Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Болгарія передасть Україні ​​близько 100 БТР

Прем’єр-міністр Болгарії Николай Денков під час візиту президента України Володимира Зеленського погодив надання Україні близько 100 бронетранспортерів із запасів болгарського Міністерства внутрішніх справ.
Фото з відкритих джерел

Про це він сказав на брифінгу в Бухаресті після зустрічі з румунським колегою, - передає Громадське

«Під час візиту президента Зеленського вони [БТР] обговорювалися. Ми запитали їх [українську делегацію], чи будуть бронетранспортери корисні. Вони сказали так, тож ми готуємо їх до відправлення туди», — сказав прем'єр.

Він додав, що машини ніколи не використовували в Болгарії, оскільки військові країни навіть не проходили відповідних навчань. З його слів, бронетранспортери «просто лежать на складах» і є «тягарем» для Болгарії.

Водночас 13 липня депутат парламенту Болгарії Івайло Мірчевич заявив, болгарська панівна коаліція в особі партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії», «Союзу демократичних сил» та блоку «Продовжуємо зміни — Демократична Болгарія» збирається подати до парламенту рішення про нову військову допомогу для України, куди увійдуть 100 бронетранспортерів із запасів болгарського МВС. 

З його слів, відповідну ініціативу зокрема підтримали міністри внутрішніх справ і оборони та голова парламентського комітету з питань оборони Христо Гаджев. 

«У нас є ініціатива надати Україні бронетехніку зі складів МВС, не торкаючись резервів армії. Саме це ми й пропонуємо як проєкт парламентського рішення. Орієнтовно їх буде близько 100, переважно БТР», — додав він.

Крім цього, як повідомляє The Sofia Globe з посиланням на урядову інформаційну службу, Болгарія приєднується до спільної закупівлі боєприпасів для України в межах проєкту Європейського оборонного агентства, в якому беруть участь 24 країни-члени ЄС та Норвегія.

У виданні зазначають, що подібне рішення передбачає нарощування власних запасів 155-мм снарядів у країнах Євросоюзу, а також можливість подальшої їх передачі Україні в прискореному порядку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ