Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Арка Дружби народів в Києві зроблена з дорогоцінного металу
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

"Арка Дружби народів" в Києві зроблена з дорогоцінного металу

Монумент "Арка Дружби народів" у Києві, що до слова підпадає під "декомунізацію", виготовлений зі сплаву титану. Вартість якого, приблизно така ж як і срібла

У 1982 році, в Києві вирішили відзначити річницю утворення СРСР цілком таки традиційним способом того часу – спорудити монумент. Композиція пам'ятника повинна була складатися з трьох елементів: бронзова скульптура двох трудящих, втілений в граніт епізод подій Переяславської ради, і здоровенна металева арка (як символ об'єднання України і Росії).

Напевно, залишився би без уваги весь цей набір статуй і алегорій, якби не одна деталь, про яку недавно повідомив старший науковий співробітник Київського Інституту електрозварювання ім. Патона.

На початку 2000-их, хтось з керівництва Києва, вирішив розмістити лампочки на цю саму металеву веселку. Зробити гарно, ще, так сказати, красиво. Технологічно, завдання зовсім не складне. Монтажник- верхолаз, оснащений мотком проводів, рулеткою, і дрилем, дереться, міряє, свердлить і розміщує. Потім його колега зміцнює лампочки і все підключає до електрики. Однак, практично відразу ж, виникли непередбачені труднощі. Арка не зверлилась. Не те що б зовсім – сверла грузли в матеріалі, перегрівалися і ламалися одне за іншим. До такого розвитку подій готові не були. Природно, передбачуваний матеріал веселки, "нержавійка", досить в'язкий, і досвідчений монтажник-верхолаз з дрилем, підготувався належним чином ... Але за цілу зміну було зламано з десяток сверел і толком не зроблено жодного отвору. Проектна документація на весь цей комплекс, пережила розвал СРСР, розподіл різних всесоюзних організацій за географічними і національним принципам, давно загубилася в невідомо яких архівах, і розібратися з якого саме металу зроблена ця дуга, не було можливим.

Підрядник, що займався установкою лампочок, звернувся в НДІ Патона. До Веселки був відправлений лаборант із завданням взяти хоч пару шматків для аналізу. Результати комплексу тестів виявилися занадто фантастичними. У зв'язку з чим, вирішили повторити. Знову лаборант, знову шматочок веселки, і знову серія тестів. Нові результати (практично повторили початкові) повалили весь інститут в благоговійний шок. Матеріал, з якого зроблена веселка, виявився сплавом на основі титану. Його ж застосовували для виготовлення міцного корпусу атомних підводних човнів. Вартість, до речі, такого сплаву, приблизно така ж як і срібла.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ