Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи анонсували появу 3-D моделі Давнього Пліснеська
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи анонсували появу 3-D моделі "Давнього Пліснеська"

Проект Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" став одним з переможців програми “Створюємо інноваційний культурний продукт”.

За сприяння Українського культурного фонду розпочнуть працювати над  комп’ютерною реконструкцією та створенням 3-D моделі Пліснеська — одного з найбільших городищ Східної Європи. Про це йдеться у повідомленні на сайті заповідника.

"Середньовічну добу в історії Україні традиційно вважають «темними віками», проте саме тоді виникли політичні умови для творення першої праукраїнської держави — Русі, а згодом — Галицько-Волинської держави. Однак, що про це знає середньостатистичний українець? Зазвичай цю добу асоціюють з князем Володимиром Великим чи Ярославом Мудрим. Водночас, за століття археологічних досліджень середньовічних пам’яток на території України віднайдено чимало унікальних артефактів, які ілюструють різноманітні сфери політичного, військового, економічного та культурного життя як тогочасної еліти, так і «мовчазної більшості». Та через відсутність повновартісної комунікації наукового середовища зі суспільством — археологічні знахідки просто припадають пилом у музейних експозиціях і щонайголовніше — вони відірвані від контексту їх створення. Пересічній людині, дивлячись на насипи землі, вкрай важко уявити як саме виглядали середньовічні кургани, укріплення чи житла, технологію їх спорудження та облаштування. Ще важче пояснити, як функціонували у часі та просторі великі середньовічні поселення, на кшталт, Пліснеського городища. Як усе було допоможе уявити комп’ютерна візуалізація та створення 3-D моделі пам’ятки (укріплень, сакральних, житлових та виробничих споруд)", - сказано у повідомленні.

Довідка.

Пліснеське городище – унікальна пам’ятка ранньосередньовічної доби досліджується близько 200 років. За цей час на його території та в околицях проведено масштабні пошукові роботи. Однак через суб’єктивні та об’єктивні обставини, переважна частина матеріалів і польової документації втрачена.

Городище Пліснеськ - це залишки слов’янського та давньоукраїнського міста, яке згадується двічі у літописах під 1188 і 1232 рр. (Плъснськ, Пльеснеск, Преснеск) і в «Слові о полку Ігоревім».

В літописі під 1188 р. говориться про те, що волинський князь Роман Мстиславич відіслав до Пліснеська військо, щоби вигнати звідти галицьких бояр та їх союзників – угорських феодалів.

Другий запис під 1232/33 р. сповіщає про похід на Пліснеськ князів Данила Галицького та Олександра Белзського, про їхню перемогу над пліснеськими боярами Арбузовичами, які не хотіли визнавати їхню владу над собою. Князі взяли в Пліснеську велику здобич і повернулися до Володимира-Волинського.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ