Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

30 років незалежності: Головні здобутки українського спорту

Україна святкує 30-річчя незалежності, за цей час блакитно-жовтий стяг майорів на багатьох Олімпіадах та Паралімпіадах, наш гімн лунав на чемпіонатах світу та Європи, а досягнення українських спортсменів увійшли у світову історію.

Як здобували свої перемоги наші спортсмени? Як дивували та перемагали своїх суперників? Які перемоги були головними щороку? Про все це нижче.  

1992 рік. На Олімпійських іграх Україна, попри вже здобуту незалежність, виступала у складі Об’єднаної команди й під прапором Міжнародного олімпійського комітету.

Сергій Бубка

1993 рік. Український легкоатлет Сергій Бубка став першою людиною, яка у стрибках із жердиною продемонструвала результат понад 6 метрів. Його називали «царем небес» та «містером рекордів». Цього ж року у Донецьку він встановив рекорд у закритих приміщеннях, стрибнувши на 6,15 метра. Цей результат не могли перевершити 21 рік. Символічно, що саме в Донецьку у 2014 році його досягнення перевершив француз Рено Лавіленні на турнірі «Зірки жердини».

А ось інший рекорд, який Бубка встановив за рік на літніх змаганнях в Італії, а саме 6 м 14 см, протримався аж 26 років. Його подолав шведський спортсмен Арман Дюплантіс на змаганнях у Римі 2020 року.  

На зимову Олімпіаду до Ліллехаммеру в 1994 році фігуристка Оксана Баюл вже їхала як чемпіонка світу. За результатами виступу в короткій програмі шістнадцятирічна українка посіла другу сходинку. Попри травму, яку Баюл отримала за кілька днів до змагань – ковзан німецької фігуристки увійшов в гомілку на три сантиметри, - вона все ж вирішила виступати. Фігуристка виконала 5 потрійних стрибків і неочікувано для всіх додала елемент, якого спочатку не було в програмі – каскад стрибків, що принесло їй перемогу. Дебют молодої держави на Олімпіаді був настільки непрогнозованим, що організатори Ігор 45 хвилин шукали гімн України, і навіть прапор підняли догори дриґом.

10 серпня 1995 року на чемпіонаті світу з легкої атлетики українська спортсменка Інеса Кравець була настільки мотивована вибороти «золото» у потрійному стрибку, що дві її спроби були не зараховані через «заступи». Проте третій стрибок завершився на позначці 15,50. Такий результат багаторазової призерки чемпіонатів Європи та світу став рекордом і протримався 26 років до 1 серпня 2021 року.

У 1995 році українська художня гімнастка Катерина Серебрянська здобуває титул абсолютної чемпіонки світу. Вона виборює золоту, срібну, бронзову медалі в окремих видах багатоборства на чемпіонаті світу в Австрії.

В 1996 році Україна дебютувала на Паралімпійських Іграх в Атланті. Тоді під українським прапором виступали 25 спортсменів, які виграли сім медалей (1 «золото», 4 «срібла» та 2 «бронзи») і посіли 44 місце в загальному рейтингу. 

Лілія Подкопаєва

Цього ж року на літніх Олімпійських іграх Лілія Подкопаєва здобула дві нагороди вищого ґатунку. Українська спортивна гімнастка здобула золото у вільних вправах і посіла друге місце у вправах на колоді. Елемент Подкопаєвої – подвійне сальто вперед з поворотом на 180° – досі ніхто не зміг виконати на Іграх, навіть чоловіки.

5 листопада 1997 року в Києві відбувся матч-відповідь в рамках Ліги Чемпіонів, де «Динамо» грало проти титулованої «Барселони». У першому матчі «каталонців» вже було знищено вдома – на «Camp Nou» з рахунком 0:3. Проте у Києві «Барселона» знову не змогла протистояти команді Лобановського - 0:4, три голи забив Андрій Шевченко, а четвертий – Сергій Ребров. Загалом у цьому сезоні кияни дійшли до чвертьфіналу, але пробитися далі не дозволив італійський «Ювентус». А вже за рік кияни зупиняться за крок до фіналу - їм не вдалосґя подолати німецьку «Баварію».

26 червня 1999 року Віталій Кличко став першим в історії України чемпіоном світу у професійному боксі. У бої за титул WBO в суперважкій вазі українець нокаутував Гербі Гайда у другому раунді. Крім чемпіонського титулу Кличко ще встановив світовий рекорд – 25 перемог нокаутом поспіль.

Яна Клочкова

На Олімпіаді у Сіднеї в 2000 році Україна виборола 3 золоті медалі, 2 з яких дістала плавчиня Яна Клочкова – у коронних дисциплінах 200 та 400 метрів комплексним плаванням, а також «срібло» у 800 метрів вільним стилем. Яна Клочкова – українська «золота рибка», одинадцятиразова чемпіонка Європи, триразова чемпіонка світу, чотириразова олімпійська чемпіонка, володарка Кубків світу. Яні належить світовий та олімпійський рекорд на дистанції 400 м комплексом (4 хв. 33,59 сек.).

Національна збірна України з футзалу стала віцечемпіоном Європи 2001 року. Фінальний поєдинок з Іспанією пройшов у Москві. Туди приїхали багато українських вболівальників. Матч завершився 1:1 в основний час, але в екстратаймі українці пропустили "золотий м'яч".

У 2002 році в Москві відбувся чемпіонат світу з шахів. У фіналі зустрілися два українці – 33-річний Василь Іванчук зі Львова та 18-річний Руслан Пономарьов із Горлівки. Напруга відчувалась у кожній партії. Проте молодий спортсмен зміг вибороти перемогу в більш досвідченого Іванчука й стати першим чемпіоном світу з шахів в історії України, а також наймолодшим тогочасним переможцем у світовій історії.

Ірина Мерлені

23 серпня 2004 року в Афінах Ірина Мерлені стала першою у світі українською олімпійською чемпіонкою з вільної боротьби у ваговій категорії до 48 кг. Загалом у 2004 році Україна виборола 22 нагороди, з яких - 8 золотих.

В 2004 році Андрій Шевченко стає володарем «Золотого м’яча». І це третій український гравець, якого було названо найкращим футболістом Європи. Також це звання здобували Олег Блохін та Ігор Бєланов. Андрій Шевченко – п’ятиразовий чемпіон України, гравець збірної України з футболу та найкращий нападник Ліги чемпіонів, кінця 90-х. Справжній символ України на футбольному полі.

Українська спортсменка з паверліфтингу Лариса Соловйова стала чемпіонкою Всесвітніх ігор 2005 року. Титул найсильнішої жінки у світі досі залишається за українкою, а це вже 16 років. Соловйова виграла на чотирьох Всесвітніх іграх – 2005, 2009, 2013, 2017 роках.

У 2006 році збірна України дебютувала у фінальній частині  чемпіонату світу з футболу. Команда Олега Блохіна у першому матчі поступилася іспанцям, але їй вдалося пробитися до 1/8 фіналу, перегравши Саудівську Аравію та Туніс. У 1/8 фіналу у серії післяматчевих пенальті здолали Швейцарію. До півфіналу українців не пустили майбутні чемпіони світу – збірна Італії (0:3). Воротар Олександр Шовковський став єдиним воротарем, хто не пропустив жодного м’яча у післяматчевих пенальті.

Василь Вірастюк

У 2007 році український стронгмен Василь Вірастюк – найсильніша людина світу, виграв змагання в Південні Кореї та отримав титул Чемпіона світу з силового екстриму IFSA. Так він підтвердив свої титули, які здобув  ще в 2000, 2001, 2003 і 2004 роках. Нагадаємо, що в травні 2003 року на День Львова встановив світовий рекорд, протягнувши 5 трамвайних вагонів понад 10 метрів і 10 скріплених між собою машин майже 20 метрів.

У квітні 2007 року у Страсбурзі на чемпіонаті Європи, студентка Львівського Національного аграрного університету Ольга Коробка встановила новий континентальний рекорд у ривку – 133 кг. Тоді сумарно Ольга підняла 293 кг і 160 з них – у поштовху. Дворазова абсолютна – в окремих видах та у двоборстві – чемпіонка Європи (2006, 2007). Рекордсменка Європи в поштовху (164 кг). Бронзовий призер чемпіонату світу у двоборсті та в окремих вправах (200 кг).  У лютому 2012 року була дискваліфікована на чотири роки за вживання допінгу. 27 жовтня 2016 року Міжнародний олімпійський комітет повідомив про те, що Ольга Коробка позбавлена срібної медалі, завойованої на змаганнях з важкої атлетики на літніх Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні (Китай), через застосування допінгу.

ФК "Шахтар"

20 травня 2009 року переможцем останнього в історії розіграшу Кубка УЄФА став донецький «Шахтар», який переграв бременський «Вердер». Перший гол на 25-й хвилині забив Луїс Адріано. Через 10 хвилин Налдо зрівняв рахунок. А вирішальний гол «Шахтаря» на 97-й хвилині забив Жадсон.

29 серпня 2009 року - відкриття стадіону “Донбас Арена” в Донецьку. Розрахований  на понад 50 тис. глядачів. Арену часто називають «літаючою тарілкою», насамперед через незвичайний дизайн. Адже стадіон має овальну форму, а також скляні фасад і дах. Це перший стадіон у Східній Європі, спроектований і побудований відповідно до стандартів категорії «п’ять зірок». За акредитацією УЄФА та ФІФА – споруда відповідає класу «еліт». З 2014 року стадіон перебуває на окупованій росією частині України й футбольні матчі там не проводяться. Останній матч на стадіоні відбувся 2 травня 2014 року, де в 28 турі чемпіонату України «Шахтар» обіграв «Іллічівець» - 3:1.

Червень 2010 року - 15-річна харків'янка Еліна Світоліна, на даний час третя ракетка світу, виграла на відкритому чемпіонаті Франції Roland Garros-2010 серед юніорів. У фіналі українці поступилася Онс Жебер з Тунісу – 6:2, 7:5.

2 липня 2011 року Володимир Кличко у поєдинку з англійцем Девідом Хеєм завоював чемпіонський титул WBA, і таким чином, вперше в історії боксу всі найпрестижніші пояси у надважкій ваговій категорії опинилися в руках двох рідних братів. На той момент, Володимир був чемпіоном за версіями IBF/IBO, WBO, WBA-суперчемпіон, а також володів поясом The Ring від авторитетного американського однойменного журналу, а Віталій Кличко – володарем поясу WBC.

На Чемпіонаті Європи з біатлону, який проходив з 26 січня по 2 лютого 2012 року в словацькому містечку Осрбліє, українська біатлоністка Олена Підгрушна здобула 3 золоті нагороди: в спринті, естафеті та гонці переслідування. Олена Підгрушна - заслужений майстер спорту України, чемпіонка Олімпійських ігор в Сочі, чемпіонка світу, 5-разова чемпіонка Європи, переможниця та призерка етапів Кубка світу з біатлону. 

30 липня 2012 року Яна Шем’якіна завоювала золоту медаль на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні, перемігши німкеню Брітту Гейдеманн, що підтвердило її звання найсильнішої шпажистки планети.

Чемпіонат Європи з футболу 2012 року (Євро-2012) – 14 Чемпіонат Європи, фінальна частина якого відбулася в Україні та Польщі. У фіналі на НСК «Олімпійському» в Києві збірна Іспанії захистили титул чемпіонів Європи й вдруге поспіль завоювала Кубок Анрі Делоне. Для збірної України домашнє Євро-2012 стало першим в історії. Гасло чемпіонату: «Творимо історію разом» було презентоване разом з логотипом 14 грудня 2009 року в Києві.

В серпні 2013 року Ольга Харлан вперше в кар'єрі стала чемпіонкою світу, а крім того її було визнано найкращою шаблісткою планети. Також у кошику Харлан – світове «золото» у командній шаблі та найвищого ґатунку нагорода континентальної першості. Ольга Харлан – українська фехтувальниця, олімпійська чемпіонка 2008 року у командній першості, бронзова призерка Олімпіади 2012 року, шестиразова чемпіонка світу.

24 червня 2013 року у пустелі Об’єднаних Арабських Еміратів під час підготовки до ралі “Шовковий шлях 2013” загинув український автогонщик, лідер команди з ралі-рейдів Sixt Ukraine Вадим Нестерчук. Після тренування в пустелі Руб-ель-Халі автомобіль спортсмена застряг у піщаній пастці, гонщик встиг повідомити GPS-координати свого авта та себе, але коли рятувальники прибули на місце, то знайшли Нестерчука непритомним. Врятувати автогонщика не вдалось.

У 2016 році з XV літньої Паралімпіади в бразильському Ріо-де-Жанейро українці привезли рекордну в історії кількість медалей - 117. З них - 41 золоту, 37 срібних і 39 бронзових. У загальному медальному заліку наша команда поступилася лише китайцям і британцям.

У вересні 2019 року українка Ярослава Магучіх у віці 17 років перемогла у стрибках у висоту на першому етапі Діамантової Ліги сезону, що проходив у місті Доха, Катар з особистим рекордом 196 см і стала наймолодшою переможницею в історії змагань. А згодом Європейська легкоатлетична асоціація визнає Ярославу найкращою легкоатлеткою Європи.

Жан Беленюк

4 серпня 2021 року український боєць греко-римського стилю, народний депутат від політичної партії “Слуга народу” - Жан Беленюк завоював перше золото на Олімпійських іграх 2020 в Токіо в поєдинку з угорцем Віктором Льорінцом. Беленюк заробив бал на початку п’ятої хвилини сутички. А потім у партері заробив ще чотири очки завдяки двом накатам.

І це лише незначна частина досягнень та навколоспортивних подій незалежної України. Головне, що попереду ще стільки чемпіонатів, де наші спортовці перемагатимуть та будуть показувати блискучі результати. А яка спортивна подія чи перемога за 30 років Незалежності запам’яталася вам найбільше і чому? Чекаємо на ваші коментарі у Facebook.

Матеріал підготувала Тетяна Барва

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ