Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Шість головних висновків сезону 2019/20

Чим здивували команди УПЛ після відновлення сезону?

Сезон 2019/20 видався надзвичайно довгим. Почавшись у липні 2019 року він і досі не завершений: залишилися ще матчі за право зіграти у Лізі Європи. Турнірна таблиця після карантину могла зазнати більш кардинальних змін, але обійшлося: все через те, що шістки були сформовані ще до вимушеної кількамісячної перерви. Хто здивував зі знаком «+», а хто розчарував? Спробуємо все розкласти по поличках.

Беззаперечний лідер

Посткарантинний «Шахтар» продемонстрував власну перевагу над рештою команд. Якщо в першій частині чемпіонату гірники могли мати проблеми з командами, які грають з активним та постійним пресингом, то після відновлення чемпіонату все стало для них простішим: неповна фізична готовність нівелювала це слабке місце. Здавалося, що донеччани готові працювати на максимум лише тоді, коли починають несподівано поступатися. Чого лише вартий матч з «Динамо», де після голу киян «Шахтар» швидко зібрався та відповів двома.

Якщо б не участь у Лізі Європи, ще більше гравців основи гірників могли би відправитися у відпустку. І не було б рекордного відриву від другого місця у 23 очки. А так – наочна демонстрація власної першості впродовж всього сезону.

Найбільше розчарування

За це звання борються два претенденти. Перший – «Динамо». Кияни рекордну кількість разів поступилися, мала проблеми не лише з «Шахтарем», а й «Зорею», «Десною» та навіть «Колосом». Не виграючи чемпіонство вже декілька років, біло-сині раніше відбирали очки у гірників регулярно. Цього ж року лише дивом вдалося зберегти друге місце завдяки нічиї прямих конкурентів в очному протистоянні. Що краще характеризує провальний сезон киян, ніж слова президента Ігоря Суркіса, який не вірить у вихід в груповий етап Ліги чемпіонів?

Другий претендент, який у Львові точно залишиться першим – «Карпати». Ми вже писали про непослідовність у діях президента зелено-білих Олега Смалійчука. Вчора рішення про виключення зі складу УПЛ набуло чинності. І тепер залишається питання: чи вистачить ПФЛ мужності для того, аби сказати «Карпатам» до побачення? Досить того, що у Другу лігу регулярно заходять команди без ігор на аматорському рівні. Тепер ще й з УПЛ опускатимуться команди, які на певному етапі скажуть «ми готові вилітати» і не будуть догравати два, п’ять, а то й десять турів?

Тренерська команда із села

Вихід «Колоса» в УПЛ вже було подією неординарною. Всі статистичні показники, просунута статистика впродовж сезону свідчила, що команда очевидно перебирає очки. Та прагматичний футбол разом з емоційністю, найкращим свідченням якої є кількість попереджень, отриманих наставником команди Русланом Костишиним, завів ковалівців у першу шістку та ледь не створив головну сенсацію, перегравши в останньому турі «Динамо». Тепер залишилося перевірити готовність «Колоса» працювати під тиском: попереду півфінальний матч плей-оф проти СК «Дніпро-1».

Найбільша несподіванка

Ця команда теж претендує на звання тренерської з однією лише поправкою: Юрій Максимов не відпрацював повний сезон. Після карантину ворскляни приємно дивували. Підйом у турнірній таблиці, вихід у фінал Кубка України та сміливе рішення одразу в трьох турах довіритися молоді. І харківський фінал з «Динамо», і довіра молоді цілком підпадає під категорію «несподіванки».

Надлишковий прагматизм

Наставники команд в Україні та Європі відрізняються за одним досить важливим показником: у нас вони – тренери, у них – менеджери. Саме закордонний досвід, цілком можливо, дався взнаки, коли Віктор Скрипник прийняв важке рішення зберегти третє місце. «Піти в атаку і потрапити в полон», - саме так після гри наставник біло-чорних відреагував на запитання про втримання нічийного рахунку у матчі з «Десною».

На фоні повідомлень про кількамісячні затримки зарплатні відхід Лєднєва, Тимчика, Чеберка та, цілком можливо, Михайличенка, участь у Лізі Європи – найкращий варіант. Вдала гра на груповому етапі допоможе не лише поповнити клубну скарбничку, а й привернути увагу до власних футболістів. Що дуже важливо команді, яка регулярно продає і, фактично, живе з цього.

Найбільша загадка

На цьому місці у нас чернігівська «Десна». Здавалося б, чому саме загадка? Команда зайняла четверте місце, дебютуватиме в єврокубках та має досвід. Однак є чимало запитань. Чи готові чернігівці до відбіркових раундів Ліги Європи? Це – плей-оф, а, до прикладу, в Кубку України у «Десни» виникли проблеми з нестабільною полтавською «Ворсклою». Чи зможуть сіверяни повторити результат у наступному сезоні? Команда Олександра Рябоконя одна з найбільш вікових. Взимку вони продали Артема Фаворова в Угорщину. Продаж ще кількох лідерів буде цілком логічною: це і одна з останніх можливостей отримати гроші за футболістів, чий вік доходить до 30 років, і можливість отримати гравців у статусі команди учасника єврокубків.

Поки важко характеризувати команди, що беруть участь у плей-оф за Лігу Європи. Не знайшлося слів і про «Львів» та «Олімпік», але тут все зрозуміло: рівень фінансування та склад не дозволяє їм підійматися вище, можливі лише локальні успіхи в окремих матчах, або спалахи в окремих сезонах. Але не в цьому.

Перерва напередодні нового сезону трохи більше, ніж місяць. Вже в сезоні 2020/21 команд стане чотирнадцять, а рівень конкуренції в Першій лізі дозволяє сподіватися на те, що цікавих персонажів, клубів і матчів побільшає.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ