Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові з’явиться Центр розвитку сексуального здоров'я

29 серпня у Львові відбулось урочисте відкриття студії «Territory of Sensuality» (Територія чуттєвості). Це місце, де люди можуть вільно знайомитись, спілкуватись та взаємодіяти, об’єднані такими нестандартними темами як БДСМ, психологія, шибарі, сексуальна освіта тощо.

Детальніше про те, чим є та як виникла студія, розповість її засновниця Ната Шторм:

Моє прізвисько «Шторм», це псевдонім. Такі нікнейми часто властиві учасникам нашої спільноти. Взагалі, темою БДСМ культури, як і вивченням меж власної сексуальності, захоплююсь вже доволі давно. Це був довгий шлях, про який можна би було розповісти в межах окремої історії.

Ідея створити місце, в якому зможуть вільно збиратись люди із нетиповими сексуальними вподобаннями виникла у мене близько п’яти років назад. Звісно ж, таке бажання виникло не на порожньому місці, адже подібні локації виникають у розвинених містах доволі часто, зокрема в Україні. Отож, п’ять років тому в мене було бажання, але бракувало чіткого розуміння способів реалізації. Для початку необхідно було знайти якомога більше однодумців, кістяк спільноти, до якого б поступово стягувались нові обличчя. У 2018 році значних успіхів я не досягла, познайомитись вдалось із від сили трьома-чотирма людьми. Зізнаюсь, що руки опускались.

Однак, усе різко змінилось у 2019 році. Значною мірою це пов’язано з тим, що саме цього року до Львова завітала відома шибарі-майстриня Психея. На її майстер клас прийшло понад три десятка людей, на той час це здавалось мені чимось неймовірним. Трохи згодом у Львові було проведено зустріч Української федерації йоги. Через учасників цієї зустрічі мені також вдалось «зав’язати» нові контакти. І так, поступово, я віднаходила дедалі більше однодумців. Ми влаштовували так звані «квартирники», на яких ділились досвідом у різноманітних БДСМ практиках, допоки нам не стало надто тісно. Вдалось організувати літній пікнік, де також зібралось чимало нових гостей. Тоді мені знову закортіло, аби наші спільні захоплення переросли у щось більше, аби виникла постійна «домівка».

Звісно ж, віднайти потрібну локацію у Львові виявилось не так просто. Оскільки природа діяльності подібних спільнот специфічна, багатьма людьми може сприйнятись гостро, Ната Шторм намагалась знайти нейтральну територію, подалі від метушні центрального Львова. На першому етапі створення студії зайва увага могла б лише усе зіпсувати. Тривалі пошуки були результативними:

Перша студія «Території чуттєвості» розміщувалась у старому місті району Підзамче, у не надто примітному підвальному приміщенні. В дечому ця локація була атмосферною, позаяк виникало враження, наче спускаєшся до підземелля із таємницями. Однак, за таким приміщенням стежити не просто, дотримувати оптимальний клімат, боротись із сирістю та темрявою.

Студія успішно проіснувала півтора року. За цей час її відвідало безліч нових облич, проведено дискусії, вечори знайомств, покази художніх фільмів, виступів лекторів та влаштовано низку тематичних вечірок. Варто зазначити, що діяльність студії ніяким чином не порушує чинного законодавства України. Так, на території студії заборонені прямі сексуальні контакти та цілковите оголення тіла. Не допускається фото- та відео зйомка без дозволу учасників. Відвідувати студії неповнолітнім суворо заборонено! З усіма потенційними відвідувачами адміністрація студії намагається познайомитись заздалегідь, попередньо спілкується у соцмережах та за межами студії.

За весь час існування нашого проекту, лише двоє відвідувачів не вписались у нашу спільноту. Тим не менш, не можу сказати, що вони вели себе невідповідно, або завдали комусь клопотів. Іноді люди просто не до кінця знають, чого хочуть. Дехто уявляє собі місце, де жінки ходять в латексі, або малюють в уяві сцени масштабних оргій. Спішимо розчарувати, що така історія точно не про нас. Звісно, у нас регулярно проводять різноманітні БДСМ зустрічі, але це не тотожно сексу, а студія – не публічний дім.

З часом Ната та однодумці зрозуміли, що настав час розширятись. Саме тому, студію було вирішено перенести до більшого приміщення. Відтепер це вже не тьмяний відвал, а простора квартира поблизу площі Митної. Більше простору - більше можливостей. В основній кімнаті, осяяній неоновими тонами, розміщено ігрову зону. Тут відбуватиметься основна маса занять, а також показові виступи для гостей.

В моїх планах завжди було не лише збільшення простору тематичної студії, а і розширення її функцій. Раніше в пріоритеті були зустрічі присвячені суто БДСМ культурі, але вже поточний 2021 рік, я та мої колеги, задумали присвятити насамперед сексуальній освіті. Це означає більше кількість семінарів, «круглих» столів, зустрічей цілком і повністю присвячених сексуальній освіті. Наша мета – донести до людей принципи культури згоди, допомогти зрозуміти власні кордони та бажання. Для прикладу, зараз поширена мода на полігамні стосунки та секс-вечірки, але ніколи не варто захоплюватись чимось, в надії наздогнати моду. Вибір людини повинен бути свідомим. Тим же особам, які притримуються традиційних поглядів на стосунки, відвідати нашу студію також не завадить, аби розширити світоглядні горизонти та урізноманітнити сексуальне життя.

Окрім вищесказаного, в найближчому майбутньому будуть проведені спеціальні семінари для сімейних пар, яким цікаво більше дізнатись про сексуальне виховання дітей. Інколи дорослим буває непросто вирішити, коли почати розмову із дитиною на таку незручну тему. Одначе, щоб дитина зростала з чітким уявленням про поняття сексуальної згоди, розмежуванням правильного та неправильного, такі розмови необхідні.

Існує думка, що якщо психологічно незріла людина, щойно дізнається про ту чи іншу сексуальну практику, стрімголов забажає спробувати усе і зразу. Начебто, саме лише знання здатне розбестити. Я вважаю – нехай пробує. От тільки, коли людина не має першочергового поклику до цієї практики, навряд ця практика зуміє її надовго захопити. Людина спробує, швидко знудиться і піде шукати далі те, що їй справді потрібно.

Студія «Territory of Sensuality» також тісно співпрацюватиме з ЛГБТ спільнотою, аби в людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацію також було місце, де вони можуть вільно, без остраху бути засудженими, спілкуватись та заводити знайомства.

Усі заходи, від майстер класів по шибарі чи флагеляції до навчальних лекцій, проводять досвідчені практики та дипломовані спеціалісти. На приклад, у нашій команді є дві молоді психологині, Аня та Марта, обидві - магістри клінічної психології та кандидатки у психотерапевти, за такими напрямами як Символодрама» ЛГБТ, БДСМ, психоаналіз та тренер сексуальної освіти. Відома на всю Україну риггер та співзасновниця студії Оксана під псевдонімом Астра, навчить охочих майстерству шибарі. Незабаром нашу дружню команду поповнять фахові масажисти, вони не лише навчатимуть тантр масажу, а й допоможуть розслабитись усім охочим.

Іншими словами, усі освітні програми проводять не профани чи самоучки, а люди з реальним досвідом. Також варто зазначити, що наша діяльність цілком офіційна, адже завдяки відвідуванню студії гостями ми сплачуємо податки. Ми зацікавлені в подальшому розширенні, налаштовані на кооперації з іншими Львівськими спільнотами та розважальними закладами, готуємо для наших гостей чимало сюрпризів.

У підсумку Ната Шторм запевнила, що бажає, в недалекому майбутньому, перейменувати студію «Territory of Sensuality» на Центр розвитку сексуального здоров'я "Територія чуттєвості".

Спілкувався Микола Гришаєв

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ