Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура  |  Кримінал  |  Надзвичайні події

30 років незалежності: Львівський слід

24 серпня 1991 року було проголошено Незалежність України. До 30-тої річниці цієї історичної дати Гал-інфо зібрало 30 найвагоміших подій, що стались у Львові від Дня проголошення Незалежності у сферах політики, культури, суспільства.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Першим мером післярадянського Львова був Василь Шпіцер - від 1990 до 1994 року. Наступним очільником міста вже за незалежної України обрали Василя Куйбіду: із 1994 до 2002 року. Третім міським головою став Любомир Буняк, якого відправили у відставку за 6 місяців до кінця його каденції, тож він був мером із 2002 до 2005 року. З 2005 до 2006 року обов’язки мера виконував Зиновій Сірик. Починаючи із 2006 року і дотепер міським головою Львова залишається Андрій Садовий.

У 1991 році заснували найбільший гуртовий ринок сільськогосподарської продукції у Львові та Західній Україні “Шувар”. Ринок входить до Світової організації оптових ринків. Його засновником став Роман Федишин. Торгово-виробничий комплекс “Південний” заснував Петро Писарчук у 1996 році. З того часу тут було побудовано 15 торгових комплексів. На території ТВК працюють готелі, конференц-зали, медичні центри, спортивні зали, навчальні й розважальні заклади, салони краси, ресторани і численні кафе, а також найбільший у Львові виставковий центр.

24 серпня 1992 року був відкритий пам'ятник Тарасові Шевченку на проспекті Свободи. У 1995 році відкрита стелла «Хвиля національного відродження». Пам’ятник Степанові Бандері відкрили 14 жовтня 2007 року. Скульптором його став Микола Посікіра, архітектором - Михайло Федик. 29 липня 2015 року відкрили пам’ятник Андрею Шептицькому навпроти Архикатедрального Собору святого Юра. Пам'ятник Василеві Стусу відкрили 4 вересня наступного року. Це дипломна робота студента Львівського державного коледжу декоративного й ужиткового мистецтва імені Івана Труша Віталія Думина.

«Вивих» — молодіжний фестиваль альтернативної культури та нетрадиційних жанрів мистецтва у Львові. Відбулося два фестивалі — у 1990 і 1992 роках. У 1992 році фестиваль проходив 1-4 жовтня. Участь брали «Бу-Ба-Бу», «Вій», «Мертвий півень», «Брати Блюзу», буфф-панк-оркестр «Ку-Ку», «STRESS», «Святий Сон», «Скрябін», «Гицелі», «КРОК», «Табула Раса» «Ганна Лев», «Рутенія», «Клуб Шанувальників Чаю», «Колгосп імені Шерлока Холмса» та багато інших.

«Дзиґа» — мистецьке об'єднання, яке реалізовує різноманітні ідеї, проєкти та мистецькі акції в межах Львова. «Дзиґа» була заснована в червні 1993 року членами студентського братства м. Львова (Маркіян Іващишин, Андрій Рожнятовський, Ярослав Рущишин, Андріан Кліщ) та відомими львівськими митцями (Сергій Проскурня, Влодко Кауфман). Мистецьке об’єднання організовує концерти, виставки, покази кіно, авангардні революції. Крім того, «Дзиґа» є співорганізатором міжнародного «Book Forum Lviv».

«Book Forum Lviv» (до 2018 року - «Форум видавців у Львові») — найбільший український книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. Організатором Форуму є ГО «Форум видавців». З 1994 року «Book Forum Lviv» щовересня відбувається у Львові, і щороку на фестиваль з-поза Львова приїжджає понад 10 тисяч людей. Від 2001-го у Літературному фестивалі беруть участь іноземні гості. 

Океан Ельзи - це український рок-гурт, створений 12 жовтня 1994 року у Львові. Лідером та вокалістом гурту є Святослав Вакарчук. Океан Ельзи багаторазово визнані публікою й критиками як краща рок-група і краща live-група СНД і Східної Європи. Усього на території України продано понад мільйон дисків ОЕ.

Приміський вокзал збудували у 1996 році з метою роз’єднання пасажиропотоків, які були на вокзалі. Львів-Приміський обслуговує приміські потяги Стрийського, Самбірського, Ходорівського та Мостиського напрямків.

5 грудня 1998 року на засіданні комітету світової спадщини у японському місті Кіото ансамбль історичного центру Львова був внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До списку внесено найдавнішу частину Старого міста, близько 150 га території. До спадщини ЮНЕСКО Львів потрапив через наявність архітектури різних стилів, які добре поєднані між собою, і через те, що на цій території збереглася спадщина різних національностей, що населяли місто протягом всього його існування.

zbruc.eu

25 березня 1999 року на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль—Золотоноша в автокатастрофі загинув український політичний діяч, дисидент, журналіст В'ячеслав Чорновіл. Соратники Чорновола вважають його загибель політичним убивством. Розслідування справи триває досі. У 2000 році Чорновіл був удостоєний звання Герой України посмертно.

У грудні 1999 року у Львові відкрили перший з  5 закладів мережі МакДональдс. 7 вересня 2019 року відкрили ще один ресторан у Сокільниках. 25 квітня 2020 року у Львові відкрили перший ресторан міжнародної мережі KFC.

Ігор Білозір - український композитор, від 1979 — художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії. Помер 28 травня 2000 року в лікарні швидкої допомоги у Львові від травм, отриманих внаслідок інциденту в кафе "Цісарська кава". Білозір та його друзі почали співати українські пісні. Виникла бійка, в якій Білозір був травмований за те, що заважав своїми піснями групі відвідувачів, (серед яких були Дмитро Воронов і Юрій Калінін) співати та слухати російський блатняк.

20 років тому, 25 червня 2001, Іван Павло ІІ приїхав з візитом до Львова. Папа Римський відвідав Львів у рамках Державного візиту в Україну на запрошення українського уряду і католицьких ієрархів, що відбувся 23—27 червня 2001 року. 26 червня була зустріч Папи з молоддю на Сихові, на яку, попри проливний дощ, зібралися близько 400 тисяч осіб. Під час візиту Папа виголосив 11 проповідей і промов, усі - українською мовою.

27 липня 2002 року під час авіашоу на Скнилівському аеродромі унаслідок падіння винищувача «Су-27УБ» у натовп глядачів загинули 78 осіб і постраждали приблизно 543 людини. За кількістю загиблих Скнилівська трагедія вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят. В цей день відбувалось святкування 60-річчя 14-го авіаційного корпусу ВПС України.

27 вересня 2005 року мера Любомира Буняка відправили у відставку депутати ЛМР. Рішення підтримали 70 депутатів, 9 проголосували проти. На думку депутатів, Буняк мав піти з посади мера, бо у Львові панувала безгосподарність та занепадали пам’ятки архітектури. Любомир Буняк керував містом з 2002 року, до наступних виборів мера він недопрацював 6 місяців.

29 листопада 2005 року о 9:00 у його власній машині впритул розстріляли екс-губернатора Львівщини Степана Сенчука. Політик їхав до Львова з Брюховичів. Сусіди, які їхали слідом за «Лексусом» Сенчука, почули автоматну чергу. Злочинці залишили автомат АК з порожнім ріжком на місці злочину. Справа залишилась нерозкритою досі.

16 липня 2007 року у Буському районі сталася техногенна катастрофа - фосфорна аварія під Ожидовом. На перегоні Красне — Ожидів зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором, через витік якого із однієї цистерни відбулося самозаймання ще 6 цистерн.

Фото з Медиагруппа Адвокат-Консалтинг.

У грудні 2008 року проти Ігоря Зварича було порушено кримінальну справу за хабарництво в особливо великих розмірах. Під час обшуків працівники СБУ й Генпрокуратури вилучили у колишнього судді $1 млн і 2 млн грн. Зварич же пояснив наявність коштів так: частину суми позичив у друга, а ті гроші,  які знайшли в приміщенні суду, охрестив «посівними» (нібито ними йому засіяли новий кабінет під час різдвяних свят). 12 січня 2016 року “колядник” вийшов на свободу.

У 2009 році у Львові відкрили Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Це приміщення у 20 столітті використовувалося як політична в’язниця польською, радянською та нацистською владами. 

Завданням Музею “Територія терору” є дослідити та презентувати трагічні сторінки історії середини ХХ століття. Музейний комплекс спорудили у 2016 році. Місце, де зараз знаходиться меморіальний музей, раніше входило до складу третього за величиною в окупованій нацистами Європі єврейського гетто, а потім було пересильною тюрмою № 25, однією з найбільших установ примусового утримання на території сучасної України.

1 грудня 2009 року відкрили Львівський міський рейковий автобус (або поїзд № 852). Він став першим міським рейковим автобусом в Україні. Вагон був розрахований на 90 сидячих місць і курсував за таким маршрутом: Сихів — Зубрівська — Персенківка — Княгині Ольги — Коновальця — Городоцька — Львів-Головний (залізничний вокзал) — Гната Хоткевича — Підзамче. Рейковий автобус міг по праву називатись соціальним та доступним видом транспорту, але після шести місяців роботи був закритий через нерентабельність.

26 березня 2010 року відкрили торгово-розважальний центр King Cross Leopolis. За загальною площею (105 тис. м²) він є найбільшим торгово-розважальним центром Західної України. У ТРЦ King Cross Leopolis працює понад 100 магазинів та острівців, а також кінотеатр, ковзанка, дитячий центр, продуктовий гіпермаркет та будівельний супермаркет.

Форум Львів (Forum Lviv) -  торгово-розважальний центр, що був відкритий 25 вересня 2015 року. У Форумі Львів діють близько 120 крамниць та бутиків, а також кінотеатр, декілька кафе, дитяча зона та продуктовий супермаркет. ТРЦ «Форум Львів» став першим торгово-розважальним центром в Україні, що був сертифікований відповідно до стандартів BREEAM, який є одним з найвідоміших і найпоширеніших методів визначення екологічної ефективності будівель. 

Ще один торгово-розважальний центр, Victoria Gardens, був відкритий 29 жовтня 2016 року. За розміром комерційної площі (54 тис. кв.м.) є найбільшим торгово-розважальним центром Західної України. У ТРЦ працює близько 160 магазинів і крамниць, а також багатозальний кінотеатр, дитячий розважальний центр та боулінг-клуб, продуктовий гіпермаркет, супермаркет техніки та фітнес-центр.

Leopolis Jazz Fest (Alfa Jazz Fest до 2017 року) - міжнародний джазовий фестиваль, який щороку проходить у форматі open-air в червні у Львові. Перший фестиваль успішно пройшов в 2011 році. The Guardian включив фестиваль у  ТОП-10 найкращих фестивалів Європи. Проте у львівських активістів є запитання щодо фінансування фестивалю. Засновником Leopolis Jazz є російський мільярдер, соратник Путіна та власник "Альфа банку" Михайло Фрідман. Лише у 2018 році Alfa Jazz Fest отримав нову назву, дистанційовану від бренду російського банку, ставши Leopolis Jazz Fest. 

stadion.lviv.ua

Арена Львів – сучасний, акредитований згідно стандартів УЄФА стадіон, що є одним з найновіших у Європі. Споруда спроектована відомим австрійським архітектором Альбертом Віммером. Стадіон був збудований спеціально до чемпіонату Євро-2012. Станом на серпень 2021 року, частину стадіону так і не здали в експлуатацію, хоча приміщення використовуються для проведення офіційних заходів. 

Новий аеровокзальний комплекс ввели в експлуатацію 12 квітня 2012 року. Новий термінал «А» містить 9 виходів на посадку, з них 4 - телетрапи, 28 стійок реєстрації, 18 пунктів проходження паспортного контролю та 12 пунктів проходження на авіаційну безпеку. Аеровокзал було збудовано з урахуванням потреб людей з інвалідністю. 

Перша ІТ-арена відбулася 2-4 жовтня 2014 року. Зараз це - одна з найбільших та найочікуваніших ІТ-подій України, яка об’єднує програмістів, дизайнерів, топ-менеджерів, PMів, бізнес аналітиків, підприємців та стартаперів для обміну досвідом та обговорення нових ІТ-трендів.

Львівський полігон твердих побутових відходів поблизу села Великі Грибовичі відкрили близько 60 років тому. У травні 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі була пожежа. Через зсув сміття загинули 4 людини. Роботу звалища зупинили, сміття зі Львова почали вивозити на інші полігони області та України. У жовтні 2020 року Європейський банк реконструкції та розвитку погодив генерального підрядника, що будуватиме сміттєпереробний завод у Львові. Ним став нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis.

17 листопада 2016 року на Сихів поїхав перший трамвай. Ідея прокласти колію з’явилась ще півстоліття до того (у 1966 році), а будівництво тривало 8 років. Для реалізації проєкту місто Львів отримало €5 млн гранту – безповоротної фінансової допомоги від уряду Німеччини. Завдяки трамвайній лінії, із найбільшого житлового масиву, Сихова, до центру міста можна дістатись за 25-30 хвилин.

Фото - Гал-інфо.

Останні елементи радянського Монументу слави демонтували 23 липня 2021 року. Фігури радянського воїна та Батьківщини-матері перенесли на територію Музею “Територія терору”.

Будівництво північної об’їзної дороги є частиною програми “Велике будівництво” Володимира Зеленського. Північний обхід Львова з’єднає трасу М-06 Київ-Чоп із трьома дорогами державного значення, що ведуть до кордону з Польщею. Будівництво здійснюватиметься за кошти ЄБРР та ЄІБ. Відповідну угоду було підписано між цими інституціями та Урядом України у грудні 2020 року. 28 липня 2021 року викупили останню ділянку, необхідну для будівництва.

Підготувала Софія Яворська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ