Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Бетховен обробив для фортепіано пісню «Їхав козак за Дунай»

16 грудня 1770 року народився геніальний композитор Людвіг ван Бетховен. Українські пісні «Їхав козак за Дунай» та «За городом качки пливуть» він обробив для фортепіано.

Присвятив Андрію Розумовському – синові гетьмана Кирила Розумовського П’яту й Шосту симфонії та три струнні квартети, що стали називатися розумовськими квартетами. Віддячивши Андрію Розумовському за щедру фінансову допомогу. Серед багатих європейців була традиція опікуватися талановитими митцями.

Нащадок гетьманського роду був послом при Віденському дворі. Від батька він успадкував не лише гроші та маєтки, але й любов до  музики, хорових співів.

У столиці Австрії Відні місцеві аристократи частенько збиралися на музичні вечори. Завсідником таких вечорів був Андрій Розумовський. Він грав на скрипці і любив не лише слухати, а й виконувати музичні партії. В одному з музичних салонів і познайомились граф Розумовський та композитор Бетховен. Під впливом Розумовського, який захоплювався квартетною струнною музикою, Бетховен також звернувся до нового для себе музичного жанру. Деякі квартети, написані Бетховеном визнані шедеврами.

Підготувала Наталя Слобожаніна, УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ