Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

130 років тому відкрили перший у світі музей-село

На шведському острові Юргорден у центрі Стокгольма 11 жовтня 1891-го відкрили перший у світі музей-село просто неба.
Зараз у Скансені представлено понад 150 будинків і садиб XVIII — XX ст. В них збережений інтер'єр, що показує, як жили в ті часи люди Швеції. Фото: Holger. Ellgaard

На острові Юргорден, що раніше належав шведській короні, 1810-го торговець побудував літній павільйон з мальовничим видом на місто та розбив чудовий сад, пише gazeta.ua.

Маєток Бургмана був названий "Скансен", оскільки поряд розташовувалася невелика фортеця. Шведською "skans" означає "укріплення". За 80 років історик Артур Хазеліус придбав маєток "Скансен" аби заснувати фольклорний культурно-історичного музец просто неба.

"Скансен" став першим у світі етнографічним музеєм просто неба. Там зібрані споруди з різних куточків Швеції й навіть цілі комплекси, як, наприклад, кузня, майстерня склодува, пекарня. У перші 20 років свого існування музей значно розширився. Сюди почали звозити будинки й цілі садиби з усієї Швеції, а також звірів для невеликого звіринцю.

Зараз у Скансені представлено понад 150 будинків і садиб XVIII — XX ст. В них збережений інтер'єр, що показує, як жили в ті часи люди різного соціального походження в різних районах Швеції. Назва "Скансен" стала прозивним на позначення етнографічних музеїв просто неба.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ