Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Веслування на байдарках та каное: Україну прославляють, а форми не мають

Веслування на байдарках і каное – один з небагатьох видів спорту, у якому наші спортсмени регулярно виграють медалі не тільки на багатьох престижних європейських змаганнях, а й на Олімпійських іграх.

Наші веслярі, не маючи належного фінансування та хороших умов для підготовки, всупереч усьому демонструють високі результати. Втім, коли виходять на п’єдестал пошани, не виглядають як справжня команда – кожен виходить у тій формі, яку на змагання привіз із собою. Проблема з екіпіровкою особливо кинулася у вічі на останньому чемпіонаті світу серед молоді та юніорів, що завершився у Португалії. І, якщо відверто, не хотілося б, аби ця ситуація повторилася на італійському чемпіонаті світу, що незабаром стартує в Мілані.

Що цікаво, наші спортсмени на світовій першості у Португалії нагребли аж 10 медалей: 3 золоті, 4 срібні та 4 бронзові. Парадокс у тому, що кожен з призерів вийшов на п’єдестал у різній екіпіровці, а відтак така картина перед іншими збірними світу аж ніяк не виглядала втішною.

За словами фахівців з такого виду спорту, як веслування на байдарках і каное, це не єдина проблема, оскільки наші спортсмени навіть не мають ідентичної гоночної форми. На чемпіонаті Європи у Чехії не так давно нашу четвірку організатори не хотіли допускати до гонки, оскільки усі учасники нашої команди були у різній формі. Втім, тренери нашої збірної знайшли вихід із курйозної ситуації, попросивши роздягнутися команду дівчат. Оскільки гоночна форма у веслувальників є універсальною, з нашої команди ніхто не сміявся – «синьо-жовта» четвірка виглядала як солідна бойова одиниця.

До речі, на цьому чемпіонаті Європи наша збірна перевершила усі очікування – одразу 6 призових місць, в той час коли тренери, фахівці та вболівальники очікували максимум на чотири медалі.

19 серпня в італійському Мілані стартує ліцензійний чемпіонат світу. Сказати, що результат для кожного спортсмена на цьому турнірі понад усе, - не сказати нічого. Саме на цьому старті і визначиться доля багатьох наших співвітчизників, адже на головні змагання чотириріччя бажає потрапити кожен. На час написання цього матеріалу не було відомо чи вирішилося питання з екіпіровкою наших спортсменів. Втім, за достовірною інформацією, наші тренери перестраховуються, беручи з собою шість однакових костюмів. Це у тому випадку, якщо кільком наших спортсменам одночасно доведеться зійти на п’єдестал пошани…

Парадокс у тому, що сильна збірна України на фоні інших країн виглядає як збірна бродівського району. І винити у цьому потрібно, мабуть, міністерство молоді та спорту, яке за це несе повну відповідальність. Обіцянки, що все буде добре і, мовляв, нам зараз бракує грошей на форму уже набридли не тільки у цьому виді спорту. Добре уже те, що на цей важливий етап своєї спортивної кар’єри знайшли гроші відправити усіх достойних спортсменів. Львівщину, до слова, представлятимуть Тарас Міщук, Анастасія Горлова та Віталій Вергелес, а загальна кількість представників України буде від 20 до 30 чоловік.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ