Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Австрія довела, що нейтральні країни здатні займати тверду позицію – Кулеба

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав у зверненні до австрійського дипкорпусу, ставши почесним гостем конференції послів Австрії на запрошення свого колеги Александера Шалленберга йдеться у повідомленні МЗС України.

Як повідомляє Укрінформ, Кулеба висловив вдячність Австрії, яка після початку повномасштабного вторгнення РФ надає Україні значну підтримку в фінансовій, гуманітарній, енергетичній та політичній сфері.

Він нагадав, що Австрія приєдналася до санкцій ЄС проти Росії, підтримала надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, приєдналася до гуманітарної програми “Grain From Ukraine”, активно працює над втіленням Формули миру Президента Володимира Зеленського, увійшла до коаліції за створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, надає суттєву підтримку в цивільному розмінуванні та багатьох інших сферах.

“З лютого 2022 року Австрія продемонструвала, що нейтралітет не означає байдужість. Навпаки, він може бути активним, співчутливим та морально правильним. Австрія довела на власному прикладі, що нейтральні країни здатні займати тверду позицію. Щобільше, вони більше за інших зацікавлені у збереженні міжнародного права та порядку, захисті міжнародного миру та Статуту ООН” - наголосив міністр.

Глава МЗС України закликав австрійських дипломатів активно працювати разом з їхніми українськими колегами в країнах Азії та Південної Америки, аби доносити правду про російську агресію, розширювати коаліцію на підтримку Формули миру та переконувати на власному досвіді, що нейтральність може бути проактивною.

“Росія атакувала не лише Україну, але й самі підвалини міжнародного права та наших спільних принципів гуманізму. У цій ситуації вибір є очевидним. Підтримка України означає підтримку Статуту ООН і спільних правил”, – наголосив Кулеба.

Міністр також підкреслив, що просте припинення вогню зараз не припинить російську агресію. За його словами, заморожування конфлікту лише дасть Росії перепочинок, який вона використає для поповнення своїх сил і підготовки нового, ще більш нищівного нападу. Натомість переконаний він, Україні та світові потрібен справедливий і довготривалий мир на основі Формули миру Президента Зеленського та Статуту ООН.

“Справедливий” мир - означає відновлення територіальної цілісності України, а “довготривалий” - що Росія не зможе знову атакувати Україну та решту Європи. Дякую вам за усвідомлення необхідності досягнення такого миру в Україні. Ми розраховуємо на силу австрійської дипломатії та її авторитетний голос, зокрема за межами Європи, в донесенні цієї принципової позиції до всіх країн”, - наголосив міністр.

Кулеба додав, що Україна розраховує на політичну підтримку Австрією рішення про відкриття до кінця 2023 року переговорів про вступ України до ЄС та очікує, що згодом австрійська сторона допомагатиме Україні в процесі цих переговорів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ