Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Євро-2016: чемпіон континенту vs чемпіони сердець

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу, що завершився на полях Франції, залишила різні думки та емоції. І кожна з команд-учасниць, з Україною включно, вміла здивувати по-своєму.
sport-express.ua


Нічийний чемпіон

Переможцем Євро-2016, на подив більшості вболівальників та фахівців футболу, стала збірна Португалії. Команда зіркового Кріштіану Роналду фактично без нього самого у фіналі зуміла дотиснути Францію в другому екстра-таймі і стала володарем головного кубка турніру. Без свого лідера та капітана португальцям довелося грати більшу частину матчу. А той, повернувшись на лаву запасних із пов’язкою на нозі,  так захопився підбадьорюванням партнерів, що його жартома назвали  другим тренером. Найзірковіший футболіст світу допомагав головному наставнику Фернанду Сантушу.

Що цікаво, португальці виграли Євро-2016, здобувши лише одну перемогу в основний час за увесь турнір. Перемога для Португалії на чемпіонаті Європи стала першою в історії.

Команди-відкриття

Збірні Уельсу та Ісландії, - команди-відкриття Євро-2016. Товариші зіркового гравця «Реал Мадрид» Гарета Бейла сенсаційно дійшли до півфіналу турніру, де з рахунком 0:2 поступилася майбутньому чемпіону збірній Португалії. Особливо запам’ятався матч групового турніру, коли валійці не залишили каменя на камені від збірної Росії, перегравши суперника з рахунком 3:0. Окремої похвали заслужили такі гравці Уельсу як Бейл, Ремзі, а також тренер Кріс Коулмен.  

Збірна Ісланії також зробила величезний прорив на Євро. Карликова у футбольному плані країна дійшла до чвертьфіналу, де поступилася майбутньому фіналісту збірній Франції. Від суворого скандинавського футболу захоплювало дух, а їхні вболівальники заслужили на симпатії не менші, ніж футболісти. Після перемоги в 1/8 фіналу над збірної Англії, за вікінгів вболівали як за рідних. У Рейк’явіку Ісландію зустрічали наче переможців Євро-2016.

Україна – перший невдаха

Виступ збірної України на Євро-2016 можна охарактеризувати як повний нуль. Саме стільки голів Україна забила у трьох матчах і, відповідно, стільки очок набрала наша команда. Синьо-жовті програли Німеччині (0:2), Північній Ірландії (0:2) та Польщі (0:1). Особливої критики наші футболісти, а ще більше головний тренер Михайло Фоменко, зазнали після матчу з Північною Ірландією. Україна, продемонструвавши беззубий футбол, стала першою командою, яка втратила усі шанси поборотися за місце у плей-офф після двох турів групового турніру. Загалом Україна на Євро-2016 стала єдиною командою, яка не забила жодного гола та не набрала жодного очка. Особливий удар українським вболівальникам наприкінці програшного матчу з поляками зробив Михайло Фоменко, замінивши нападника Зозулю на ветерана Тимощука. Врешті-решт Фоменка і Тимощука висміяли на всю Україну. Першого – за бездарну гру, нульовий результат і незрозумілі заміни, а другого – за те, що після поразок аж ніяк не соромився випрошувати футболки у своїх суперників для своєї колекції. Велика ймовірність, що Євро-2016 стало останнім і для Тимощука, і для Фоменка. Останнього, швидше за все, замінить Андрій Шевченко, який, ймовірно, уже не запрошуватиме Тимощука до головної команди країни.

Інші невдахи

Серед інших невдах турніру можна назвати Англію та Росію. Обидві команди з серйозними кадровими та футбольними можливостями розчарували своїх вболівальників. Росія зіграла ганебно, як і збірна України, не вийшовши з групи, а родоначальники футболу в 1/8 фіналу програли вищезгаданій Ісландії. Ні Руні, ні компанія не показали змістовного футболу і були покарані одразу після виходу з групи. З таким боязким футболом команді Роя Ходжсона не було чого робити у Франції.  

Гравці, голи, матчі

Справжнім відкриттям Євро у Франції стали одразу кілька його учасників. Кращим гравцем турніру визнали водночас найкращого бомбардира француза Антуана Грізмана. У ворота суперників він забив 6 голів. Втім, забити у вирішальному фіналі гравець мадридського «Атлетко» не зумів. Грізман себе показав з найкращого боку, однак,  програв свій другий фінал поспіль.

Серед інших гравців Євро-2016 варто відзначити колосальний прогрес 18-річної португальця Ренато Санчеса. Гравець, який лише півроку тому розпочав свою професійну кар’єру, довів усім, що в збірної Португалії є світле майбутнє. Санчес, як і Кріштіану Роналду, став справжнім лідером своєї команди.

Найкращим голом турніру, мабуть, назвемо той, який і став найважливішим. Португалець Едер більярдним ударом у 2 екстра-тайму влучив не тільки у ворота воротаря французів Льйоріса, а й ще й у чемпіонський кубок. До речі, цей гравець свого часу міг опинилися, як це не дивно, у львівських «Карпатах».

Оскільки фінальна частина французького Євро, попри велику кількість матчів, не тішила високою результативністю, найбільш видовищним назвемо той матч, у якому було забито велику кількість голів. Поєдинок Португалія – Угорщина завершився бойовою нічиєю з рахунком 3:3.

Не та організація

Організація Євро-2016, за словами українських вболівальників, які відвідали турнір, не була на найвищому рівні. Перші дні турніру запам’яталися кількома безглуздими смертями вболівальників та неодноразовими нападами росіян на представників Англії як і у містах, що приймали Євро-2016, так і безпосередньо на стадіонах. Російську збірну УЄФА навіть офіційно попередила, проте, до серйозних наслідків справа не дійшла.

До масових заворушень у містах, що приймали Євро-2016, французькі поліцейські не були повністю готовими. Більше того, місцеві волонтери не володіли англійською мовою, відповідно вболівальники з інших країн отримували незаплановані труднощі у добиранні до стадіонів і до своїх домівок. Незважаючи на це, відвідуваність матчів Євро-2016 у Франції відверто потішила. Найкращими вболівальниками своїх команд були не тільки українці…

Богдан Пастернак, Гал-інфо 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ