Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи розповіли про перстень з княжим знаком, який знайшли у Пліснеську
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи розповіли про перстень з княжим знаком, який знайшли у Пліснеську

У 2009 році під час розкопок язичницького культового центру VІІ–Х ст. на Пліснеську, у розкопі № 3, археологи натрапили на багато цікавих знахідок. Тут зустрічалися предмети озброєння, побуту, прикраси і навіть – засоби виробництва. Серед прикрас було виявлено, на перший погляд, одну непримітну знахідку – великий фрагмент персня, виготовленого, ймовірно, з бронзи.

Вийнявши його із культурного шару слов’янського часу, спочатку складно було помітити унікальність прикраси. І лише після очищення персня, на щитку чітко проявився тамгоподібний знак.

Контур орнаменту на щитку являв собою плавні лінії, які в сукупності утворюють, імовірно, княжий знак. Це – двозуб прямолінійної форми, з прямою основою, у якого лівий зуб перехрещений згори, а по середині закруглене до середини, невелике відгалуження. Правий зубець коротший на відміну від лівого та ледь помітний при основі тамги. Згори він розширений поперечною широкою перетинкою. Від середини основи тамги бере початок широка, коротка, горизонтальна перетинка.

Фото Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ".

Загалом, подібні персні датуються Х–ХІІІ ст. Однак, схожі прикраси з круглим щитком, як зазначають вчені, є малочисельними. Їх відносять до давнішого типу перснів. Віднайти прямих аналогів прикрасі (або лише тамзі), на жаль, не вдалося. Зважаючи, на те, що знахідку віднайдено вище кам’яної кладки ІХ/Х – пер. пол. Х ст., поруч з матеріалом слов’янського часу, а також враховуючи «архаїчність» цього типу перснів, знахідку з Пліснеська попередньо можна віднести до Х ст.

Можна припустити, що цей перстень, швидше за все, належав особі із вищого прошарку мешканців Пліснеська.

Мар’яна Брик, Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ