Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Андрій Кокотюха офіційно анонсував продовження пригод Клима Кошового

“Львівський” цикл стане "паризьким". Андрій Кокотюха офіційно анонсував продовження пригод Клима Кошового.
"Львівський цикл" ретро-романів, Кокотюха Андрій, львівська серія ретророманів.

Саме у французькій столиці знову зустрінуться Климентій Кошовий та Магда Богданович після п`ятирічної розлуки. У листопаді 1918 сорокарічний Клим, колись – киянин, тепер – львів`янин пішов добровольцем до війська, в Українську Галицьку Армію. Так завершився роман «Офіцер із Стрийського парку» – сьома книга циклу ретро-романів Андрія Кокотюхи.

– Я думав поставити крапку, – признається автор. – Люблю відкриті фінали. Хоч це дуже просте рішення і досить старомодне. До нього вдаються, коли бракує ідей на яскравіше, несподіване закінчення. Як виявилося, читачі сприйняли такий фінал як заявку на продовження історії. Видавець, головний редактор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький – теж.

Але продовжити «львівський» цикл у Львові не було можливостей та підстав. Як свідчить історія, кілька років потому Східна Галичина ввійшла до складу Польської республіки. А Київ, рідне місто Кошового, потрапило під російську окупацію та ввійшло до радянської частини України. Повертатися ані до Києва, ані до Львова колишній адвокат, який до всього воював спершу в УГА, а потім – у армії УНР, не міг. Тож єдиний шлях – еміграція.

Так проявилося єдине реальне місце для нових пригод – Париж. Час дії – 1920-ті роки.

– «Львівський» цикл тисячі читачів полюбили за атмосферність. Львів – місто зі своєю аурою та міфологією. Париж сприймається так само не лише в Україні, а й у самій Франції, й також – у світі, – пояснює вибір міста Андрій Кокотюха. – Я не львів`янин, та в мене були консультанти. І головний плюс роботи над циклом – на той час я став гостем міста. В цьому отримав підтримку мерії та особисто міського голови пана Садового. Тож правильно буде вивчати Париж у Парижі так само, як вивчав Львів у Львові. Але подібна схема не спрацює у французькій столиці. Для підготовки такої книги потрібен більший бюджет. Якого в мене нема.

Проблему почув і зрозумів директор відомої української туристичної фірми «Феєрія» Ігор Захаренко. Він пішов на зустріч та узяв на себе підтримку літературного проекту. Завдяки «Феєрії» вже за місяць, у жовтні цього року, Андрій Кокотюха матиме змогу тиждень жити в Парижі та разом із фахівцями-істориками та професійними гідами мандрувати містом. Надихуючись атмосферою, вивчаючи відомі й невідомі широкому загалу куточки, спілкуватися зі знавцями згаданого періоду.

Представлення спільного проекту відбудеться 8 жовтня в Парижі в Українському культурному центрі.

Результатом буде не лише продовження пригод Клима Кошового, яке заплановано «паризькою» трилогією. За підсумками турфірма «Феєрія» планує організовувати літературні тури по місцях пригод українського літературного героя. Такі тури на основі «львівського» циклу вже проводять у Львові.

Назва першого роману нового циклу – «Голова з площі Пігаль». Книга побачить світ у видавництві «Фоліо». Реліз відбудеться восени 2020 року на Форумі видавців у Львові.

Раніше перша книга циклу – «Адвокат із Личаківської» – озвучена в форматі аудіокниги в аудіокнигарні «Абук». Також усі сім книг «львівського» циклу стануть радіодетективами та прозвучать в ефірі UA:Українське радіо.

Сценарій фільму за романом «Адвокат із Личаківської» два роки тому виграв пітчинг Держкіно. Зараз ведуться переговори з польськими партнерами, зацікавленими в копродукції.

Роман Андрія Кокотюхи «Адвокат із Личаківської» вийшов друком у грудні 2014 року і дав початок серії «Ретро-роман» видавництва «Фоліо». Станом на сьогодні продано більше 15 тисяч копій цієї книги.

Стежте за новинами. Далі буде…

Нагадаємо, учора, 6 вересня, в Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Р. Іваничука (пл. Ринок, 9) відбулась презентація нової збірки від знаної та улюбленої казкарки Лесі Кічури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ