Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Володимир Мазяр: новий тренер в "городян" або цілюще львівське повітря

ФК «Львів» не відстає від «Карпат». Під час паузи на матчі збірних обидва клуби змінили наставників. І якщо у зелено-білих тренер справді новий, то Мазяр в структурі муніципалів вже був, щоправда в якості гравця.

Звільнення Богдана Блавацького застало зненацька багатьох. Так, ФК «Львів» не демонстрував надрезультатів, але й провальним старт не назвеш. Нехай не вводить Вас в оману 10 місце. Відстань між десятою та четвертою командою зараз складає лише 3 очки.

Якщо хочете звинуватити колектив Блавацького у нестабільності, то просто спробуйте поставити себе на його місце. Уявіть: ви – вчитель, якому доводиться пояснювати складну тему не напряму учням, а через колегу, який лише нещодавно завершив університет. Ось так і у ФК «Львів»: своє бачення футболу, правильне чи ні, тренеру доводиться доносити через перекладачів, адже португальську Богдан Ігорович навряд чи вивчив.

Важко зрозуміти керівництво львів’ян. Боси клубу запрошують нового наставника, який у попередній команді за вісім турів набрав лише п’ять очок, три з яких у матчі з МФК «Металургом» - цьогорічним статистом Першої ліги. Та й усі успіхи Мазяра-тренера пов’язані з нижчими лігами, де він досягав результатів з «Вересом» та «Сталлю».

Не менше дивує й дата призначення. Якщо «Карпати» зробили це ще на початку паузи та дали Санжару можливість ближче познайомитися з колективом провівши міні-збір, то Мазяра запросили менше, ніж за тиждень до офіційної гри. Деколи такі перестановки допомагають збадьорити колектив, однак щось підказує, що бразильським легіонерам ні холодно, ні жарко від чергового українця на посту головного тренера. Подив викликає історія як Володимир Мазяр покидав «Гірник-Спорт»: ще вчора ти йдеш через проблеми зі здоров’ям, а вже сьогодні опиняєшся за сотні кілометрів. Може, лікар прописав цілюще львівське повітря?

Проте у Мазяра є й позитивні сторони. По-перше, будь-який клуб, в який приходить Володимир Мазяр, отримує порцію згадок у ЗМІ. По-друге, цей тренер зарекомендував себе як спеціаліст, який не вимагає серйозних вкладень, а готовий працювати з наявними кадрами. А це дуже важливо для колективу, який декларує бажання заробляти на продажах гравців. Мазяр не той тренер, який зубами чіплятиметься в потрібного йому гравця.

Чи зможе новий тренер надовго затриматися у Львові? Два роки тому він приходив у «Рух» як людина, що швидко будує нові колективи та доводить їх до підвищення у класі. Декілька невдалих ігор – і звільнення з команди Григорія Козловського не забарилося. Якщо твоє ім’я не Леонід Кучук і в тебе немає такого авторитету – довго терпіти не будуть.

Минуло два роки і Володимир Мазяр знову у Львові. Тепер в його руках колектив, який може видати хорошу атакувальну гру. Втім вже в наступному турі та ж команда може провалитися в матчі з суперником очевидно слабшим. Чи не першим завданням нового тренера повинен стати пошук балансу в усіх лініях.

Загальновідомий факт: команда будується три роки. Українські реалії: за три роки команда може вийти з Другої ліги у Прем’єр-лігу та збанкрутувати. Наш футбол досі переживає період відновлення та очищення, тому загадувати наперед не варто. Одного року ти можеш боротися за медалі, а вже в наступному сезоні не вилазити з дна турнірної таблиці. В таких реаліях зміна тренерів стає такою ж звичною річчю як і черговий десяток новачків у трансферне вікно. Тому не варто по найближчому матчу ФК «Львів» проти «Колоса» судити про тренерські задумки Володимира Мазяра. Їхні обриси ми зможемо побачити лише в середині жовтня, коли в Україні знову буде пауза на матчі національних команд. Адже до того часу щось перелаштовувати кардинально не варто: те, що закладали впродовж усіх літніх зборів не зітреться в пам’яті за тиждень. Точно так само і нічого нового вкласти в голову за цей час не вийде: щоби добре щось робити необхідно довести це практично до автоматизму.

Складається враження, що зараз ФК «Львів» та «Динамо» мають щось спільне. Обоє дають шанси власним спеціалістам, але з позначкою «останній шанс». Якщо щось не вийде у киян – Михайличенка замінять на європейського спеціаліста з чітким баченням футболу. Якщо не вийде у Мазяра – змінять на португаломовного наставника, який налагодить контакт з бразильцями, головним активом на думку керівництва клубу.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ