Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

77 років тому народився славетний Іван Миколайчук

77 років тому, 15 червня 1941 р., народився визначний український кіноактор, кінорежисер, сценарист Іван Миколайчук.

На рахунку Івана Миколайчука 34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та дві режисерські роботи. Однак, в роки радянської окупації його вважали «неблагонадійним».

Загальне визнання Миколайчукові принесли ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон», Івана Палійчука в «Тінях забутих предків», Петра Дзвонаря в «Білому птасі з чорною ознакою», козака Василя в «Пропалій грамоті» та багато інших.

У 1970-х років радянська влада розпочала гоніння на діячів української культури. Іван Миколайчук зіштовхнувся із звинуваченнями у націоналізмі. Через доноси його назвали «людиною ворожої ідеології».

З 1980-х років Миколайчука, фактично, почали відлучати від кінематографу, а режисерам забороняли включати його у списки знімальних груп.

Іван Миколайчук важко захворів та помер 3 серпня 1987 року.

Довідка:

Іван Васильович Миколайчук - визначний український актор, режисер та сценарист, лауреат Шевченківської премії та численних відзнак у галузі кінематографії.

Народився 15 червня 1941 року  в с. Чортория у Чернівецькій області. У 1957 р. закінчив Чернівецьке музичне училище, в 1961-му - театр-студію при Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської, у1965 - кіноакторський факультет Київського інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого.

Іван Миколайчук зіграв 34 ролі в кіно, ставши одним з найпопулярніших українських кіноакторів 1960-70х років. Він також був режисером двох і автором сценарію дев'ятьох кінофільмів. Виконавець головних ролей у фільмах "Сон", "Тіні забутих предків", "Білий птах з чорною відзнакою", "Пропала грамота", "Вавілон ХХ" та багатьох інших.

Постійні потрясіння, заборони творчих задумів, "табу" на фільми зіграли не останню роль у долі молодого актора. Помер Іван Миколайчук 3 серпня 1987 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ