Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Українське класичне" - за "Шахтарем". Усі інтриги 9 туру УПЛ

Відбулося перше в сезоні «Українське класичне».
ФК "Шахтар"

Знаєте чим відрізняються мерці та інтерес до українського чемпіонату? Тим, що перше оживає раз на рік на Хеловін, а друге – двічі, під час матчів «Динамо» та «Шахтаря». Футбольні пенсіонери, вилучення, очікувані привози та справжнє повернення Луческу. «Українське класичне» вдалося на славу, інші матчі туру теж не підвели.

«Динамо» - «Шахтар» 0:3

Цей матч дивилася практично вся аудиторія, що цікавиться футболом, тож переповідати його не варто. Тоді одразу ж перейдемо до найцікавіших питань та висновків, до яких можна дійти, переглянувши «класичне».

Чи міг «Шахтар» погодитися на перенесення гри? Так, наплювавши на регламент. Цього року всі команди вийшли на старт чемпіонату розуміючи, що їх може, рано чи пізно, наздогнати історія з коронавірусом, при тому доволі масова. Про це вам вже можуть розповісти ті ж «Шахтар» з «Динамо», а також «Інгулець», «Олександрія», «Ворскла». До кінця чемпіонату ще не один клуб опиниться у схожій ситуації. І те, що в «Динамо» вона трапилася в невідповідний час, є прикрим, але збігом обставин. Та й що це за чемпіонат, де на прохання клубу виїзні матчі грають у Києві, а невигідні дати змінюють? Поле рівне, м’яч круглий, правила однакові для всіх.

Хто винен у першому голі? Під час перегляду склалося враження, що Нещерет трохи не розрахував траєкторію польоту м’яча, а Забарний програв позицію та боротьбу більш досвідченому Жуніору Мораєсу. Та ще кілька повторів дають зрозуміти картину краще: чому Кенджора до останнього грав з Мораєсом і лише при подачі передав його Забарному? Чому напарник по центрі оборони Попов або ж хтось з опорників не перемістився до нападника гірників? Забарний, очевидно, мав страхувати партнерів. «Динамо» надто сильно звузилося що, в сумі з прорахунками Кенджори та Нещерета й призвело до гола.

Чому було так багато боротьби? Останні декілька років «Динамо» надає перевагу терпінню. Вони віддають м’яч на відкуп гірникам, а самі чекають моментів. Цього разу, попри значну кількість фолів у центрі поля, які б мали знаменувати собою високий та активний пресинг, обидві команди грішили окопуванням у власній штрафній. Інколи там було настільки багато гравців, що на лінії штрафного себе прекрасно почували одразу декілька гравців команди, що атакує.

Червона Сидорчука заслужена? Стовідсоткове вилучення. Очевидний намір фолити, піднята нога, розвернута стопою, тобто шипами, в ногу Корнієнка. Сидорчук – представник півзахисника оборонного плану старої школи. Попри непогане читання гри, він надто емоційний у важливих зустрічах. Якщо до введення системи VAR у таких динамічних епізодах судді практично ніколи не давали червоної картки, то тепер усе інакше. Дуже хочеться, аби «капітан Зірвиголова» залишився лише твором Луї Бессенара, а не отримав своє продовження в Сергієві Сидорчуку.

Підсумок матчу логічний? Попри відвертий фарт при другому та третьому голі, варто визнати: «Шахтар» награв на перемогу, навіть не з мінімальним рахунком, малою кров’ю. І хтозна-яка б зараз була ситуація у турнірній таблиці, якби гірники не провели кілька турів у напівкарантинному режимі. Тож слова Луческу про те, що сьогодні цей матч виграв ковід і програв фейр-плей є або намаганням відвести всі стріли з команди на себе, або ж відвертою маячнею.

«Рух» - «Інгулець» 2:2

Зустріч на «Арені Львів» двох команд, що досі не знали смаку перемог в новому сезоні видалася яскравою, однак завершилася з вже звичним для них результатом – нічиєю. У першому таймі відзначилися гості: зі знаком «плюс» Бартулович, який реалізував пенальті, та зі знаком «мінус» Кучеренко, який напрацював на вилучення. Все найцікавіше у другому таймі трапилося ще до 60 хвилини: спочатку «Рух» забив двічі, відзначилися Кондраков та Мисик, а згодом рахунок зрівняв Козак. У львів’ян 4 нічиї у 8 матчах, у команди з Петрового – сім у дев’яти.

«Зоря» - «Ворскла» 0:0

 Мабуть, найбільш гучна вивіска туру після «класичного». Команда, що стала третьою минулого року проти найбільшої несподіванки цього сезону. Статистичні показники стверджують, що більше ударів завдали луганчани, вони ж більше контролювали м’яч. Кілька разів серйозно виручав Різник, одного разу це зробила поперечина. Не обійшлося і без фарту: інакше пояснити промах Гладкого з кількох метрів на 55-ій хвилині важко. Голів так і не побачили, натомість побачили два вилучення: пряму червону у господарів отримав Хомченовський, у складі «Ворскли» матч не дограв Ребенок.

«Олександрія» - «Львів» 1:0

Гості їхали на матч під враженням від непростої перемоги над «Ворсклою» в минулому турі, натомість олександрійці могли похизуватися непоганою формою: два тижні тому ледь не забрали очки в «Динамо» на «Олімпійському», а в минулому турі зіграли в нічию з «Десною». Цей матч завершився мінімальною перемогою господарів, тож вони зібрали за останні 3 гри всі можливі результати: поразку, нічию та перемогу, а от «Львів» продовжити переможну серію не зумів.

«Олімпік» - «Маріуполь» 3:3

Найбільш результативний матч туру відбувся у Києві. Ці команди точно знають що таке грати до останнього, адже половина голів була забита під кінцівку кожного з таймів: у першому 1:0 на 1:2 перетворили два реалізовані азовцями пенальті, а у другому нічию «Олімпіку» на 5 компенсованій хвилині приніс орендований у киян Беніто.

«Десна» - «Минай» 1:0

Вже на початку матчу вперед мав виходити «Минай», але удар Нурієва з пенальті взяла н себе стійка. Закарпатці більш гостро атакували впродовж всього тайму, але забити так і не змогли. Не зробили вони цього і в другій половині зустрічі, а от «Десна» свій момент знайшла. Гол на рахунку Будківського, а в асистенти можна сміливо записувати помічника арбітра, який проспав епізод та не побачив очевидного офсайду.

СК «Дніпро-1» - «Колос» 0:2

Команда Ігоря Йовічевіча створювала більше моментів та контролювала гру, але краща реалізація «Колоса» допомогла гостям перемогти. Втім тут найбільш резонансними стали дії не на полі, а поза ним. Селезньов після голу вказав на трибуну з написом FC Dnipro та вигукнувши «Край наш козацький», заряд клубу ФК «Дніпро», фанати якого відверто не люблять нову команду зі свого міста. Потім форвард викликав на розбірки когось з трибун, а вже після матчу вступив у гарячу дискусію з наставником СК Ігорем Йовічевічем. Хорват попросив українця розмовляти українською, що його роздратувало.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ