Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Аналіз і прогноз курсу валют 2 – 9 березня

Українські банкіри та експерти проаналізували останні коливання курсу валют і зробили прогноз поведінки ринку на наступний тиждень.

Оксана Чепіжко, фінансовий експерт, виконавчий директор «Асоціації захисту банків», співзасновник громадської організації «Re:Старт»:

З приходом весни змінитися може не тільки погода, але і курс долара. Березень – традиційно період девальвації гривні, тому вже в цьому місяці американська валюта може вирости приблизно на 50 копійок і побити психологічну позначку в 25 грн.

Причин кілька: зниження попиту на українські облігації внутрішньої держпозики, кадрові перестановки в Кабміні, анонсовані на цю середу (це не може не впливати на потенційних інвесторів), а також зниження цін на міжнародних ринках.

На сьогодні ж Національний банк України встановив офіційний курс на рівні 24,59 гривень за долар, що на 3 копійки вище в порівнянні з попереднім банківським днем.

Можу припустити, що долар на міжбанку на цьому тижні буде торгуватися близько 24,7 грн, а готівковий долар в банках буде торгуватися близько 24,6 – 24,7 грн.

Олег Курінний, Директор Казначейства Банку Кредит Дніпро:

Заключний тиждень лютого став непростим для світових фінансових ринків, що не могло не позначитися на курсових трендах основних світових валют між собою і їх співвідношенням з гривнею.

Котирування долара на міжбанку стартували з тижневого мінімуму 24,44-24,46, в середині тижня доросли до максимуму 24,665-24,685 з подальшим коректуванням до 24,63-24,66 в п’ятницю.

Готівковий ринок традиційно для останніх тижнів звіряв свої тренди з міжбанком, зберігаючи помірний позитивний проміжок: його котирування коливалися від 24,30-24,34 до 24,46-24,51.

Офіційний курс гривні за тиждень знизився на 14 копійок: з 24,45 минулого понеділка до 24,59, заявлених на сьогодні.

Ключові фактори впливу на курсову динаміку:

– календарний період відшкодувань ПДВ експортерам;

– наростаюча тривога на світових і європейських фінансових ринках у зв’язку з поширенням і розширенням географії пандемії коронавируса, посилення фінансової лихоманки, курсових ралі і побоювань рецесії, переорієнтування інтересу інвесторів в сторону «тихих гаваней»;

– слабкі результати чергового аукціону Мінфіну, який розмістив ОВДП загальним обсягом 1,6 млрд грн, з яких більшість довелося на дворічні папери, при цьому семирічні папери не користувалися очікуваним попитом;

– завершення фінансового місяця, фіналізація учасниками ринку розрахунків з контрагентами і фіксація банками валютних позицій;

– в умовах шторму на зовнішніх фінансових ринках і підвищеної волатильності основних світових валют активізувалися спроби спекулятивних розгойдувань і побоювання продавців і покупців пропустити найкращий курс;

– регулятор не втручався в хід торгів при девальваційних трендах, але відкуповував навіть незначні надлишки валютної пропозиції; чиста купівля валюти за тиждень склала 81 млн доларів.

В результаті гривня зустріла весну на рівні 24,6, зберігши перевагу більш, ніж в 2 гривні в порівнянні зі стартом весни-2019.

Ми очікуємо, що торги на поточному тижні будуть проходити в діапазоні 24,40-24,90 грн. за долар США.

Сергій Гнезділов, начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках АТ «АБ «РАДАБАНК»:

Міжбанківський долар доріс в кінці тижня до 26,67, реагуючи на підвищений попит.

Аукціони Мінфіну вже надають зворотний ефект на курс – відсутність попиту на папери у нерезидентів провокуює очікування зростання курсу, також виникає ризик продажу іноземцями паперів на вторинному ринку.

На цьому тижні прогноз курсу долара – 24,60/25,00, євро – 27,00/27,70

Матеріал підготовлено за даними maanimo.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ