Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Бої за гору Маківка і перший успіх Українських січових стрільців
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Бої за гору Маківка і перший успіх Українських січових стрільців

4 травня 1915 року закінчились бої за гору Маківка, який став першим успішним бойовим завданням Українських січових стрільців.

Бої за карпатську вершину між російською царською армією та австро-угорським військом тривали шість днів. Запеклими зіткнення були тому, що висота мала стратегічне значення для обох сторін. Частини Українських Січових стрільців відзначились під час бою особливою мужністю і зіграли вирішальну роль у битві за Маківку.

Ось як про «усусів» писало командування 55-ї дивізії австрійської армії, куди вони належали, у звіті на другий день бою:

«У дводенних боях вдалося ворогові добути частину становищ нашого відтинку. Аж тут, у найгрізнішому моменті з’явилися українці… Із запалом, одушевлені правдивим патріотизмом, з розмахом, як шумна буря, якій ніщо опертися не може, кинулися молоді хоробрі сини тієї країни в обороні рідної землі на ворога й приневолили його залишити те, що він вважав за здобуте. Небезпеку усунено. Українські Стрільців двічі рушили бій у нашу користь».

Попри взяття Маківки, російська армія зазнала стратегічної поразки, були зірвані плани росіян прорватися через карпатські перевали та дістатися Угорської рівнини.

Гора дісталася царській армії ціною величезних втрат: близько трьох тисяч поранених та вбитих бійців, 173 полонених (згідно австрійських джерел). Втрати УСС у бою становили 42 осіб убитими, 76 пораненими й до півсотні полоненими.

У бої за гору Маківку брали участь такі визначні діячі національного руху як Олена Степанів, Дмитро Вітовський, Андрій Мельник…

Проект Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ