Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

12-19 вересня відбудеться перший міжнародний етнографічний кінофестиваль OKO

Як повідомляють у пресслужбі Держкіно, кінофестиваль відбудеться в комбінованих online- та offline-форматах.

Кінофестиваль OKO є фестивалем етнографічного та антропологічного документального кіно: глядачі побачать і відчують повсякденне серцебиття малих та великих народів, спільнот, мешканців сіл та міст. Це подія, на якій кінематографісти, фольклористи, антропологи та етнографи зможуть краще зрозуміти один одного, поділитися ідеями та домовитися про майбутню співпрацю. 

Офіційну програму фестивалю складено з міжнародного повнометражного, національного повнометражного та міжнародного короткометражного конкурсів. 

До секції міжнародного повного метру увійшли шість стрічок:

- картина данського виробництва Ламалера (Lamalera) режисерки Карстен Таді розповість про неминуче зіткнення минулого та майбутнього через історію індонезійського поселення, в якому головним засобом заробітку досі є стародавнє китобійне ремесло.

- фільм Друга зустріч (The Second Encounter) режисерки Веронік Баллот з Бразилії запросить нас до пошуків сенсів у племена амазонських джунглів, поєднавши особистий і глобальний аспекти дослідження корінних народів.

- чилієць Жан Маркос Годой у своїй картині Землетрус часів (Earthquake of Time) змусить нас замислитися над взаємозв’язком ландшафту, часу та ментальності народу. 

- стрічка данця Еміля Норгаарда Вигнання Гушегу (Gushegu Exile) перемістить глядача у далекий, екзотичний, проте раптово такий близький світ африканських відьом, і підніме болісні проблеми «інакшості».

- Раджаа, це значить надія (Rajaa, that means hope) – фільм француженки Маріель Дуклос, яка інтимно, тендітно, голосом матері, що співає колискові, оповідає про внутрішній світ і психологічну боротьбу мігрантів, що намагаються інтегруватися в європейське суспільство.

- стрічка Дімітри Кофті з сусідньої Болгарії Тріщини (Cracks) може виявитися до болю близькою українському глядачеві: перед нашими очима розгорнеться історія колись потужного промислового міста Пернік, що так і не змігло прийти до обіцяного комунізмом світлого майбутнього.

До національного конкурсу повних метрів увійшло вісім картин, які розкривають Україну з найрізноманітніших сторін:

- Многая літа. Стойко режисера В’ячеслава Бігуна розповість життєствердну історію столітнього українця про довголіття, ментальність і зв'язок із природою.

- оптимістична Бхумі режисерки Олени Кутінової розкаже історії вихованців притулку для корів, що є священними у ведичній культурі.

- у Зарваниці режисерів Яреми Малащука та Романа Химея ми разом із паломниками-християнами Західної України вирушимо у пішу ходу до священного урочища (стрічку створено за підтримки Держкіно). 

- Портрет на тлі гір режисера Максима Руденко перенесе нас до гуцульського села Криворівня, де мешканка Параска Плитка-Горицвіт фотографувала людей (стрічку створено за підтримки Держкіно).

- Рай режисера Олександра Ткаченко розкриє нам світ іннокентіївців - старої російської секти, яка отримала величезну популярність на початку ХХ століття. 

- Діма Косигін у фільмі Земля Мольфарів разом із молодим мольфаром промандрує карпатськими горами у пошуках з‘єднання з самою природою. 

- медитативна Дельта режисера Олександра Течинського поставить завдання просте – не згинути в тумані, не подохнути від холоду, не піти під лід. Не втрапити б у свої власні капкани (стрічку створено за підтримки Держкіно).

- Жива ватра Остапа Костюка розповість про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні сучасних змін (стрічку створено за підтримки Держкіно).

Короткометражна програма фестивалю складається з шести тематичних блоків по п’ять стрічок, в тому числі фільмів українського виробництва. Це історії про натхнення, біль, пошук ідентичності, дослідження простору, традицій та подорожі.

Кінофестиваль відбудеться в комбінованих online- та offline-форматах. Протягом перших п’яти днів учасники і глядачі зможуть переглядати фільми та лекції онлайн на сайті кінофестивалю. Завершиться фестиваль триденними показами та церемонією нагородження в Бессарабії, у селі Криничне на березі найбільшого озера України Ялпуг. Тут не буде червоних килимів, але обов’язково будуть знайомство з місцевими традиціями, обговорення фільмів, смачна кухня, церемонія нагородження та призи!

Детальніше вивчити програму та подивитися трейлери стрічок можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ