Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Шахтар» - «Рапід»: а валідол купили?

Донецький «Шахтар» не без фарту та надзусиль таки зумів пробитися до групового турніру найпрестижнішого футбольного турніру Європи – Ліги Чемпіонів.
shakhtar.com

На «Арені Львів» команда Мірчі Луческу була близькою до краху на останніх хвилинах зустрічі, проте австрійський «Рапід» не зумів реалізувати свої більш, ніж хороші моменти. Рахунок 2:2 влаштував лише українську команду.

З ким би «Шахтар» не грав у Лізі Чемпіонів, донецьку команду, яка уже давненько прижилася у Львові, підтримували, підтримують та, мабуть, будуть підтримувати. Як не як, але саме «Шахтар» через війну на Донбасі переніс футбол найвищого європейського рівня до міста Лева, а відтак жителі та гості міста з особливим задоволенням заповнюють трибуни «Арени Львів». На матчі національного чемпіонату справи у «гірників» зовсім не такі втішні, проте це уже тема для іншої розмови. На матч «Шахтар» - «Рапід» хоч і деякі святі місця були вільними, проте добрих 28 тисяч вболівальників переглянули матч вживу.  

У порівнянні з матчем у Відні тренер «гірників» Мірча Луческу зробив лише одну заміну: замість центрального захисника Олександра Кучера на поле вийшов Сергій Кривцов. І варто відзначити, ця заміна себе не оправдала, оскільки з центральної зони у «Шахтаря» інколи виникали серйозні проблеми. І як то кажуть, добре, що все добре завершується. А міг «Шахтар» бути без Ліги Чемпіонів.

Починалося усе для «Шахтаря» так, що краще і годі придумати. Уже на 10 хвилині зустрічі завдяки красивому удару Марлоса з-за меж штрафного майданчика «Шахтар» вийшов вперед. У ці хвилини ожила «Арена Львів» і ще раз заглушила вболівальницький сектор «Рапіда». Втім, через три хвилини усе відбулося з точністю до навпаки. Цього разу Шауб, погасивши головою пожежу у штрафному майданчику господарів, встановив статус-кво – 1:1.

На цього гольові атаки від обох команд у першому таймі не завершилися. На 23 хвилині матчу гості уже були в груповому раунді Ліги Чемпіонів. Стефан Хофман показав усім як потрібно виконувати штрафні з 20 метрів. Якщо відверто, то такий перебіг подій після голу Марлоса був як сніг на голову серед ясного неба. Підопічні Зорана Барішіча майже миттєво зробили те, що не могли зробити протягом 90 хвилин у Відні.

Отримавши два серйозні удари, «Шахтар» доволі скоро зумів відігратися. В одній з атак Срна навісив у штрафний майданчик, після чого захисники «Рапіда» скинули м’яч прямісінько на Олександра Гладкого. Колишній гравець львівських «Карпат» таким подарунком скористався на відмінно – 2:2 ще у першому таймі.

Загалом «Шахтар» краще виглядав за суперника у першому таймі. В комбінаційній грі команда Луческу виглядала потужніше. Гра «Рапіда» у захисті нагадувала так званий автобус, але не простий, а той, який швидко переміщався з місця на місце.

У першій 45-хвилинці «кроти» мали ще два напівмоменти для того, аби вийти вперед. Спочатку Гладкий пробив у воротаря, а згодом Кривцов стрільнув мимо після подачі Ракицького.

Про першу половину другого тайму можна не згадувати взагалі. «Шахтар» хоч і контролював м’яч більше, проте дивідендів з цього було мало. Неозброєним оком було помітно, що за своєю манерою гри та підбором виконавців господарі мали б забивати як мінімум один гол.

Один з ключових епізодів у матчі стався на 68 хвилині. «Шахтар» розіграв блискучу комбінацію, яку помилково перервав польський арбітр Шимон Марциняк. Поляк зупинив гру і зафіксував фол на Гладкому, в той час коли Марлос з Тейшейрою виходили фактично на одного захисника. Обурення Луческу та «Арени Львів» нічого не змінило – у цьому епізоді арбітр, допустивши грубу помилку, однозначно зіграв за австрійців.

В цілому контратаки у «Шахтаря» вдавалися у другому таймі. Традиційно активними були Тайсон, Тейшейра та Марлос. Втім, ці гравці, а особливо Тайсон, ніяк не могли знайти порозуміння в атаці з Гладким. Олександр часто не біг їхні передачі, вдаючи, що очікував від бразильців іншого рішення. За це, а також інші помилки Луческу відправив Гладкого відпочивати, випустивши на поле іншого нападника – Едуардо.

Заміни від Луческу допомогли українській команді заробити хіба що вилучення. За другу жовту картку достроково пішов відпочивати Маріо Сонлайтнер. Втім, вдесятьох австрійці змогли навести справжній жах на оборону «Шахтаря» наприкінці зустрічі. По-справжньому пробачив «Шахтар» і пробив мимо Ліги Чемпіонів на 90 хвилині Роберт Беріч. Подача Прошеніка на Беріча була ідеальною. Ніким неприкритий нападник з кількох метрів, пробиваючи головою, не влучив у ворота.

Ще один раз вболівальники випили валідолу на останній компенсованій арбітром хвилині. Удар Пецоса зі штрафного парирував воротар Пятов, а після добивання від Прошеніка м’яч влучив у стійку. Після цього епізоду з полегшенням зітхнула уся «Арена Львів» - «Шахтар» буквально заліз у Лігу Чемпіонів.

Як би не було, «Шахтар» уже у групі, і з цим потрібно привітати команду Луческу. У Львові знову буде Ліга Чемпіонів, і як мінімум три матчі. З ким віце-чемпіон України, дізнаємось у четвер, 27 серпня.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ