Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Чорний четвер 2014 року: як гинула Небесна Сотня
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Чорний четвер» 2014 року: як гинула Небесна Сотня

Цього дня, 20 лютого 2014 року стався кривавий переломний момент Революції Гідності. Цей день українці назвали «Чорним четвергом». Днем раніше силовики захопили дві барикади майданівців. Вранці 20 лютого люди пішли в наступ, щоб відвоювати в «Беркуту» висоти Інститутської та Жовтневу. Силовики почали безжально їх розстрілювати.

Протягом 18-19 лютого силовики намагалися атакувати табір активістів. Їм вдалося захопити дві барикади та відтіснити майданців до сцени. Єдиним порятунком для революціонерів був вогонь, який підтримували з усіх сил. У той час силовики пробували його загасити і як тільки полум’я слабшало «беркутівці» намагалися піти у наступ. Однак, до протестувальників прибували нові сили і оборону вдалося стримати. Прибуття все нових людей для підтримки майданівців посіяло паніку в рядах силовиків.  

Янголи Інститутської: Історія п’ятьох сміливців, які під кулями снайперів рятували поранених (Частина 1)

Варто додати, що 19 лютого силові структури розпочали підготовку до так званої «антитерористичної операції», яку планував провести президент-втікач Віктор Янукович. Переговори сполоханого Януковича та опозиції не давали жодних результатів. Натомість на Майдані збиралося все більше людей.

Вранці 20 лютого протестувальники перейшли у контрнаступ, і попри значні втрати, змогли зайняти Український Дім, Жовтневий палац та відтіснити силовиків до урядового кварталу. Для того, щоб стримати людей силовики застосували вогнепальну зброю стріляючи із неї у неозброєних мітингувальників.

Найкривавіші розстріли відбулися на вул. Інститутській. В Інтернеті з’явилося шокуюче відео, як правоохоронці відстрілювали активістів на вул. Інститутській, після чого не давали забрати поранених.  Кількість загиблих сягнула майже сотні.

Історія лучника, який рятував людей на Інститутській

Саме це стало фінальним і найбільш драматичним етапом Революції Гідності. В ході протистояння загинуло більше сотні протестувальників і кілька тисяч було травмовано. Сотню сміливих, які пішли у голіруч бій проти озброєних силовиків та поклали свої життя назвали Героями Небесної Сотні.

Ввечері ЗМІ повідомили про те, що Президент України Віктор Янукович дзвонив Володимиру Путіну і просив про надання гарантій на випадок втечі з України. Цього ж дня в Сочі Путін провів закриту нараду по ситуації в Україні.

21 лютого Янукович погодився на дострокові вибори президента і повернення до Конституції 2004 року. Опозиція начебто домовилася з Януковичем про врегулювання кризи. Однак присутні на Майдані Незалежності люди освистали лідерів опозиції, які вийшли до них, щоб розповісти про підписання угоди з владою. Сотник зі Львова Володимир Парасюк висунув ультиматум: «Якщо ви завтра до 10 ранку не виступите із заявою, щоб Янукович ішов у відставку, ми йдемо зі зброєю, я вам клянуся».

Президент Віктор Янукович з обмеженим колом особливо довіреної охорони о 22:40 вилетів на Харків, але там почалися акції протесту.

22 лютого майданівці зайшли в Межигір’я та були вражені статками та свідченнями масштабних розкрадань бюджетних грошей злочинною владою Януковича. На президентську Хонку вчепили жовто-блакитний прапор під вигуки «Слава Україні».

Цього ж дня Верховна Рада підтримала постанову про усунення Віктора Януковича з посади президента України. Відповідний документ підтримали 328 народних депутатів. Обов’язки президента поклади на Олександра Турчинова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ