Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Науковці розшифрували ДНК Бетховена, намагались з'ясувати причину смерті

Вчені використали кілька волосин, які приписують Людвігу ван Бетховену, та піддали їх геномному аналізу.

Група науковців розшифрувала ДНК композитора 18-19 століть Людвіга ван Бетховена. Стаття з'явилась у журналі Current Biology, пише DW.

Великий композитор Людвіг ван Бетховен не вирізнявся міцним здоров'ям. Слух він почав втрачати вже у 20 років, а також страждав від проблем із травленням та печінкою. 

Вчені дійшли висновку, що легендарний композитор мав генетичну схильність до захворювань печінки, а незадовго до смерті інфікувався гепатитом B. При цьому дати остаточну відповідь на питання, від чого саме помер Бетховен, вчені поки не можуть. Не вдалося їм виявити й причину його глухоти.

Імовірно, причина смерті композитора є комплексною. Здоровою людиною його можна було назвати хіба що років до 20. Протягом тривалого часу він мав проблеми з травленням, а щоденне вживання алкоголю посилювало проблеми з печінкою. Раніше науковці припускали, що причиною смерті стало отруєння свинцем - через сумнівні методи лікування болю у шлунку та вживання води, що надходила свинцевими трубами. Однак у цій гіпотезі вже давно сумнівалися.

"Хоча кілька сучасників Бетховена наполягали на тому, що Бетховен зазвичай вживав алкоголь у помірних кількостях, один близький друг нібито заявив, що приблизно в 1825–1826 роках Бетховен щодня споживав щонайменше літр вина під час обіду. Хоча про історію хвороби найближчих родичів Бетховена відомо небагато, в сімейному анамнезі була відзначена алкогольна залежність і захворювання печінки", - йдеться у повідомленні.

Фото: Current Biology

Дослідження локонів дозволило дійти висновків щодо захворювань Бетховена. Крім того, досконале вивчення генетичного матеріалу самого композитора та його родичів дозволило вченим дійти висновку, що у родині Бетховена по чоловічій лінії був хоча б один хлопчик, народжений поза шлюбом - надто сильно геном Людвіга відхиляється від лінії предків. При цьому науковці ще неспроможні точно визначити, у якому саме поколінні відбулося "гріхопадіння" і хто з Бетховенів був народжений від "чужого" батька: сам композитор, його батько, дід чи прадід.

Великий композитор, який народився в німецькому Бонні та жив і творив у Відні, помер 26 березня 1827 року у віці 56 років. Похований він в Австрії - на Центральному цвинтарі Відня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ