Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Топ-12 спортивних подій Львова 2018 року

Спортивний 2018 рік для Львова та його мешканців та вболівальників аж ніяк не був сумним та небагатим на події. Кореспондент Гал-інфо вибрав найяскравіші події для нашого міста, які не могли пройти повз Вашу уваги.

1.ФК "Львів" - учасник Прем’єр ліги

Влітку 2018 року футбольний клуб "Львів" отримав атестат для участі у Прем’єр-лізі. Необхідний атестат клуб отримав під час загальних зборів учасників УПЛ. У травні 2018 року відбувся "обмін", за яким місце рівненського "Вереса" у Прем’єр-лізі зайняв ФК "Львів", у той час як рівненська команда перейшла у Другу лігу, де виступали львів’яни.

22 липня ФК "Львів" стартував у Прем’єр-лізі України виїзною перемогою над київським "Арсеналом". Загалом, "городяни" дуже непогано провели перше і початок другого кола чемпіонату, забравши очки в усіх лідерів, а у матчі 13 туру ФК "Львів" на виїзді сенсаційно обіграв "Динамо".  ФК "Львів" пішов зимувати на восьмому місці в турнірній таблиці. В активі "городян" - 23 очки. Домашні матчі ФК "Львів" проводив на "Арені Львів".

Також за ініціативи керівництва ФК "Львів" та місцевої федерації футболу було створено жіночу футбольну команду ФК "Львів-Янтарочка", яка успішно виступає у чемпіонаті Вищої ліги та національному кубку. Клуб було створено на базі команди з Новояворівська "Янтарочка", яка добре про себе заявила у чемпіонаті Першої ліги.

2. Львівському дербі бути!

З поверненням ФК "Львів" до української футбольної еліти відродилося і львівські дербі – ФК "Львів" - "Карпати". 22 вересня 2018 року команди в рамках офіційного матчу чемпіонату України помірялися силами на "Арені Львів", де не змогли визначити переможця. Матч, у якому першими забили "Карпати", завершився з рахунком 1:1. ФК "Львів" у цьому матчі нічим не поступався своєму супернику, а у деяких моментах гри навіть переважав "зелено-білу" команду. Втім, і вболівальники, і фахівці та самі ж футболісти нічийний результат матчу визнали закономірним. Матч-відповідь між цими командами у рамках другого кола чемпіонату запланований на 2 березня 2019 року.

"Карпати" у 2018 році знову запам’яталися змінами у тренерському складі та нестабільною грою. Найяскравіший матч "зелено-білі" провели у Києві проти місцевого "Динамо", де святкували перемогу з рахунком 2:0. За 18 матчів "Карпати" награли на 4 перемоги, 5 нічиїх, 9 поразок та "зимове" 10 місце в турнірній таблиці. В активі "Карпат" 17 очок. Менше лише у "Чорноморця" (12) та "Арсенала" (8).

3. Футзальна "Енергія" - володар Суперкубка України

Перший офіційний матч нового футзального сезону в Україні став фартовим для львівської футзальної "Енергії". Оновлена і дещо ослаблена команда Валерія Легчанова вперше у своїй історії перемогла у матчі за Суперкубок України, який офіційно відкривав новий футзальний сезон. До цього матчу у шістьох поєдинках за Суперкубок України в різні роки "Енергія" програвала, і цей трофей для клубу вважався нефартовим.

У матчі з діючим чемпіоном України херсонським "Продексімом" "Енергія" поступалася з рахунком 0:2, однак зуміла показати характер і переламати хід поєдинку. "Енергетики" у рідному для себе залі перемогли у супердраматичному матчі з рахунком 4:3.

Організацію матчу у Львові повністю на себе взяла Асоціація футзалу Львівщини. Президент АФУ Сергій Владико відмінно оцінив роботу команди президента АФЛ Мирослава Хом’яка, додавши, що за рівнем організації матч у Львові був одним з кращих за усю історію проведення цих змагань.

4."Кажани" - чемпіони України з волейболу

Волейбольний сезон 2017/18 виявився напрочуд успішним для львівських "Кажанів". Команді Олега Барана вперше у своїй історії вдалося стати чемпіонами України. Фінал плей-офф сезону 2017/18  до трьох перемог з харківським "Локомотивом" для обох команд складався по-валідольному. У перших двох матчах у Харкові перемогли львів’яни, однак з точністю до навпаки команди примудрилися зіграти у Львові.

Дата 29 квітня 2018 року в історії волейбольного клубу "Кажани" буде вписана яскравими літерами. Саме цього дня у вирішальному п’ятому матчі фінальної серії плей-офф "Кажани" з рахунком 3:1 перемогли суперника і стали чемпіонами України. У 2018 році "Кажани" також ставали володарями Кубка та Суперкубка України, а також знову взяли участь у Кубку ЄКВ, де "вище голови" стрибнути не зуміли.

5. Алла Черкасова – чемпіонка світу з вільної боротьби

Львів’янка Алла Черкасова стала переможницею чемпіонату світу з вільної боротьби, що пройшов у Будапешті. Нагороду українка здобула серед спортсменок вагової категорії 68 кг. На шляху до перемоги наша співвітчизниця в 1/8 фіналу здолала срібну призерку Олімпіади Марію Мамащук, в 1/4 фіналу –бронзову призерку чемпіонату Європи Вікторію Іванову. А у боротьбі за вихід до фіналу світової першості була сильнішою дворазової чемпіонки Азіатських Ігор та дворазової чемпіонки Азії Фанг Жу. У "золотій сутичці" львів’янка з рахунком 15:10 здобула блискучу перемогу над французькою борчинею Селеною Кумбою. Спортивна громадськість Львівщини вибрала Аллу Черкасову кращою спортсменкою Львівщини у жовтні.

6. СБК "Львів" - друге дихання нашого баскетболу

Спортивний баскетбольний клуб "Львів" - новий успішний проект львівської міської та обласної федерацій баскетболу, головною метою якого є популяризація цього виду спорту на Львівщині, а також залучення місцевих клубів до найсильніших змагань всеукраїнського рівня. Яскравий приклад – дебют СБК "Львів" у жіночій Суперлізі України. До структури СБК "Львів" також увійшли команди, які виступають у чемпіонаті ВЮБЛ (всеукраїнська юнацька баскетбольна ліга), а саме юнаки 2002-2003, 2004 та 2007 років народження та дівчата 2005 року народження.

СБК "Львів" був створений на базі команди ЛДУФК-СКІФ-Спартак – команди, яка за підсумками минулого сезону посіла четверте місце у чемпіонаті Вищої ліги з баскетболу серед жінок. Команді Ірини Клєніної вдалося зберегти минулорічний склад команди, а також підсилити її трьома досвідченими гравцями – Христиною Філевич, Ольгою Красніковою та Марією Дубас. Президентом клубу став відомий у минулому баскетболіст, за сумісництвом президент Львівської міської федерації баскетболу, Дмитро Крамар.

За словами головного тренера команди Ірини Кленіною та президента обласної федерації баскетболу Романа Іванціва, одне з головних завдань команди у чемпіонаті жіночої Суперліги - потрапити до шістки кращих команд за підсумками сезону.

7. Ватерполісти "Динамо" повернулися у єврокубки

З 13-го по 16-е вересня чинні чемпіони України ватерполісти львівського "Динамо" були учасниками турніру групи "А" в рамках першого кваліфікаційного раунду Ліги Чемпіонів сезону 2018/19, матчі якого приймав водний майданчик басейну "Олімпік" румунського міста Брашов. "Біло-сині" завдяки президенту клубу Олександру Свіщову повернулися у єврокубки після двадцятирічної перерви.

Суперниками "динамівців" у найпрестижнішому турнірі для клубів Старого Світу були наступні команди: Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія), ВК "Тбілісі" (Грузія), BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія), Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція) та Enka Sport (Стамбул, Туреччина). З кожною з них підопічні Олексія Шведова та Дениса Волончука зіграли по одному поєдинку. У п’яти зіграних матчах "Динамо" здобуло одну перемогу, зазнавши при цьому чотирьох поразок і жодного разу не звівши гру до нічийного підсумку. Втім, такий результат "динамівців" у Брашові не дозволив команді продовжити боротьбу на турнірі.

8. Христина Погранична та Оксана Чудик – срібні призери юнацької Олімпіади

Гімнастка Христина Погранична та борчиня Оксана Чудик стали срібними призерками ІІІ Літніх юнацьких Олімпійських ігор в Буенос-Айресі.

Христина Погранична вела боротьбу за медалі серед восьми фіналісток, куди зуміла кваліфікуватися з третім результатом. Вихованка старшого викладача кафедри гімнастики Львівського державного університету фізичної культури Ірини Рудої, за підсумками виступів у чотирьох вправах – зі стрічкою, булавами, обручем і м’ячем – набрала 65,100 бала, що дозволило їй піднятися на другу сходинку олімпійського п’єдесталу.

Борчиня Оксана Чудик (вагова категорія до 65 кг) на шляху до фіналу юнацької Олімпіади послідовно перемогла Натачу Набеіну з Камеруну 10:3, нігерійку Санмісолу Балогун 2:1, Зайнеб Шгейєр з Тунісу 10:0, естонку Вікторію Вессо 1:1 (перемога за останньою результативною дією), а у фіналі Оксана поступилася сильній китаянці Жоу Ксінру.

9. Міжнародний Олімпійський день з Сергієм Бубкою

23 червня, на площі перед Львівською оперою, відзначили міжнародний Олімпійський день. На запрошення голови відділення НОК України у Львівській області Юрія Турянського, на святкування до Львова завітав президент НОК України Сергій Бубка, який офіційно відкрив спортивне свято.

У програмі святкування були зустрічі та знайомства з титулованими олімпійцями Львівщини, зарядка з відомою гімнасткою Вірою Передерій, символічний забіг на 500 метрів для усіх охочих, виставка олімпійської літератури, показові виступи та майстер-класи з таких видів спорту: велотріал, важка атлетика, карате, футбол, настільний теніс, скелелазіння, бокс, бадмінтон, дзюдо, тхеквондо, баскетбол, художня гімнастика та лижний спорт. Також за ініціативи відділення НОК України у Львівській області відбувся розіграш подарунків серед усіх присутніх. Незважаючи на дощ, міжнародний Олімпійський день з Героєм України Сергієм Бубкою відзначили гучно.

10. Світовий рекорд лучника Маркіяна Івашка

На відкритому Гран-Прі Європи сезону-2018 зі стрільби з лука в болгарській Софії український дует у складі львів’янина Маркіяна Івашка та Анастасії Павлової з Нової Каховки встановив новий світовий рекорд.

У міксті (змішаних командних змаганнях) "синьо-жовті" "робінгуди" показали результат у 1343 очки, що став новим рекордом планети, і тим самим вписали свої імена в історію світової стрільби з лука. Змагання у міксті вперше включені Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) до програми змагань зі стрільби з лука в рамках майбутніх ХХХІІ літніх Олімпійських ігор в Токіо.

11. Олімпійська ліцензія Павла Коростильова

Львів’янин Павло Коростильов здобув для України першу (!) ліцензію на участь в Олімпійських Іграх 2020 року. На чемпіонаті Світу з кульової стрільби, що відбувся в Південній Кореї, Павло Коростильов із результатом 198,5 очок посів четверте місце у фіналі змагань зі стрільби з 10-ти метрів. Також Павло Коростильов  на цьому чемпіонаті світу виборов для збірної команди України золоту та дві срібні медалі у неолімпійських вправах.

Після успішного виступу Павла Коростильова на чемпіонаті світу в Південній Кореї спортивна громадськість Львівщини обрала його кращим спортсменом Львівщини у вересні.

12. Станіслав Горуна підкорив Шанхай

Каратисти Станіслав Горуна та Анжеліка Терлюга стали переможцями міжнародного турніру серії А (Кубка Світу) у Шанхаї, який є кваліфікаційним до Олімпійських Ігор-2020 в Токіо. У ваговій категорії до 75 кг (куміте) львів’янин переміг хорвата Енеса Гарібовіча, а у фіналі категорії до 55 кг (куміте) одеситка перемогла японку Фуміку Ішаї. Оскільки турнір серії А у Шанхаї був одним з етапів наших спортсменів на Олімпійські Ігри в Токіо, наші спортсмени явно покращили свої шанси туди потрапити.

Головний тренер національної збірної України з карате Антон Нікулін оцінив виступ Горуни у Шанхаї як сатисфакцію чемпіонату світу, де його вихованець не зміг потрапити на п’єдестал пошани. В загальному Антон Нікулін стримував емоції після вдалих виступів українців на змаганнях світового рівня, оскільки вважає, що команда до себе привертає чимало уваги з боку інших національних збірних, а це перед Олімпіадою в Токіо потрібно серйозно врахувати.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ