Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Атака безпілотників на Кремль ймовірно провокація росії - ISW

Росія, ймовірно, інсценувала атаку безпілотників на Кремль у спробі створити умови для ширшої суспільної мобілізації. Є ознаки того, що напад був внутрішньо організований і цілеспрямовано інсценований.
Скріншот з відео вибуху 3 травня

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

“Російська влада нещодавно вжила заходів для посилення внутрішньої протиповітряної оборони, в тому числі в самій Москві, і тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники змогли б прорватися крізь численні шари ППО і підірватися або бути збитими прямо над серцем Кремля таким чином, щоб отримати ефектні кадри, які можна було б добре зняти на камеру”, — йдеться у звіті ISW.

Як наголошують аналітики, геолокаційні знімки, зроблені в січні 2023 року, показують, що російська влада розмістила системи ППО "Панцир" поблизу Москви, щоб створити кола протиповітряної оборони навколо міста.

“Удар, який уникнув виявлення і знищення такими засобами протиповітряної оборони і влучив у таку важливу ціль, як Кремлівський палац Сенату, став би значним соромом для Росії. Негайна, послідовна і скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що атака була внутрішньо підготовлена таким чином, що її політичні наслідки переважали над конфузом”, — відзначили аналітики.

Кремль негайно звинуватив Україну в проведенні терористичної атаки, і російська офіційна реакція швидко згуртувалася навколо цього звинувачення, йдеться в аналітичному звіті. Якби атака безпілотника не була внутрішньо інсценованою, вона стала б несподіванкою. Дуже ймовірно, що офіційна реакція росії спочатку була би набагато більш дезорганізованою.

Російські чиновники намагалися би створити послідовний наратив і компенсувати риторичні наслідки очевидного інформаційного конфузу, наголошують аналітики. Кремль, зокрема, не зміг сформувати своєчасну та послідовну інформаційну відповідь на не інсценізовані ним військові приниження, включно з падінням Балаклії та Херсона у вересні та листопаді 2022 року.

“Швидка і послідовна презентація офіційного російського наративу щодо удару свідчить, що Росія інсценувала цей інцидент у безпосередній близькості до свята Дня Перемоги 9 травня для своєї внутрішньої аудиторії”, — йдеться в аналітичному звіті.

Кремль може використати удар для виправдання скасування або подальшого обмеження святкування 9 травня.

В ISW також відзначили, що деякі російські націоналістичні провоєнні блогери скористалися ударом безпілотника по Кремлю, щоб закликати Росію до ескалації війни — попри те, що Росія наразі не має для цього військового потенціалу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ