Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Андрій Калічак: Нові керівники піднімають наш баскетбол на інший рівень

Завершення баскетбольного сезону у чоловій відкритій Бізнес-лізі Львова не могло не сподобатися вболівальникам.

На паркеті палацу спорту «Галичина» у вирішальних матчах плей-офф і справді було гаряче. Переможцем чемпіонату стала підсилена команда Львівської ОДЮСШ, яка у фінальному матчі таки виявилася сильнішою за «Віта-Агро». Сам чемпіонат пройшов на хорошому рівні і подарував чимало незабутніх поєдинків як і для гравців, так і для вболівальників. Головний організатор відкритої Бізнес-ліги Андрій Калічак каже, що наступний чемпіонат буде ще цікавішим, а склад учасників може збільшитися. Про це та інше, а також про перспективи розвитку баскетболу у Львові з приходом нових керівників Андрій Калічак (на фото в центрі) розповів в інтерв’ю нашому сайту.

Андрію, наскільки, на Вашу думку, чемпіонат львівської Бізнес-ліги був цікавим у сезоні, що завершився? Що вдалося в плані організації, а що – ні?

В першу чергу слід відзначити рекордну кількість команд. Цього сезону їх вперше було 11. Раніше цей показник був не більше восьми. Приємно те, що дещо покращили ситуацію з веденням ігрової статистики. Для команд це важливо і цією роботою вони залишись задоволеними. Щодо чемпіонату, то було боротьба за вісімку кращих місць, які виходили на стадію плей-офф і, звісно ж, була боротьба за призові місця. Не було команд, які вважалився явними фаворитами і від цього, вважаю, чемпіонат був цікавим.

Завдяки чому вдалося розширити кількість команд з восьми до одинадцяти у цьому сезоні?

Звісно, це приємний момент, коли в чемпіонаті появляються команди, які не тільки поповнють чемпіонат, а ще й його підсилюють. У цьому напрямку постійно працюємо: інколи нові команди виходять на нас, а інколи – ми на них. На жаль, інколи буває так, що команди припиняють участь у чемпіонаті. Від цього, на жаль, ніхто не застрахований, навіть на професійному рівні.

Скільки команд братимуть участь у новому чемпіонаті відкритої Бізнес-ліги Львова?

Хотілося б, щоб цих команд було 16 і ми їх розділили на дві зони. В ідеалі хотілося б бачити ці чемпіонати конкурнетноздатними: в одному з них грали сильніші, в іншому – слабші. Вважаю, кількість команд залежить від того який буде формат проведення самого чемпіонату. Якщо буде той формат, який був минулого року, зібрати 16 команд буде складно.

Якщо відверто, то дуже б хотілося побачити команди з маленьких міст Львівщини та райцентрів. Зараз міська федерація баскетболу проводить активу роботу по централізації усіх аматорських турнірів. Мабуть, нікому не хотілося б, щоб у нас виникали накладки з арбітрами чи, скажімо, з ігровими залами. Яким буде формат у новому чемпіонаті, сказати наразі не можу, однак те, що команди мають грати багато, це факт. І чемпіонат ми повинні завершити у травні, а розпочати наприкінці вересня.  

Щоб б хотілося покращити у майбутньому?

Звісно, вдосколаності немає меж, тому хотілося б покращити саму якість проведення змагань. Мова йде як і про статистику, так і про суддівство. Арбітрів, на жаль, бракує і це ні для кого не новина. Також хотілося б попрацювати в напрямку якісного висвітлення чемпіонату і, звісно ж, ігрових залів. На жаль, в спортзалі коледжу зв’язку дуже холодно, тому взимку ми змушені думати де ж проводити календарні ігри нашого турніру. Хотілося б, щоб таких питань у нас більше не виникало.  

Фінальні матчі Бізнес-ліги відбулися в палаці спорту «Галичина». Наскільки реально проводити там поєдинки регулярного чемпіонату?

Ні для кого не буде секретом, якщо скажу, що це найдорожчий зал міста і він не по кишені для кожного. «Галичина» на даний момент - найкращий зал для ігрових видів спорту в місті. Зважаючи на це, вирішальні матчі чемпіонату вирішили провести саме там. Приємно, що на церемонії нагородження був присутній президент міської федерації баскетболу Дмитро Крамар , віце-президент обласної федерації баскетболу Роман Городечний та почесний президент обласної федерації Роман Іванців. Усі в один голос сказали, що підтримуватимуть чемпіонат Бізнес-ліги, а в майбутньому навіть постараються організувати призовий фонд турніру.

Що цікаво, не так давно Роман Городечний також був серед призерів Бізнес-ліги Львова.

Неоднозово він ставав призером чемпіонату у складі команди «Логіка». Цього року через похід на Еверест він тимчасово скасував баскетбольні тренування і участі в чемпіонаті не брав. Думаю, він про це не шкодує, адже зумів здійнснити свою давню мрію і ввійти в історію Львова як перший житель міста, що підкорив гору Еверест. Впевнений, що він скоро набере оптимальну форму і покаже себе з найкращої сторони уже в баскетболі.

Теперішній президент міської федерації Дмитро Крамар – колишній професійний баскетболіст. Можливо, йому уже варто спробувати свої сили на аматорському рівні, і зокрема у чемпіонаті Бізнес-ліги.

Мабуть, це питання не до мене (сміється). При першій можливості йому це запропоную (сміється). Знаю, що Дмитро Крамар має у планах створити свою баскетбольну команду і безпосередньо у ній грати. Віримо, що нова команда у Бізнес-лізі Львова у нас появиться максимально швидко.

Приємно те, що Дмитро Крамар прийшов до керма міської федерації і за доволі короткий термін встиг себе зарекомендувати з хорошої сторони. Дмитро Крамар – людина, яка не любить говорити про те чого не зробила. Завдяки йому львівський баскетбол починає виходити на новий рівень як інформаційно, так і масово. Як на мене, це важливо.

Кілька днів тому почесний президент Роман Іванців обласної федерації Роман Іванців в одному з своїх інтерв’ю розповів про будівництво палацу спорту на Сихові, де баскетбольний зал матиме 2500 глядацьких місць. Більше того, місто отримало 27 мільйонів гривень субвенціних коштів на реалізацію цього проекту.

Ця новина не може не радувати усіх шанувальників спорту в місті. Львів зі своїм спортивним потенціалом заслужив на такий потужний спортивний проект, який буде на Сихові.  Хотілося б подякувати Романові Іванціву, який дуже вчасно став почесним президентом обласної федерації і зумів втілити в життя дуже серйозні питання. Звісно, тут велику роботу зробила уся команда федерації і не тільки, але хто б що не говорив, є результат, і це найважливіше.  Вважаю, з будівництвом нового спортивного комплексу на Сихові усі ігрові види спорту заживуть по-іншому, і баскетбол в тому числі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ