Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У «Давньому Пліснеську» погасили поштову марку в пам'ять про Андрія Филипчука

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
1/3
В історико-культурному заповіднику «Давній Пліснеськ» вшанували пам`ять видатного українського археолога та історика, захисника Андрія Филипчука. Про це повідомляє ЛОР.

Побратими по військовій службі, друзі та родичі зібралися, щоб вшанувати пам'ять про людину, чия діяльність залишила значний слід в українській археології у день, коли Андрію мало б виповнитися 35 років.

Науковці заповідника провели усім присутнім символічний екскурс історичними локаціями, починаючи з «Курганного могильника» і закінчуючи «Пліснеською Хижою». Учасники заходу мали можливість відчути дух історії, якою так захоплювався науковець Андрій Филипчук.

Також у заповіднику можна було оглянути фотовиставку «35 миттєвостей життя», яка представила найважливіші моменти з біографії археолога, демонструючи його наукові досягнення, експедиції та особисті миті, які формували його особистість. Особливим моментом зустрічі стало погашення пам’ятної поштової марки, що увічнила внесок Андрія Филипчука у науку.

«Андрій Филипчук залишив після себе не тільки наукову спадщину, але й пам'ять про людину, яка втілювала в собі любов до історії та справжнє патріотичне служіння своїй країні. Його життя — це приклад того, як наука і служба можуть поєднуватися, формуючи незабутню спадщину для майбутніх поколінь. Його зусилля були спрямовані на популяризацію української історико-археологічної спадщини та спростування численних російських міфів. Пам'ять про Андрія Филипчука житиме в серцях тих, хто його знав, та в наукових досягненнях, які він залишив» - наголосив директор заповідника «Давній Пліснеськ» Володимир Шелеп.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 25 вересня 2024 року на Личаківському цвинтарі вшанували пам’ять загиблого на війні археолога Андрія Филипчука.

Довідково : Андрій Филипчук народився 25 вересня 1989 року у селі Хишевичі на Львівщині. Він був сином відомого дослідника Пліснеська Михайла Филипчука, який також мав значний вплив на розвиток археології в Україні. Андрій успадкував цю пристрасть до досліджень і став автором понад 150 наукових праць, серед яких 8 книг, присвячених історії слов’ян, археології та культурі українського Прикарпаття. У лютому 2022 року Андрій Филипчук як доброволець приєднався до Збройних Сил України, ставши солдатом 62-го батальйону 103 окремої бригади територіальної оборони. Загинув 2 лютого 2023 року в боях під Кремінною на Луганщині, отримавши посмертно орден «За мужність» III ступеня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ