Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Бойовики РФ нехтують досягнутими у Мінську домовленостями

Українська сторона СЦКК повідомляє, що збройні формування РФ та їхні найманці продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, зосереджуючи важке озброєння у зоні, де його розміщення заборонено згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року, - інформують у прес-центрі ООС.

За даними щоденного звіту СММ ОБСЄ, безпілотний літальний апарат Місії зафіксував озброєння, яке належить найманцям збройних формувань Російської Федерації.

На непідконтрольних урядові України територіях, виявлено озброєння, яке розміщене з порушенням ліній відведення, а саме: 

12 квітня БПЛА СММ зафіксував два міномети 2Б14 ʺПіднос ʺ калібру 82 мм поблизу населеного пункту Широка Балка на північний схід від Донецька;

13 квітня міні-БПЛА СММ виявив два танки Т-72 у житловому районі населеного пункту Соснівське на південь від Донецька;

15 квітня зафіксовано сім РСЗВ БМ-21  ʺГрад ʺ, сім самохідних гаубиць 2С1 і 10 буксируваних гаубиць – п'ять од. 2А65  ʺМста-Б ʺ і п'ять од. Д-30  ʺЖаба ʺ, на території колишнього міжнародного аеропорту  ʺЛуганськ ʺ.

Крім того, 13 квітня БПЛА СММ зафіксував озброєння, розміщене за лініями відведення, однак за межами виділених місць зберігання озброєння на непідконтрольних урядові України районах:
14 буксируваних гаубиць 2A36  ʺГіацинт-Б ʺ і Д-30 біля населеного пункту Хрустальний;
24 танки Т-72 і Т-64 на полігоні поблизу населеного пункту Круглик.

15 квітня Місія зафіксувала сім танків Т-72 і шість зенітних ракетних комплексів 9К35 на території колишнього міжнародного аеропорту  ʺЛуганськ ʺ та 4 танки Т-72 поблизу населеного пункту Свободне на південь від Донецька, у зоні, де розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року.

Водночас зафіксовані ознаки військової присутності та присутності військового типу в зоні безпеки на непідконтрольних урядові районах. Так, 13 квітня міні-БПЛА СММ зафіксував п'ять ББМ та одну МТ-ЛБ у Соснівському, а також 14 членів збройних формувань, троє з яких направили свою зброю на БПЛА, що пролітав над населеним пунктом Приморське, що на північний схід від Маріуполя. Того ж дня спостерігачі чули вогонь зі стрілецької зброї, який вівся у напрямку БПЛА. Варто відзначити , що цей же БПЛА виявив 25 свіжих вирв, які виникли внаслідок розривів 122-мм артилерійських снарядів, випущених із північного заходу. Більше того, 13 квітня БПЛА СММ зафіксував одну радіолокаційну станцію артилерійської розвідки та цілевказання 1Л259 поблизу міста Горлівка.

Разом з тим, представники Місії ОБСЄ повідомили, що незаконні збройні формування Російської Федерації створюють постійні обмеження свободи пересування та заборони доступу спостережної моніторингової місії на непідконтрольних територіях урядові України, що є грубим порушенням.

Так, члени збройних формувань відмовили патрулю Місії у проїзді на північ через блокпост, розміщений на південному краї ділянки розведення в районі населеного пункту Золоте. Ще у двох окремих випадках на блокпості збройних формувань, розміщеному біля населеного пункту Заїченко, бойовики відмовили патрулям Місії у проїзді до населеного пункту. Саханка розміщених на непідконтрольній урядові України території на північний схід від Маріуполя, посилаючись на  ʺснайперський вогонь ʺ та проведення  ʺробіт із розмінування ʺ у даному районі.

Водночас, в непідконтрольному урядові України районі, на блокпосту біля населеного пункту Лукове Донецької області, представникам Місії було відмовлено у проїзді після того, як спостерігачі відмовилися пред’явити план патрулювання.

А на блокпосту неподалік населеного пункту Безіменне бойовики відмовили патрулю Місії у проїзді в західному напрямку, пославшись на те, що  ʺв цьому районі проводиться комплекс заходів ʺ. Також найманці відмовили патрулю Місії у проїзді по автошляху поблизу населеного пункту. Тавричеське, сказавши, що там закладена міна. А на Луганщині у пункті пропуску біля населеного пункту Вознесенівка та на залізничній станції  ʺЧервона Могила ʺ поблизу Вознесенівки члени збройних формувань наказали патрулю Місії залишити даний район.

Українська сторона СЦКК зазначає, що вказані дії російських окупантів свідчать про небажання дотримуватись Мінських домовленостей, про відверте нехтування ними взятих на себе зобов’язань в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи щодо відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін. А навмисне блокування та заборона доступу патрулів СММ ОБСЄ членами збройних формувань Російської Федерації є черговим підтвердженням приховування злочинних дій і намірів окупованої влади та їх зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту на Донбасі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ