Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

ЄВРО-2021: Нові прізвища українського футболу

Перенесення чемпіонату Європи дарує їм шанс дебютувати за збірну та зарекомендувати себе.

Європа та світ йдуть на безпрецедентні кроки. Олімпіада-2020 стала першою, яку переносять. Так, тричі Олімпійські ігри скасовувалися через війни, але щоби переносити – ніколи. Чемпіонат Європи з футболу пішов таким же шляхом, зробивши це ще швидше. І доки в кабінетах рахують втрачені мільйони доларів, для збірних, що вже кваліфікувалися на континентальну першість, настає пора експериментів: цілий рік є у тренерського штабу, аби знайти нові імена; цілий рік є у кандидатів, аби стати повноцінними членами збірної.

І наша команда не виняток. З однієї сторони рік точно не піде на користь футболістам, що вже пройшли рубіж у 30 років та пік кар’єри  – П’ятову, Степаненку, Ярмоленку, Коноплянці, натуралізованим Мораєсу та Марлосу. З іншої – шанс заявити на все горло з’явиться у молоді. Миколенко, Матвієнко чи Циганков можуть стати системотворчими гравцями. Та ми спробуємо зазирнути ще далі й звернути увагу на гравців, що ще не дебютували у національній команді.

Воротарі

73 роки. Саме стільки на двох матимуть Андрій П’ятов та Юрій Паньків на момент проведення чемпіонату Європи. І якщо перший номер збірної в такому віці – ще нормально, то тримати 36-річного резервіста причин небагато. Дати Юрію Паньківу провести якийсь із товариських матчів у старті, аби він таким чином попрощався зі збірною буде, мабуть, найкращим рішенням. На кого ж звернути увагу як альтернативу? Якщо не ходити далеко, то Олег Білик. Другий кіпер «Олександрії» та гравець молодіжної збірної України може замінити більш вікового Паньківа як у національній команді, так і у клубі. Хоча цей варіант далеко не оптимальний.

Окрім «Динамо» та «Шахтаря», які звично пропускають найменше, виділяється ще дві команди з верхньої половини таблиці – «Зоря» і «Десна». І якщо в команді Віктора Скрипника у 2019 грав Микита Шевченко, а зараз – Заурі Махарадзе, то в чернігівців голкіпер незмінний – Євген Паст.  До сезону 2019/20 найбільш успішним у кар’єрі вихованця одеського футболу був сезон 2010/11. Тоді він разом з «Чорноморцем» взяв «срібло» Першої ліги, одинадцять разів відстоявши «на нуль». Також в активі Євгена матч з «Ліоном» в 1/16 Ліги Європи. Тоді він замінив Дмитра Безотосного, а команда зіграла 0:0.

Більш авантюрний варіант, однак з довгостроковою перспективою – Анатолій Трубін. Його поява у списку кандидатів означатиме, що тренерський штаб вже думає про період після чемпіонату Європи, адже зараз представнику «Шахтаря» лише 18 років. І важливим фактором для виклику чи навпаки невиклику стане його психологічний стан. Адже потрапляння у головну команду країни може «знести» дах, а втрата молодого й перспективного голкіпера – річ вкрай неприємна.

Захисники

Ця ланка у збірної найменш вікова. Єдина прогалина – позиція правого захисника, яку закривають Караваєв та Болбат. Скільки би їх не награвали, але роки, проведені на більш атакувальних позиціях даються в знаки: якщо атаку вони ще підтримувати  можуть, то в діях в обороні помітні тактичні огріхи. Тому для ігор з суперниками, що сидітимуть на наших воротах потрібен власне захисник. До прикладу Денис Фаворов. Капітан «Десни» як і Євген Паст доклався до того, що команда пропускає лише 0,78 гола за гру. Втім побудова «Десни» та збірної, їхній стиль гри суттєво різняться. Флангові захисники Олександр Тимчик та Богдан Михайличенко мали б влитися у склад більш органічно. Також чекаємо виклик у збірну для Дениса Попова чи Євгена Чеберка.

Півзахисники

Тарас Степаненко не молодіє, Ярмоленко часто травмується, Марлос грає з хронічною травмою, а Коноплянка програє конкуренцію бразильцям. За таких обставин Євро-2021 можна вважати «лебединою піснею» збірної в сьогоднішньому складі. Вже після чемпіонату Європи свої шанси повинні отримати Георгій Цитаїшвілі та Сергій Булеца. За рік, що залишився до змагань тренерський штаб Андрія Шевченка може перевірити більш досвідчених виконавців, на яких раніше не звертав увагу: Ігорю Харатіну дебютувати не дозволив лише спалах коронавірусу. Та ж ситуація і з Олександром Зубковим, який потрапив у резервний список. Як кандидатів у збірну точно варто розглядати Богдана Лєднєва, Владлена Юрченка чи навіть Єгора Назарину, якщо він повернеться на рівень, що демонстрував наприкінці 2019 року. Ну і змінить клуб, адже з «Карпат» у збірну вже давно нікого не викликали.

Нападники

Натуралізований Мораєс, якого, через вік, точно брали на 1-2 цикли, не виграє від перенесення Євро. Ще більше він втратить якщо стабільно забивати та грати буде Олександр Філіпов. Українець у 5 зимово-весняних турах відзначився 4 рази, зокрема й в останньому матчі з «Динамо». Тепер в його активі 13 м’ячів. Ще одним очевидним кандидатом для дебюту є Назарій Русин. Його гра змусила «Динамо» достроково повертати нападника з оренди. Його відзначають за гольове чуття, яке притаманне одиницям в українському футболі. Та варто ще попрацювати над завершенням: показник xG (очікуваних голів) вищий, ніж кількість забитих м’ячів. А хорошого нападника характеризує якраз інше: коли він перевершує очікування. Мораєс та Філіппов з цим справляються, Русин, поки що, ні.

Останнім з кандидатів є Владислав Супряга. Нападник «Динамо», що грає в оренді у СК «Дніпро-1» звернув увагу на себе саме хет-триком у ворота киян. А ще своєю швидкістю, якою він і став відомим ще кілька років тому. Тріо Русин-Супряга-Яремчук дало б Україні тактичну гнучкість. Назарій відповідав би за гру в штрафному майданчику, Роман давав великі об’єми та різноплановість, а Владислав – був джокером у матчах на зустрічних курсах. Вибухова швидкість – якраз те, що створить різницю наприкінці гри.

Та думки про сильну і різнопланову атаку, як і нові прізвища у збірній – справа тренерського штабу і перспективи. Чи побачимо ми їх залежить від сміливості тренерського штабу та працездатності прізвищ, що з’являлися вище. Віримо у те, що Євро-2021 складеться для збірної України навіть краще, ніж це могло бути у 2020 році.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ