Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

“Мій Майдан”: на факультеті журналістики триває фотовиставка Олександра Синиці

На факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка триває виставка фотокореспондента УНІАН Олександра Синиці.
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
1/2

Фотовиставка “Мій Майдан” Олександра Синиці відображає події Революції Гідності (Євромайдану), яка відбулась в Україні десять років тому, з листопада 2013 по лютий 2014 року. Близько 60 світлин є документальним свідченням подій у Києві, відображенням емоцій та внутрішнього стану тих, хто стояв пліч-о-пліч на зимовому Майдані у Києві та боровся за свою країну. 

У коментарі для Гал-інфо Олександр Синиця розповів, що ідеї створення фотовиставки передував намір створити альбом робіт фотокореспондентів УНІАН, які документували події Революції Гідності: Євгена Малолєтки, Володимира Гонтара, Владислава Мусієнка та його власні. Проте початок повномасштабного вторгнення змінив плани репортерів, і про фотоальбом мова вже не йшла. Зрештою Олександрові Синиці вдалось створити виставку про ті буремні події десятирічної давності.

“Я для себе вирішив, маючи тисячі фотографій у своєму архіві: ця дата не повинна просто так пройти повз мене. Тому зробивши жорсткий відбір, я створив виставку. Зображені на світлинах події та самі фотографії ніколи не втратять свого значення, бо це — історія! Сучасна історія України!” - розповів Олександр Синиця.

На виставці представлені репортажні фотографії, на яких бачимо, передусім, обличчя майданівців: їхню рішучість і впевненість у правоті своїх дій, незламну віру у європейське майбутнє України. Кожен елемент світлин містить глибокі символи, які відображають палке прагнення українців боротись за свободу та гідність власної держави. 

“Я намагався фіксувати усе, що відбувалося у центрі Києва: мітинги, народні віче, сутички між силовиками і протестувальниками. З колегами чергували цілодобово. Знімали і вдень, і вночі...”, - зазначив фотокореспондент.

Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
1/2

Вперше фотовиставка експонувалась у бібліотеці імені Тараса Шевченка у прифронтовому місті Покровськ (Донеччина), малій батьківщині автора. Потім її побачили кияни в бібліотеці імені Миколи Руденка та в президії Національної академії мистецтв України. Сьогодні ознайомитись із роботами кореспондента можна на факультеті журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, до речі, alma mater Олександра Синиці. 

“Факультет дав мені надзвичайно цікаву професію, і тому мені хотілось саме тут показати свою роботу. Сподіваюся, студентам було цікаво подумки зануритись у революційні події. А мої колишні викладачі, проф. Степан Андрійович Кость, проф. Анатолій Олексійович Капелюшний, проф. Йосип Дмитрович Лось, проф. Василь Васильович Лизанчук, сподіваюся, подумки поставлять мені “зараховано”, - додав Олександр Синиця.

Зазначимо, що у неділю, 27 жовтня, у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука відбудеться відкриття виставки живопису “Ми повернемось додому”. Автори робіт – військовослужбовці та внутрішньо переміщені особи. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ