Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Україна – Словенія: або пан, або пропав

Усе менше часу залишається до першого матчу плей-офф збірної України у відборі до Євро-2016. Львів’яни та гості міста все частіше говорять про футбол. І це й не дивно, адже у суботу, 14 листопада, всі дороги вестимуть на «Арену Львів». Там наша синьо-жовта команда зіграє перший матч плей-офф проти збірної Словенії. Матч-відповідь команди проведуть у Маріборі у вівторок, 17 листопада.

Плей-офф проти Словенії для збірної України уже буде шостим за усю історію незалежності. В усіх з них збірна України програла і, на жаль, ця статистика лякає вболівальників. Проте хай хто що каже, але сьогодні всі попередні зустрічі команди Фоменка та інших тренерів – це вже історія, попереду найголовніші дві битви, які дадуть відповідь на ключове запитання, а саме – чи побачимо ми збірну України на полях Франції наступного року, коли і відбудеться фінальна частина чемпіонату Європи.

Наші недоліки

Мабуть, не стільки невтішна статистика збірної України, як невиразна та, щонайголовніше, нерезультативна гра команди Фоменка у дуже відповідальних матчах не дає сподіватися на те, що Україна без проблем пройде Словенію. За часів керівництва Михайла Фоменка синьо-жовта дружина хоч і грала стабільно, проте не часто дарувала потрібний результат саме у визначальних матчах. На жаль, у тих іграх, коли команді Фоменка слід було забивати, Україна чомусь грала так, що гірко згадувати. За підсумками тих матчів – а саме нульова нічия з Англією і така ж нічия у матчі проти Словаччини – ми і потрапили туди, де наразі нам не дано нічого.

А оскільки не дано, то опиниться у небажаному плей-оффі нашим футболістам і всім вболівальникам синьо-жовтих явно не хотілося. До речі, чимало вболівальників якраз після матчів – з Англією вдома та виїзного зі Словаччиною – і називали Фоменка боягузом. Мовляв, він боїться грати «першим» номером проти сильних суперників, боїться ризикнути та когось по-справжньому здивувати грою в атакувальний футбол. Зважаючи на це, а також на нефарт нашої команди у іграх плей-офф, не особливо віриться у те, що збірна України чимось здивує у матчах, що попереду.

Буде «заруба»

З огляду на те, що перший матч відбудеться вдома, Михайлові Фоменку та його помічникам добряче треба подумати про те, яку тактику та стратегію слід обрати на два поєдинки. В інтернеті уже рясніють повідомлення про те, що коли Фоменко помилиться і цього разу, то можемо знову опинитися без серйозного європейського форуму. Особливо на цьому наголошує Йожеф Сабо – саме той чоловік, який у плей-офф до Євро-2000 не зміг пройти збірну Словенії, будучи головним тренером національної збірної України. Газетні заголовки типу «Команді Сабо Україні слабо» закарбувалися в пам’яті надовго і, мабуть, не тільки через те, що ветеран Олександр Шовковський пропустив гол з центра поля від словенця Міленко Ачімовіча.

Словенці, як і українці, будуть дуже мотивованими на ці поєдинки. Річ тут не так у грошах за вихід на Євро-2016, як у почутті національної честі та гідності, яке переживатиме кожен футболіст. Кожен, хто вийде на поле, буде грати за своїх батьків, родину та Батьківщину. До слова, збірна Словенії – гідний суперник, який, як і збірна України, також вийшов до плей-офф, і це вже заслуговує на респект. Хто вважає, що наша збірна мала б без проблем обіграти Словенію, мабуть, дуже і дуже помиляється. Кістяк цієї збірної складають гравці, що виступають у чемпіонаті Італії, Іспанії, Німеччини, а це, погодьтеся, серйозний показник на фоні чемпіонату України, де грає більшість запрошених наших збірників.

Наші переваги

Незважаючи на усі перечислені проблеми збірної України, а саме – нефарт у матчах плей-офф, відстутність трамованого Руслана Ротаня, ігнорування Михайлом Фоменком нападника Марко Девіча і таке подібне, наша команда таки повинна пройти далі. Хоч яка була б погана статистика для України у плей-офф, рано чи пізно вона має завершитися… Має завершитися так, щоб переможцем за підсумками двоматчевого протистояння була саме наша команда.

І ще одне. За усю історію матчів плей-офф збірна України вперше гратиме дуже важливий матч саме у Львові. На думку фахівців, місто Лева має знову стати фартовим для збірної України. Немає сумнівів у тому, що тут гаряче та несамовито підтримають головну команду країни. Боротьба за перепустки на святі місця «Арени Львів» уже нагадала «квитковий майдан».

Нагадаємо, недавно, щоб побачити поєдинок вживу, а не по телевізору, вболівальники чомусь вирішили перекривати одну з центральних вулиць, яка веде до «Арени Львів». Бардаку та черг з квитками у Львові не бракувало. Навіть були черги біля Федерації футболу Львівщини, щоб забрати квиток, який щасливчики зуміли придбати в інтернеті.

Хто б що не говорив, але у нашому складі є Євген Коноплянка, Андрій Ярмоленко та інші висококваліфіковані гравці, які готові зробити результат у цьому матчі. У нас буде дванадцятий гравець у вигляді трибун «Арени Львів», велика мотивація та ще інші фактори, які мали б нам допомогти обіграти команду Сречко Катанця. І дай Боже, у нас буде ще й фарт, максимальна самовіддача та яскрава командна гра, яка і відіб’ється у підсумкову результаті не тільки у Львові, а й у Маріборі. І як би цього нам усім хотілося…

Олексій Чиж, Гал-інфо.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ