Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Президент Порошенко не підписував Указ про призначення Ю.Турянського?!

"Адміністрація Президента України відмовилась надати копії документів про призначення тимчасово виконуючого обов’язки голови Львівської обласної державної адміністрації. Тому закрадається підозра, що їх просто нема! А можливо, Президент України Петро Порошенко взагалі не підписував Указ «Про тимчасове виконання обов’язків голови Львівської обласної державної адміністрації»?", - про це пише у блозі на Гал-інфо Андрій Болкун.

І далі: "Принаймні такий висновок напрошується із відповіді керівника Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації АПУ О. Кошелєва на мій запит про інформацію.

Відповідного листа я скерував в Адміністрацію Президента України 27 серпня ц.р. Згідно з пунктом 1 статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що є у його володінні. Відповідно до статті 1 згаданого Закону публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка є у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Отож, я просив надати копії документів, котрі повинні бути у володінні Адміністрації Президента:

1) скановану копію належним чином завіреного Указу Президента України № 649/2014 «Про тимчасове виконання обов’язків голови Львівської обласної державної адміністрації»;

2) копію заяви Ю.Турянського з проханням призначити його тимчасово виконуючим обов’язки голови Львівської обласної державної адміністрації;

3) декларацію про доходи за 2013 рік тимчасово виконуючого обов’язки голови Львівської обласної державної адміністрації Ю.Турянського;

4) результати спецперевірки Ю.Турянського, яка, відповідно до чинного законодавства, проводиться роботодавцем щодо осіб, які вступають на державну службу.

Також я просив повідомити, чи видавалось тимчасово виконуючому обов’язки голови Львівської обласної державної адміністрації Ю.Турянському службове посвідчення та повідомити серію, номер, дату видачі та термін дії такого посвідчення.

Здавалося б, звичайні та прості запитання, що є суспільно важливими з огляду на неоднозначність та сумнівну законність призначення недержавного службовця на посаду т. в.о. голови ключової для країни обласної державної адміністрації. Всі згадані документи повинні бути в Адміністрації Президента України. І сканування їх копій зайняло б максимум годину.

Однак, як виявилось, даремно я сподівався на гласність чиновників президентської канцелярії. Мали вони в носі не лише чинне законодавство, а й саму Конституцію України разом з її гарантом. Напевно, забули слова з інавгураційної промови Петра Порошенка, який закликав: «Ніякої узурпації влади! Ми не зможемо змінити країну, якщо не змінимо себе, своє ставлення до власного життя і до життя цілої держави». Їм начхати на європейські стандарти законної, прозорої та відкритої діяльності влади.

2 вересня ц.р. я отримав «відповідь» на свій запит. Пропоную оцінити «геніальність» цього бюрократичного шедевру. У стопроцентній за своєю суттю відписці мене інформують:

«На Ваш запит від 27 серпня 2014 року повідомляємо, що у зв’язку з необхідністю залучення до опрацювання згаданого запиту структурних підрозділів Адміністрації Президента України, Головним управлінням забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України відповідно до пункту 4 статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» прийнято рішення про продовження строку розгляду Вашого запиту до 20 робочих днів з дати його надходження. 

Відповідь Вам буде надано в максимально стислі терміни.

Сподіваємося на Ваше розуміння».

Яке розуміння?! Того, що виявляється чиновникам треба аж 25 робочих днів (!), щоб сканувати копії кількох документів?! Маразм та й годі. Хоча відповідно до чинного законодавства розпорядник інформації дійсно може продовжити строк розгляду запиту.  Але відповідно до п.4 ст.20 згаданого закону лише «у разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних». В чому полягає «необхідність залучення до опрацювання»?Йдеться про елементарне прохання.  Що це за відписка про «структурні підрозділи АПУ»?! Невже в Адміністрації Президента такий бардак, що не можуть за п’ять днів знайти указ про призначення «очільника» Львівської облдержадміністрації?! Ну хіба що Петро Олексійович тримає оригінали своїх Указів вдома.

А можливо, хоча про це страшно навіть подумати, жодного Указу Президента не існує?! Як і заяви Ю.Турянського про призначення його т.в.о. Бо ж і юристу-першокурснику відомо, що не можна призначити людину на роботу без її згоди.

Хоча подібний примус до праці масово застосовують терористи на сході країни. Ну але з них не гоже брати приклад законослухняним та демократичним керівникам.

Уся ця таємна історія з призначенням т.в.о. голови Львівської обласної державної адміністрації все більше нагадує детектив. Але розплутувати його повинні б почати правоохоронні органи, які мають стояти на сторожі інтересів Української Держави без огляду на регалії сановників. Тим більше, що стаття 353 «Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи»ККУ дає їм можливість самостійно розпочати досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину".

Бо якщо немає Указу Президента про призначення Ю.Турянського тимчасово виконуючим обов’язки голови Львівської обласної державної адміністрації, не оприлюднюються дані його службового посвідчення, інші документи, то можливо він самозванець? І я тут вже не говорю про те, що його призначення т.в.о. з точки зору чинного законодавства взагалі сумнівне!

Більше того, в офіційній біографічній довідці т.в.о. голови ОДА, що розміщена на офіційному сайті облдержадміністрації, в розділі «Трудова діяльність» відсутня інформація про трудову діяльність Ю.Турянського за період з серпня 1996 по липень 1998 року. Якось дивно це виглядає!

Не йдеться про якесь упереджене ставлення до чиннного голови Львівської ОДА Юрія Турянського. Час оцінити його роботу ще настане. Але де ж обіцяна законність та прозорість нової влади?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ