Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Запеклі протистояння чи товариські матчі?

Запеклі протистояння чи товариські матчі? Як університети відновлюють традицію шахових турнірів.

Про те, як розвивають шахові секції у вищих навчальних закладах, якими є особливості сучасної гри та як залучати молодь до інтелектуального спорту, розмовляли з експертами.

Відновлення традиції шахових змагань

Востаннє шахові змагання між львівськими університетами відбувалися ще у 2004 році. Проте у листопаді 2023 року відбулися вже два товариські матчі між провідними університетами Львова - ЛНУ ім. І. Франка та НУ “Львівська Політехніка”. Перший із них завершився перемогою Львівської політехніки, чия команда шахістів здобула 7,5 балів, на противагу 4,5 у суперників. Натомість другий поєдинок між студентськими шаховими збірними завершився внічию - 6:6. 

Фото: Марія Твардовська

Про відновлення шахового клубу у ЛНУ ім. І. Франка детальніше розповів керівник шахового клубу Університету Михайло Онисько. “Коли я був ще студентом, то таких турнірів не було, щоб ось відбувався сеанс одночасної гри. Не було традиційних турнірів, а ті, що були завжди, як я знаю, - то командні змагання між співробітниками і викладачами. І такі ж серед студентів. Натомість особистих матчів не було”, - зазначає Михайло Онисько. 

Відновлення шахового клубу у 2019 році у Львівському університеті стало поштовхом до активного розвитку цієї інтелектуальної гри серед молоді, для якої це не лише можливість покращувати свою професійну майстерність, але й налагоджувати нові знайомства. 

У Львівській політехніці шахова секція має також тривалу традицію свого існування та розвитку, а тому товариські матчі з ЛНУ ім. І. Франка відбувалися і давніше. Старший викладач кафедри фізичного виховання Львівської політехніки Артем Хрипач пригадує, що у 1990-их роках між львівськими університетами відбувалися перші великі матчі на 40-50 шаховий дошках серед викладачів, студентів та випускників. 

Запеклі поєдинки чи товариські матчі?

“Такий матч відбувся вперше за 19 років, що доволі довгий термін, як для університетів. Організація була доволі непоганою, проте об’єктивно команда Львівської політехніки була дещо сильнішою. Все ж на перших двох дошках у них були майстри спорту міжнародного значення. У Львівському університеті немає так багато сильних шахістів. І якщо загалом, то збірна ЛНУ утворилась, умовно, тільки в жовтні цього року”, - розповідає про перший цьогорічний студентський поєдинок Назар Мельник, один із учасників шахової команди ЛНУ ім. І. Франка. 

Турнір з шахів між університетами, на думку Артема Хрипача, - це, перш за все, можливість для студентів обмінятися досвідом. Цьому були, зокрема, присвячені останні два товариські матчі. “Тому що вони [учасники] пограли з іншими студентами не зі свого навчального закладу… Львівський університет виставив дуже гарний склад, так само, як ми. І я думаю, що практика була непогана, тому що студенти поборолися з тими, хто або сильніші, або такі ж сильні, як вони”, - пояснює старший викладач. 

Фото: Марія Твардовська

Артем Хрипач звертає увагу на те, що на такі матчі учасники частіше приходять, аби познайомитися, зіграти цікаві парті або ж спостерігати за грою інших студентів. У таких поєдинках гра минає розслаблено та м’яко, незважаючи на боротьбу за перемогу. Михайло Онисько також додав, що для студентів такі матчі є чудовою нагодою зіграти з сильнішими учасниками, аби підтримувати себе у професійній формі.

Мистецтво класичних шахів та бліц

Матчі зі швидких шахів між Львівською політехнікою та ЛНУ ім. І. Франка відбувалися за системою у 2 тури. Час гри - 25 хвилин+10 секунд за кожен хід, починаючи з першого. Водночас особливо популярним у шахових клубах університетів є бліц, коли загальний час - 3 хвилини, а за кожен хід учасник отримує додатково 2 секунди. 

Назар Мельник зазначає, що шахи-бліц стали популярними після пандемії коронавірусу, коли шахісти активно розвивали онлайн-партії. Водночас така гра є більш поверхневою, ніж класичні шахи, адже навіть у випадку помилки в учасника є нагода відігратись. “В класиці такого немає. Якщо ти вже помилився, то сильний суперник тебе не відпустить. Помилка в класичних шахах набагато вагоміша, ніж в бліці”, - пояснює студент.

Загалом Назар Мельник окреслює шахи, як синтез трьох компонентів: спорту, мистецтва і науки. “Тут є багато чого від науки, бо є багато правил, типових прийомів, які чим більше знаєш та розумієш, тим ти сильніший. Звичайно, треба мати феноменальну пам'ять, бо всі ці позиції треба запам'ятовувати. Щодо мистецтва - то це бачення геометричних позицій, відношення, як фігурки стоять, симетрії та асиметрії позицій. Ну і щодо спорту -  то звичайно, що кожен шахіст хоче виграти. Тут вже є спортивна напруга”, - пояснює шахіст. 

Як зробити шахи масовими?

Артем Хрипач звертає увагу на те, що до університетських шахових клубів найчастіше долучаються гравці, які вже мають певну кваліфікацію і прагнуть продовжувати розвиватися. Так, до секції приходять студенти без турнірної практики та розряду, проте їхня участь в змаганнях часто не є результативною, успішною. Проте, попри це, шаховий спорт продовжує розвиватися. “Масово це можна розвивати серед студентів. Головне - щоб було бажання”, - зазначає Артем Хрипач. 

Фото: Марія Твардовська

Розвиток шахів як масового спорту можливий відповідно до розвитку технологій. Сьогодні учасники можуть грати онлайн, а дивитися ігри улюблених майстрів по телебаченню чи на різних онлайн-платформах. А також популярною є можливість переглядати у прямому ефірі демонстрацію дошок, на яких відбувається шаховий поєдинок. А тому, на думку Михайла Ониська, шахи сьогодні стали більш видовищними.

Залучати студентів до шахів складно

Шахісти звертають увагу на те, що студенти старших курсів проявляють менше мотивації відвідувати заняття з шахів та брати участь у матчах. Адже у більшості змінюються пріоритети, зокрема на перший план виходять робота, захист наукових робіт, особисте життя тощо. 

“Сучасні шахи потребують того, що до 10 років людина вже повинна бути натренована, в 14 років брати участь у чемпіонатах, у тому числі Європи, показувати певні результати”, - пояснює Назар Мельник. А тому для високого рівня студентської шахової команди її учасники повинні займатися шахами ще з юного віку. Для студента, який раніше не займався шахами, досягти високого рівня буде дуже складно. 

Для заняття шахами сьогодні існує безліч навчальних онлайн-платформ, на яких можна вивчати гру в шахи для певного рівня. Проте аби здобути високу кваліфікацію та відточити навички, на думку Назара Мельника, слід займатися із тренером.

Підготувала Марія Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ