Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Агент Ватикану: блаженний Миколай Чарнецький пережив 600 годин допитів і катувань
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

"Агент Ватикану": блаженний Миколай Чарнецький пережив 600 годин допитів і катувань

Фото з ФБ
Фото з ФБ "Тюрма на Лонцького".
Фото з ФБ
Фото з ФБ "Тюрма на Лонцького".
1/3
2 квітня 1959 року помер у Львові Єпископ греко-католицької Церкви, багатолітній в'язень сталінський тюрем і таборів - блаженний Миколай Чарнецький.

Про це йдеться у повідомленні Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" на Facebook.

1 квітня 1945 року, Миколая Чарнецького заарештували. Його тримали у в’язниці на вул. Лонцького і жахливо над ним знущалися: будили серед ночі, допитували, били… Згодом перевели до Києва, де його тримали цілий рік, аж поки справу розглянули в суді. 

Нарешті оголосили вирок: як “агентові Ватикану” – 10 років у зоні посиленого режиму. Спочатку владику Чарнецького разом з Митрополитом Сліпим відіслали до сибірського містечка Маріїнська Кемеровської області, а пізніше його часто переводили з одної зони до іншої.

За час свого ув’язнення (від арешту у Львові в квітні 1945 року до звільнення в 1956 році) єпископ Чарнецький відбув 600 годин допитів і катувань, побував у 30-ти різних в’язницях і таборах примусової праці. Незважаючи на фізичні й душевні страждання, владика завжди знаходив слово потіхи для співв’язнів, духовно підтримував їх, кожного знав на ім’я. Не дивно, що до єпископа Чарнецького завжди горнулися нещасні, бо тільки в нього знаходили розраду.

Останні роки свого ув’язнення Кир Миколай провів у тюремному шпиталі в Мордовії. У 1956 р. стан здоров’я владики настільки погіршився, що лікарі навіть не давали надії на життя, йому вже навіть пошили одяг, у якому ховали в’язнів. Табірне керівництво вважало його за безнадійно хворого, тому вирішило відіслати владику до Львова, щоб ніхто не зміг звинуватити радянську владу у смерті єпископа.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ