Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Археологи знайшли рештки жінки, з якої могли малювати Мону Лізу

У ході археологічних розкопок у Флоренції італійські вчені знайшли останки Лізи Герардіні, яку історики вважають моделлю Леонардо да Вінчі, передають "Новини культури".

Археологи шукали фамільний склеп Герардіні в покинутому монастирі Урсулінок більше двох років.

Спочатку археологи під керівництвом професора Сільвано Вінчеті, голови італійського Національного комітету з культурної спадщини знайшли свідоцтво про смерть купчихи. Далі завдяки архівним записам у так званій "Книзі мертвих, знайденої істориком Джузеппе Паланті, встановили, що поховали її в жіночому монастирі Святої Урсули у Флоренції, де Ліза провела останні роки життя. Перебувала там до самої смерті, яка настала в 1542 році. У той час в цьому монастирі служила черницею одна з дочок Лізи - Маріетта, яка і взяла матір до себе. Нині монастир покинутий.

Під вівтарем натрапили на старовинну цегляну кладку метрової товщини. З-під неї витягли жіночий череп. Потім - скелет. Знахідки надихнули Вінчеті. Він навіть поспішив оголосити, що виявлені саме останки Мони Лізи. Але потім знайшли ще три таких скелети.

Венчеті вважав, що останки купчихи будуть наступними. Прилад (георадар) показав, що нижче є ще поховання.

І ось пошуки увінчалися успіхом. Фахівці сподіваються, що знахідки допоможуть пролити світло на одну з головних таємниць епохи Відродження. Щоправда, з упевненістю сказати, що справжнє ім'я Джоконди - Ліза Герардіні, можна буде ще не скоро. Науковцям належить довга і копітка робота з відтворення її зовнішності.

"Спочатку ми проведемо ДНК-тест, - розповідає Сільвано Вінчеті. - І якщо все піде як задумано, ми зможемо відновити обличчя Лізи Герардіні за черепом, і, нарешті, дамо відповідь на питання, що мучить істориків усього світу".

Зразки ДНК порівняють з тими, які будуть отримані після генетичного дослідження останків двох дітей купчихи, похованих у флорентійській церкві Пресвятого Благовіщення. Лише після цього художники візьмуться за відтворення зовнішності.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ