Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Чого чекати від Львівського тижня скульптури

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
1/3
Вже вдруге відбувається Львівський тиждень скульптури. Минулого року цей проєкт отримав багато уваги і схвальних відгуків, тому цьогоріч було прийнято рішення продовжувати ініціативу і спробувати досягти послідовної регулярності в умовах війни. Про це повідомили 30 серпня у пресслужбі ЛМР.

Львівський тиждень скульптури – це найбільша скульптурна подія країни. Цьогоріч Тиждень відбудеться на більш як 10 виставкових просторах, де будуть представлені понад 300 скульптур, об’єктів та інсталяцій, включаючи великі паркові та вуличні скульптурні проєкти. 

Цьогоріч, долучивши більшу кількість художників, музеїв, колекціонерів, партнерів, буде можливість розкрити тему взаємодії нового і старого. В діалозі, співставленні чи протиріччі за допомогою універсальної мови скульптури та інших видів просторового мистецтва будуть говорити про час, про місто, про міфи, канони, форму і значення, мир та війну.

«Цьогорічна тема тижня скульптури – «Старе і нове». Не йдеться про протиставлення старого і нового, а навпаки – вони поєднуються, співіснують у всьому, зокрема і в скульптурі. Минулого року ми робили все екстрено: монтували виставку скульптур під час ракетних обстрілів, а відвідувачів приймали в умовах блекауту. Тому цього року ми фактично рік готувались, напрацьовувати концепт спільно з усіма партнерами, тому наш проєкт сильно розширився. Загалом буде проведено десятки різних подій, але є три найбільші:

  1. Ще до офіційного тижня скульптури ми відкрили «Скульптурний маршрут» в Стрийському парку, який вже набрав великого розголосу.
  2. З великим очікуванням анонсую другий проєкт Львівського тижня скульптури – присутність мистецтва в середовищі вулиці Шевченка. Тарас Шевченко перш за все ідентифікував себе як художник, тому ми запросили сучасних художників і скульпторів для того, щоб вони висловились у форматі цієї вулиці. Вони працювали над цими мистецькими об’єктами вуличного формату фактично рік. Для Львова це буде в новинку, тому це має бути дуже цікаво.
  3. Головний проєкт тижня називається «Старе і нове» і відбуватиметься в Львівському палаці мистецтв з 20 вересня по 11 жовтня. Він охоплюватиме музейний фонд,  етнографію і художній промисел Львівського скансену, колекції мистецького об’єднання «ЧервонеЧорне», приватні колекції і роботи конкретних митців. Це все – близько 3000 кв. м мистецтва», – розповів Павло Гудімов, куратор Львівського тижня скульптури.

«Ми б дуже хотіли, щоб мистецтво мало своє місце в публічному просторі. До музеїв, галерей доходить далеко не кожен, тому дуже мало хто знає про твори мистецтва, імена скульпторів, про те, чим живе галузь мистецтва. А насправді вплив мистецтва на суспільство є дуже вагомим і важливим.

Ми постійно думаємо про те, як дати голос мистецтву, тому дуже дякуємо таким людям як Павло Гудімов та його партнери за те, що приводять до нашого міста за благодійні кошти такі фантастичні роботи і мають сміливість експонувати їх в публічних просторах. Зараз, видаючи містобудівні умови та обмеження чи ремонтуючи вулиці, ми продумуємо там місця для мистецьких творів. Вірю, що такі рішення тільки підвищують загальний інтелектуальний рівень містян і призведуть до важливих творчих рефлексій», – наголошує Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова.

Важливо, що Львівський тиждень скульптури передбачає багато важливих і різноманітних подій:

  • Я Галерея показує персональні виставки класиків Миколи Малишко та Уляни Ярошевич та Скульптурний кабінет;
  • Львівський Скансен прийме участь інсталяцією Влодка Кауфмана;
  • Національний музей планує виставку Івана Самотоса;
  • Виставка екскізів до майбутньої паркової скульптури Ярослава Мотики “Викрадення Європи” в Сенсотеці у Стрийському парку.
  • Також Львівський і Київський залізничні вокзали, підтримуючи ініціативу, будуть демонструвати авторів тижня скульптури в своїх просторах.
  • Львівська академія мистецтв проведе конкурс творчої студентської скульптури та одноденну конференцію, де спробуємо критично подивитись на минуле і сьогодення скульптури в публічному просторі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ