Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Євро-2020 перенесли. Чи врятує це клубний сезон?

Кого не влаштує завершення чемпіонату за поточними результатами? Хто проти анулювання результатів? Україна та ТОП-5 ліг.

Два-три тури на тиждень або визнання сезону таким, що не відбувся. Чемпіони в недограних чемпіонатах та Білорусь і Австралія, які не піддаються загальним тенденціям. Вперше за багато років футбольний сезон може бути незіграний, а топові чемпіонати можуть взяти на озброєння методи УПЛ, якій вже не вперше міняти регламент на ходу.

 УЄФА прийняло рішення, яке значно вдарило їм по гаманцю, перенесло чемпіонат Європи на 2021 рік. Однак саме це, на перший погляд виключно негативне рішення, дає змогу таки завершити клубний сезон. Поглянемо, що ж там у топових європейських чемпіонатах.

Англійська Прем’єр Ліга

Найбільш грошовита ліга світу могла вже на цих вихідних знати свого чемпіона. Однак тепер, окремі клуби виступають за те, аби чемпіонат визнати таким, що не відбувся, чемпіона не було, а у єврокубки йдуть знову ті ж команди. Хто у «плюсі»? Перш за все, лондонські «Тотенхем» та «Вест Хем». Перші компенсують затрати на Моуріньйо та знову потраплять у Лігу Чемпіонів. Другі врятують себе від вильоту та критики вболівальників: чималі затрати на гравців у поєднанні з такими результатами заслуговують осудження.

Хто у прольоті? «Лестер» Брендана Роджерса, який після чемпіонської казки з Клаудіо Раньєрі знову шумить в АПЛ. І тепер їм втрачати можливість участі в Лізі чемпіонів? А «Ліверпуль»? Куди подінуться всі їхні рекорди цього сезону? А чемпіонство, на яке фанати чекали тридцять років? Втім, якщо в АПЛ з чемпіоном все де-факто вже зрозуміло, то інші чемпіонати, після будь-якого з рішень, зіткнуться з судовими позовами від клубних юристів.

Ла Ліга

Один з двох чемпіонатів, де ціла група футболістів захворіли, а країна входить у прикрий топ за кількістю підтверджених випадків захворювань. Мирон Маркевич у своєму коментарі зауважував, що, не в останню чергу, винен у цьому і футбол. Вже за надзвичайних умов, коли окремі борти з Італії вже не могли приземлитися в Іспанії, «Валенсія» зіграла свій матч з «Аталантою» з Бергамо. А за тиждень до того провели гру в регіоні, де Covid-19 розгулявся найбільше – у Ломбардії. Після одразу кількох випадків захворювань у «кажанів» чемпіонат призупинено. Що цікаво: за тур до кінця лідером став «Реал», обігравши «Барселону» в Ель Классіко, але потім поступився «Бетису» та дозволив підопічним Кіке Сетьєна обійти себе.

Як і багато інших, Ла Ліга призупинена до 3 квітня. Чи вийдуть з карантину в цю дату? Скоріш за все – ні, адже кількість хворих лише росте. УЄФА теж на це не сподівається, рекомендуючи відновити чемпіонати до 15 травня. І ця дата куди більш реальна, ніж 3 квітня.

Серія А

Дуже шкода, що чемпіонат може бути не дограний тоді, коли конкуренція у ньому найбільша за останнє десятиліття. «Інтер» з Конте, «Лаціо» з Індзагі та «Ювентус» з Саррі розігрують чемпіонство в умовах настільки конкурентних, що перевершує їх лише ситуація в Бундеслізі. Та результат відходить на другий план, коли мова йде здоров’я. Даніель Ругані та Блез Матьюіді, мабуть, найвідоміші з футболістів, що отримали позитивний тест на Covid-19. Також підтверджені захворювання є й у футболістів «Сампдорії», «Фіорентини» та ряду інших клубів.

Бундесліга

«Баварія», обидві «Борусії» та «Лейпциг». До кінця чемпіонату менше третини, а поточний лідер цілком може залишитись і без прямої путівки у Лігу чемпіонів. Зупинити зараз чемпіонат означає залишити «Баварії» звання чемпіона, коли попереду ще матчі майже з усіма прямими конкурентами. До прикладу, у «Лейпцига» такий матч лише один.

Ліга 1

Чемпіон тут незмінний уже давно – «ПСЖ». Втім, інші місця відчутно зміняться. Навряд чи на анулювання погодяться «Марсель» та «Ренн», які зараз займають місця, що дозволяють брати участь у Лізі чемпіонів. Натомість не проти такого розвитку подій «Ліон». Французи нехай і вийшли в 1/8 цьогорічного розіграшу ЛЧ, провалюють внутрішній чемпіонат. До них може доєднатися і «Сент-Етьєн».  Недавній суперник «Олександрії» по групі ЛЄ близький до вильоту з найвищого дивізіону французького футболу.

Українська Прем’єр ліга

А що у нас? Логічним завершенням, якщо дограти таки не вдасться, було завершити чемпіонат після 22 турів. Усі зіграли двічі з кожним, завершена перша частина. Та, як тільки був зіграний перший тур другої частини чемпіонату, такий варіант відпав. Окрім дев’яти ще незіграних турів, є ще й «Шахтар» з виступами у єврокубках та матчі Кубка України. Втиснути все це у півтора місяця з 15 травня по 30 червня, як того вимагає УЄФА можливо. Українські клуби нарешті відчують що таке гра «через три дні на четвертий», як у інших чемпіонатах. Збереження поточних місць точно не влаштує київське «Динамо», яке ризикує «пролетіти» повз Лігу Чемпіонів, команди лідери другої шістки, які втратять шанс на плей-оф за участь у Лізі Європи, та «Карпати», які воліли б вилетіти як належить, а не ось так – «несправедливо». Натомість анулювання точно не влаштує «Зорю» та «Десну». А що робити з клубами Першої ліги? Стримувати їхнє підвищення ще на рік означає створювати ситуацію, де клуб, що ставить завданням підвищення у класі ризикує вилетіти – така буде конкуренція. Чи, можливо, перестрибувати у такому випадку рік та одразу повертатися до 16 клубів? А що: «Інгулець» вже заявляє де гратиме в УПЛ, «Рух» за підбором виконавців та бюджетом точно не загубиться, а «Металіст-1925» підвищить рівень відвідуваності матчів ліги загалом.

Як би там не було, футбол зараз залежний від політики урядів, які борються з поширенням Covid-19 та фармацевтичних корпорацій і дослідних центрів, які займаються пошуком ефективного лікування. До того гра з вболівальниками на трибунах буде неможливою, а без них – нікому не потрібною. Адже якщо в Україні клуби і можуть грати для президентів, за словами одного з функціонерів, то решта так чинити не будуть. І за прикладом Білорусі, де, незважаючи на майже сотню підтверджених випадків захворювання, розпочинають чемпіонат, ще й з глядачами на стадіоні, теж чинити не варто. Чекаємо позитивних новин та миємо руки з милом.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ