Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Атомна війна, будь проклята вона!: у Львові діє виставка робіт Марії Приймаченко

Виставку робіт Марії Примаченко «Дарую Україні!» у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові відкрили 27 липня.

На виставці представлені близько ста картин з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшиця, а також фонду львівського музею. 

Колекціонер тридцять років збирав полотна знаної української художниці. Для цього їздив у батьківську хату Марії Приймаченко в село Болотня, що на Київщині, та викуповував картини у тих, кому Марія сама їх дарувала. 

Представлені картини належать до пізнього періоду творчости художниці, що припав на останнє десятиріччя її життя (кінець 80-х - 90-ті роки). 

Заступник директора з комунікацій і цифрового розвитку Національного музею Орест Зьомко каже, що ця виставка є особливо потрібна й актуальна після подій, що сталися в музеї в Іванкові, куди російські окупанти поцілили снарядом. 

У багатьох пізніх творах Приймаченко дублювала свої композиції, тому загалом на виставці можна побачити весь спектр її творчості. 

Очолює експозицію робота Марії Приймаченко “Атомна війна, будь проклята вона!”. Цій тематиці жінка приділяла багато уваги, оскільки мешкала на Київщині й на собі відчула наслідки трагедії на ЧАЕС. 

Крім, мальованих чудернацьких звірів, дивних гігантських рослин, актуальними, пророчими є твори Приймаченко, пов’язані з воєнною тематикою. Наречений художниці загинув під час Другої світової, і багато її наївних робіт стосуються війни, попри те, вони не є трагічними. 

Марія була неграмотною, але свої полотна обов’язково підписувала колоритними примовками, присвятами, уривками з народної творчости: “Два папуги на квітках гудуть, гудуть. Хлопці з армії ідуть – радість матерям несуть”, “Букет невідомому солдату. Честь і слава вам, дорогі воїни! Ви полягли за нас – будемо молитися за вас”. 

Національний музей імені Андрея Шептицького у Львові веде перемовини з європейськими музеями з ідеєю презентувати проєкт європейському глядачеві, і власне через призму Марії Приймаченко показати стан культури під час війни. 

У зв'язку з повномасштабним вторгненням музей не має права експонувати свої надбання. Тому виставка робіт Марії Приймаченко з приватної колекції Едуарда Димшиці  стала можливістю існування музею. 

Як розповів у коментарі Гал-інфо Орест Зьомко, люди добре сприйняли Приймаченко, було багато відвідувачів як на відкритті, так і після.  

Львів’янка Яна пригадує своє перше знайомство з картинами Марії Приймаченко зі сторінок бабусиної книжки.

“Я пригадую, коли ще була маленькою, у моєї бабусі була невеличка ламінована книжечка, де були розміщені лише ілюстрації. Я її дуже довго розглядала, бо вона мене цікавила, приваблювала як дитину. Це було тридцять з гаком років тому, але я досі пам'ятаю окремі образи. 

Усі ці надписи були, а я думала, що це віршики. Насправді це виявилась книга репродукцій з підписами”.

Побачити наживо творчість Приймаченко зараз є резонансом, вважає Яна, особливо після випадку з картиною мисткині, яку продав фонд Сергія Притули. 

Виставка творів Марії Примаченко у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові триватиме до 30 жовтня. Для осіб з числа внутрішньо переміщених (за наявности довідки) вхід безкоштовний. 

У приміщенні музею також реалізують сувенірну продукцію, присвячену творчости Марії Приймаченко. Виручені кошти передадуть ГО "Львівський Лицар", яка опікується потребами українських військових. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ