Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Азаров заговорив про податкові канікули

Уряд України має намір у новому податковому кодексі ввести орієнтовно на 5-10 років податкові канікули, які б передбачали зниження ставок основних видів податків. Про це вчора в ефірі центральних телеканалів заявив перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров.
 
«Ми повинні піти по ідеї п’ятирічних, а може бути, і десятилітніх податкових канікул. Це означає, що ми повинні піти на зниження ставок оподатковування за основними видами податків. Я не буду зараз говорити, про який відсоток мова йде, тому що я дав доручення все це детально розрахувати», – заявив він.
Також міністр фінансів повідомив про своє розпорядження щодо того, щоб новий Податковий кодекс був максимально адаптований до європейського податкового законодавства, а всі його положення і норми були виписані «абсолютно простою, зрозумілою та однозначною мовою», щоб уникнути двозначного тлумачення.
Водночас Азаров повідомив, що уряд не має наміру знижувати ставку прибуткового податку (із січня 2007 року – 15%).
Стосовно спрощеної системи оподатковування, перший віце-прем'єр відзначив, що її повноцінне впровадження ще є питання дискусії. За його словами, уряд готовий зберегти її дію для бажаючих, однак застерігає про її невигідність в контексті пенсійного забезпечення.
«Ми не збираємося нікому нічого нав'язувати. Навпаки, ми відкриті для широкої дискусії, ми хочемо напрацювати абсолютно погоджені підходи, і саме ці погоджені підходи реалізувати. Але ми закликаємо до взаємної відповідальності», – додав Азаров.
Він також повідомив, що одночасно з податковими канікулами уряд планує провести амністію капіталу на принципах добровільності. «Не треба ніякої «обязаловки»: хочеш декларувати – декларуй, заплатиш реєстраційний внесок на рівні 1,5-2% з доходів, і ми тобі зафіксуємо цю базу. Не хочеш, не треба. Але будуть, безумовно, відпрацьовуватися норми, пов'язані з непрямими методами визначення доходів і так далі», – зазначив Азаров.
З його слів, уряд має намір не пізніше, ніж через три місяці, направити проект Податкового кодексу в парламент, щоб документ був прийнятий остаточно в травні 2007 року і введений у дію з 1 січня 2008 року.
Як прокоментував «Гал-info» заступник голови ДПА у Львівській області Микола Князевич, «податкові» канікули, про які говорить Азаров, не є новиною. «У концепції податкового кодексу закладено те, що зокрема Азаров називає податковими канікулами – зниження ставок основних податків з одночасним залученням все більшої кількості суб’єктів оподаткування. Тобто механізм діятиме так – знижуються ставки податків, але збільшується кількість самих платників податків, і від цього всі у виграші», – сказав у коментарі «Гал-info» Князевич.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ