Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

133 особи отруїлись чадним газом з початку року у Львові

З початку 2018 року у Львові було зафіксовано 65 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждало 133 особи, в тому числі 40 дітей, а 7 випадків закінчились смертю.

Про це сьогодні, 9 листопада, під час брифінгу повідомив начальник відділу захисту населення та територій ЛМР Євген Басан, передає кореспондентка Гал-інфо.

За його словами, лише 7 випадків із 65 були спричинені несправністю газового обладнання, а решта 58 трапились через порушення споживачем типової інструкції з безпечного використання газових приладів, а також порушення тяги через герметичність вікон та електровитяжок.

"Люди намагаються зберегти тепло і закривають герметично вікна, а це перешкоджає доступу свіжого повітря до житлових приміщень. Нестача кисню особливу небезпеку може спричинити на кухні або у ванній, де вмонтовані газові колонки. Чадний газ - це тихий вбивця, бо він не має запаху, а тому людина просто задихається, сама того не розуміючи", - наголосив Євген Басан.

За словами чиновника ЛМР, у приміщенні з опалювальними приладами повинен зберігатись постійний притік свіжого повітря - через вікно, двері чи вентиляційний канал. Останній повинен бути постійно прочищений і мати відповідну тягу, щоб відпрацьовані гази виходили в атмосферу. 

"Ми зауважили, що люди встановлюють дешеві гофровані димовивідні патрубки. При тривалій експлуатації вони згорають і розсипаються як пудра. З зовнішньої сторони здається, що вони неушкоджені, а всередині суцільні дірки. Тому газ, замість того, щоб виходити назовні, потрапляє у квартиру. Мешканці самі відповідають за це обладнання, тому повинні самостійно або за допомогою фахівців контролювати їх стан", - додав Євген Басан.

За словами начальника управління житлового господарства ЛМР Владислава Іванова, перевірку димових вентиляційних каналів у Львові проводять двічі на рік - восени та навесні - аби не виникало жодних проблем із тягою. Проте більшість мешканців не допускають фахівців до перевірки, чим створюють собі зайві проблеми та небезпеку.

"Дуже часто мешканці не хочуть впускати працівників відповідних служб, оскільки бояться наслідків самовільного переоблаштування квартир, зокрема кухонь. Люди переставляють димовий канал туди, де їм зручно. Однак тим, хто не допускає перевірку, просто перекривають доступ до газу", - пояснюють чиновники.

Фахівці нагадують львів'янам прості правила безпеки, які допоможуть вберегтись від отруєння газом: перед початком експлуатації систему опалення необхідно ретельно перевірити. Окрему увагу слід звернути на справність системи виведення продуктів горіння - коминів. Наявність в них тяги перевіряється за допомогою запаленого сірника. В жодному випадку не можна залишати опалювальні прилади без нагляду під час сну. Також не радять користуватись газовою плитою для обігріву приміщень, адже при тривалій роботі вона забруднює повітря шкідливими продуктами згоряння газу, зокрема і чадним газом. 

Якщо ж людина отруїлась чадним газом, слід спершу відкрити в приміщенні всі вікна та двері, і лише тоді виносити потерпілого на свіже повітря. Це необхідно для того, аби рятівник не наразився на небезпеку отруєння. Серед головних ознак отруєння виділяють сильний головний біль, слабість у м'язах, задуху, почервоніння шкіри обличчя та рук, запаморочення, втрату свідомості. Важливо пам'ятати, що діти значно чутливіші до концентрації чадного газу в повітрі.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ