Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Севілья» - «Шахтар»: поразка, за яку не соромно

Донецький «Шахтар» після домашньої нічиєї і поразки у виїзному маті проти іспанської «Севільї» поступився їй місцем у фіналі другого за престижністю клубного футбольного турніру. Натомість команда Євгена Коноплянки, перемігши «Шахтар» 3:1, зіграє у фіналі Ліги Європи втретє поспіль.

Для вболівальників іспанської «Севільї» фінал Ліги Європи - явище буденне. Вони  навіть жартують, що Лігу Європи чи Кубок УЄФА вигадали саме для їхньої команди. «Севілья» двічі вигравала Кубок УЄФА (2006 та 2007) та стільки ж Лігу Європи (2014 та 2015). Команда Унаї Емері уже встановила абсолютний рекорд, вийшовши втретє поспіль до фіналу, і близька до того, щоб втретє поспіль його виграти.

У фіналі іспанському гранду протистоятиме англійський «Ліверпуль», який, до слова, ще ніколи не вигравав Лігу Європи, зате двічі перемагав у Кубку УЄФА (1973 та 2001 років). Британці своєю присутністю дещо розбавили іспанські барви цьогорічних фіналів єврокубкових турнірів, адже якби «Ліверпуль» не обіграв учора «Вільяреал», вирішальний двобій Ліги Європи, як і Ліги Чемпіонів, також відбувався б між клубами з Прімери.

У Севільї український клуб не зміг впоратися з потужним стартовим натиском суперника. Груба помилка на своїй частині поля недосвідченого Малишева змусила «Шахтар» відіграватися уже на 9 хвилині після того, як кращий у підсумку гравець матчу Кевін Гамейро реалізував перший гольовий момент.

Вирівняти гру команді Луческу вдалося лише після затяжної серії жовтих карток. Гравці «Севільї» грали на межі фолу, а гірники - ще брутальніше, за що і отримували «гірчичники».

Сценарій львівського матчу гравці частково відтворили і в Севільї. «Шахтарю» вдалося не лише подати ознаки життя у першому таймі, а й відігратися. Марлос розкішною передачею вивів Едуардо сам на сам з голкіпером, а той не схибив. Віри у  позитивний результат «Шахтаря» на виїзді вселив ще один небезпечний прохід Марлоса уже в компенсований арбітром час, однак, м’яч після прострілу бразильця на Коваленка захисники вибили на кутовий.

Перерва у матчі не пішла на користь «Шахтарю». Натомість для «Севільї» свисток арбітра став рятівним гонгом, який чує боксер після пропущеного сильного удару. Щось подібне відбувалося і у Львові, щоправда тоді «Шахтар» після першого тайму перемагав з рахунком 2:1.

Другий тайм матчу розпочався зі ще однієї атаки «Шахтаря», на жаль, не результативної, - Коваленко пробив небезпечно для Сорії. Втім, саме після неї «Шахтар» пропустив вдруге. Кевін Гамейро знову скористався грубою помилкою гірників в обороні, і, вийшовши сам на сам з Пятовим, знову його переграв.

За рахунку 2:1 на користь «Севільї» надія на позивтиний результат ще жевріла, однак, коли український клуб пропустив втретє, вона згасла остаточно. Один з найважливіших голів у двоматчевому протистоянні, який і розставив усі крапки над і, провів Маріано. З його дальнім ударом Пятов впоратися не зміг. Інтригу у  матч міг повернути Едуардо, однак, бразильський хорват не забив.

Як зазначили після гри гравці та тренери «Шахтаря», «Севілья» пройшла до фіналу Ліги Європи справедливо. Чемпіонатові України далеко до іспанського, але за спробу пройти сильний клуб, за виступ команди у Лізі Чемпіонів та Лізі Європи гірникам можна сказати лише теплі слова. Пригадайте, як ще по ходу сезону Луческу в одному зі своїх інтерв’ю сказав, що команда не виграє Ліги Європи, оскільки сильні легіонери йдуть, а на їхнє місце він змушений ставити хоч і перспективних, проте, молодих і необстріляних в єврокубках українців.

Що цікаво, український легіонер «Севільї» Євген Коноплянка у цьому матчі не зіграв жодної хвилини. Вочевидь, провальна гра Конопи у Львові запам’яталася Унаі Емері. Попри це, будемо сподіватися, що тренер довірить місце у складі Коноплянці уже у фіналі Ліги Європи, який відбудеться у Базелі 18 травня. Для Євгена матч проти «Ліверпуля» буде особливим, адже Лігу Європи у своїй кар’єрі він наразі не вигравав.

Богдан Пастернак, Гал-інфо 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ