Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Британець приєднався до українських військових на Донбасі

Британський військовий Джон Гардінг приєднався до Грузинського національного легіону, який воює на Донбасі на боці українських військових, - УНІАН.

55-річний Джон Гардінг колишній військовий з північного сходу Англії приїхав в Україну в лютому. 

«Війни інших людей не сильно популярні в британських медіа. Принаймні не настільки, наскільки це повинно бути, на мою думку. Завдяки нашій присутності більше людей знатиме про те, що тут відбувається», — каже Джон Гардінг. 

Вперше з військовою справою Джон познайомився, коли йому було 16 років. Він пішов в армію, покинувши школу. Там Гардінг служив дев’ять років, а потім працював цивільним інженером. Але у 2015 році, побачивши, що на мапі світу з’являється «Ісламська держава», Джон вирішив повернутись до зброї та воював як доброволець на боці Загонів народної самооборони курдів у Сирії. 

Протягом місяців Джон разом з курдами та сотнями іноземців, які приєднались до курдських формувань, звільняв території від бойовиків «Ісламської держави». Після повернення у Британію, Джона затримали та допитували поліцейські з відділу з боротьби з тероризмом. Коли він вирішив поїхати в Україну, в лондонському аеропорту Хітроу його знову затримали та допитали. 

Home Office — британський департамент, що відповідає за міграційний контроль та безпеку не коментує конкретно щодо України, але загалом радить не брати участь у війні на будь-якому боці закордоном. ​

«Вони сказали, що будуть зупиняти мене кожного разу, коли я їхатиму з або в Сполучене Королівство. Я не вважаю себе найманцем. Але певен, що інші так думають. Я називаю себе борцем за свободу. Приїхав не для того, щоб вбивати. Тут я медик, тому цей мотив точно мене не стосується. Деякі люди політично мотивовані, інші хочуть воювати. Дехто був військовим, але ніколи не брав участь у конфліктах, тому хоче собі щось довести. Як на мене, неважливо, з яких причин сюди приїжджають люди, якщо є результати. Кого точно не вітають, так це тих, хто приїхав вбивати. Попри те, що це частина роботи, це не може бути головною причиною», — розповідає Джон. 

Джон не єдиний британець у Грузинському легіоні. На сторінці у Фейсбук — світлини нових членів формування. Навпроти прапору стоять Тоні, Шон та Ешлі — громадяни Британії. За словами Джона, у легіоні шестеро британців, але дехто не хоче показувати обличчя. 

«Грузинський національний легіон створили у 2014 році, щоб протистояти російській агресії», — розповідає засновник легіону Мамука Мамулашвілі.

Зараз 70% військових у легіоні грузини, інші 30% — це громадяни Німеччини, США, Британії, Австралії, Греції, Азербайджану, Молдови, Вірменії та Ізраїлю. ​

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ