Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Кримінал

Судний день для «Нафтогазу»

«Cистемна корупція у «Нафтогазі» не лише залишилася, а й набула нових вироджених рис. Розслідування з боку прокуратури, у тому числі Генеральної прокуратури, діяльності «Нафтогазу» та Коболева щодо «Укрнафти» лише наближає судний день для «Нафтогазу».

Отож, прокуратура Києва вимагає виконання визначення слідчого судді Печерського райсуду Києва про надання дозволу на проведення ревізії «Укрнафти» в рамках справи про підозру до голови правління «Нафтогазу України» Андрія Коболева. Також відбулося затримання детективами НАБУ голови Державної фіскальної служби Романа Насирова, який проходить по так званій «газовій справі Онищенка», де ключовими учасниками виступають керівники «Нафтогазу».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук: "Затримання голови ДФС Романа Насирова і новий виток «газової справи» народного депутата Олександра Онищенка – це черговий крок, який наближає період багатомільярдних розслідувань щодо зловживань у системі «Нафтогазу» та безпосередньо порушень вчинених головою правління Коболевим.

Насиров може виявиться тим «каменем» доміно, який повалить за собою Коболева та інших учасників «схеми». Зрештою, голова «Нафтогазу» уже із минулого тижня готовий до радикального розвитку подій. І приклад Насирова є показовим, що його може чекати.

На жаль, системна корупція у «Нафтогазі» не лише залишилася, а й набула нових вироджених рис. Розслідування з боку прокуратури, у тому числі Генеральної прокуратури, діяльності «Нафтогазу» та Коболева щодо «Укрнафти» лише наближає судний день для «Нафтогазу».

Адже прокуратура Києва безпосередньо підозрює голову правління «Нафтогазу» Коболева у тому, що його дії завдали шкоди «Укрнафті» на суму 5,49 млрд. грн. Власне, зловживаючи службовим становищем, Коболев не добився відсторонення від виконання обов’язків голови правління «Укрнафти» Пітера Ванхеке, членів правління Володимира Пустоварова і Олексія Куща, що призвело до збільшення податкового боргу «Укрнафти» на 5,49 млрд грн.

Сподівання керівництва «Нафтогазу», що на їх захист будуть виступати представники ЄБРР чи Світового банку, представники посольства США, – це оманливе і хибне очікування. Напевно саме для керівництва «Нафтогазу», яке шанобливо ставиться до віршованої творчості, відома українська поетеса Леся Україна писала слова вірша Contra spem spero! – «Без надії таки сподіватись, жити хочу! Геть, думи сумні!».

І США, і ЄС відмовились від подальшої підтримки керівництва «Нафтогазу» в обмін на те, що правоохоронні органи України будуть розслідувати закупку реверсного газу лише на території України та причетність до цього громадян України. І, відповідно, не будуть тягнути за ниточки, які ведуть до ЄБРР, Світового банку, інших міжнародних партнерів «Нафтогазу», європейських трейдерів газу. Тому сховатися за спину посольства США чи країн Євросоюзу уже не вийде.

На фоні критичного періоду своєї діяльності показовими стали постійні звинувачення Коболева та одного із активних представників «Нафтогазу» Вітренка у бік якихось невідомих осіб, які не дали їм можливості реформувати нафтогазову галузь. Але при цьому керівництво «Нафтогазу» не ініціювало жодного звернення чи то в Генеральну прокуратуру, чи то в суд щодо таки осіб і незаконних дій.

Водночас, підтвердження Генеральної прокуратури України про розслідування та вчинення злочинів при закупці реверсного газу – це лише перший пункт у довгому списку звинувачень, які іще з 2015 року почали розроблятися правоохоронними органами України. За наявною інформацією попередні оцінки сумарних збитків від купівлі реверсного газу та діяльності нинішнього керівництва «Нафтогазу» протягом 2014-2016 рр. складають близько 19 млрд. грн. (700 млн. дол.).

Другим пунктом є «газова справа Онищенка». Причетність до схем із продажу газу керівництва «Нафтогазу» не викликає сумніву, оскільки ключовим учасником була компанія «Укргазвидобування», яка входить до складу «Нафтогазу».

Третім пунктом є справа «Одеського припортового заводу». Варто пам’ятати, що заступник голови правління «Нафтогазу» Коболева Сергій Перелома був безпосереднім учасником розслідування НАБУ. Але традиційно для України переживши свої «п’ять хвилин сорому» він і тепер спокійно продовжив роботу у «Нафтогазі». Проте, інші правоохоронні органи і не збиралися припиняти розслідування, а тому «справа ОПЗ» лише доповнить інші пункти.

Нарешті четвертим пунктом є сукупність матеріалів про незаконне збагачення керівників «Нафтогазу» за рахунок необґрунтованого та штучного підвищення тарифів на газ для населення.

Фото - segodnya.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ