Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Болгарія припинить імпорт російської нафти на пів року раніше

Із 1 березня 2024 року Болгарія достроково перестане імпортувати російську нафту, щоб росія не могла обходити західні санкції та фінансувати війну в Україні.
Фото ілюстративне: Shutterstock

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

У відомстві зазначають, що експорт до Болгарії дозволив кремлю залучити додатковий 1 мільярд євро на фінансування війни в Україні. Проте від російської нафти в Болгарії відмовлятимуться поступово. З 1 січня 2024 року припинять квотувати експорт, а з 1 березня — повністю припинять імпорт та перероблення нафти з росії.

«Ми раді чути про припинення експорту прибутків до росії. Ця формула, яку ми знайшли, задовольнить і громадян Болгарії, і ринок, але також вона припинить експорт коштів до росії та фінансування війни», — сказав один із болгарських парламентарів Йордан Цонев.

Домовленості щодо заборони на російську нафти дозволяють уникнути голосування щодо вотуму недовіри до болгарського уряду. Його планували на 22 листопада 2023 року.

Причиною стало те, що Болгарія пропускала мільйони барелів російської нафти на завод, що належить рф і розташований на болгарській території. Після перероблення завод переправляв очищені нафтопродукти за кордон, зокрема й до країн Євросоюзу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ