складу Об'єднаних сил отримав поранення..

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ