Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Що робить Смалійчук з "Карпатами"?

Львівські "Карпати" продовжують дивувати. З нового сезону львівські "Карпати" таки виступатимуть серед професіоналів. Щоправда, навіть у самій структурі клубу не вірять, що це надовго.

Чому ж історія клубу не завершилася зараз та кроки якого футбольного олігарха впевнено повторює Олег Смалійчук, президент зелено-білих?

Про ситуацію в клубі говорять відверто і це шокує. Переданий фанатам герб клубу, який, швидше за все, собі ʺпопросятьʺ нові ʺКарпатиʺ; розмови про ʺКарпатиʺ Галич-Бурштин як партнерський клуб, якому допомагають гравцями, адже вони ʺще не готові до професійного футболуʺ. Якщо хочете переконатися в правдивості цих слів та в тому, що вони йдуть від людей зі структури клубу, – перегляньте програму ʺЧорне і Білеʺ на zaxid.net за участі директора зі стратегічного розвитку ʺКарпатʺ Сергія Болотнікова.

Олег Смалійчук практично від повернення до ʺКарпатʺ заявляє, що слова львівських бізнесменів та футбольних функціонерів про допомогу клубу є не більше, ніж спробою попіаритися. Стає цікаво чому, попри бажання висвітлювати ситуацію та розповідати про все, навіть те, що лежить за межею сприйняття пересічного вболівальника, немає жодних новин про можливі перемовини, зустрічі та якісь підсумки опісля? Можна скільки завгодно розповідати про ʺдівчину Катюʺ з Кіпру та валити проблеми клубу на неї, але чи не знав Смалійчук про цю ситуацію перед заходом на посаду?

Частка клубу, яка не належала Димінському, а тепер не належить і новому керівництву, не створювала борги, через які ʺКарпатиʺ три трансферних вікна не можуть реєструвати нових футболістів. Олег Смалійчук коли вивчав можливості щодо перемовин з власником іншої частини акцій клубу, схоже, непогано вивчив і його способи ведення справ. Два клуби з приблизно схожою назвою, перетікання кадрів з команди у ʺклонʺ та обкатування молоді. Якщо хочете дізнатися чим все закінчується в такому випадку – подивіться на місце ʺДніпраʺ у турнірній таблиці останнього сезону. Хоча, що там дивитися, його немає, як немає і клубу зі сторічною історією.

Вболівальники з Дніпра та Львова непогано ладили між собою, тож і зараз місцеві фанати мали б розуміти до чого все йде та максимально контролювати процеси в клубі. Аби з нового сезону 2021/22 замість ʺКарпатʺ не було умовного ПФК, МФК, СК чи ще якогось ʺКʺ, потрібно тримати руку на пульсі щоденно. Ця думка є достатньо популярною серед громадськості, її висловлював і один з найкращих представників львівської футбольної школи Олег Лужний: ʺНа місці фанатів я би розібрався з новим співвласником ʺКарпатʺ, котрий пускає команду під плінтус. Натомість вони його підтримують. Що буде далі зі львівськими ʺКарпатамиʺ? На мою думку, треба покликати Олега Смалійчука на зустріч з уболівальниками, нехай він пояснить ситуацію. Представники Ігоря Коломойського нехай теж приїдутьʺ.

Справедливості заради варто зазначити: зустрічі з фанатами були, адже саме їм тепер належить герб клубу, спроби зустрічей з Коломойським – теж. Хоча намагання об’єднати це все і посадити за власний стіл перемовин немає. ʺКарпатиʺ можуть скільки завгодно закидати заангажованість сторін, що пропонують ці зустрічі, але не роблячи нічого натомість все так і залишиться на рівні виправдовувань, а не боротьби за майбутнє клубу зі славним минулим.

Інколи складається враження, що тримати все під контролем не вдається. І мова навіть не про вищезгаданих фанатів, а саме керівництво. Такі непрості часи вимагають злагоджених дій. Аби пояснити чому це зараз не так достатньо просто пригадати свіжу ситуацію довкола призначення Романа Гнатіва наставником спочатку львівських, а потім галицько-бурштинських ʺКарпатʺ.

Тепер кожен подібний викрутас від керівництва зелено-білих викликає негативну реакцію зі сторони людей, які займають не останнє місце в історії клубу. Мирон Богданович Маркевич, з яким ʺКарпатиʺ здобували медалі чемпіонату України, вже відверто не вірить у самостійність фігури Олега Смалійчука. ʺУ принципі, Смалійчук тут нічого не вирішує. Вирішує Петро Димінський, який, вочевидь, нудьгує в Греції. Команду вже знищили як таку. Ще хочуть знищити емблему, назву. Я категорично проти таких дій! Упевнений, що вся футбольна спільнота теж проти. Тут немає про що говоритиʺ, - наводить слова Мирона Богдановича сайт Львівської Асоціації футболу.

Зараз існує два найбільш очевидних варіанти розвитку подій. Перший – КПФ ʺКарпатиʺ  (саме таку офіційну назву має юридична особа) дограє сезон, отримує кошти від трансферів, насамперед Карраскаля, плюс, можливо, когось із молоді, та зникає. Другий – такий же, з однієї відмінністю – ці кошти йдуть на виплату заборгованостей клубу. Він допоможе бодай зберегти Смалійчуку власне лице перед гравцями, персоналом та партнерами. Хоча історію клубу у випадку зникнення це не збереже.

Історія ʺКарпатʺ, коли мова йде не про виживання в УПЛ, а про виживання клубу в принципі, потребує максимальної публічності. Так, клуб вже одного разу відроджувався, та не варто порівнювати ситуацію наприкінці існування СРСР з 2020 роком. У прихильників клубу та всіх людей, дотичних до футболу, буде дуже багато питань, якщо якийсь із процесів, що відбуваються всередині клубу, буде з грифом ʺцілком таємноʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ