Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Чотири найкращі команди Мирона Маркевича

Мирон Маркевич став новим головним тренером львівських «Карпат», вп'яте повернувшись до команди, де він здобув свої перші титули як тренер.

Він – один із найдосвідченіших тренерів в Україні, який встиг за свою кар’єру створити декілька успішних команд, які до цього часу пам’ятають вболівальники. Згадуємо чотири найкращі команди Мирона Маркевича, з якими він здобув титули або був близький до них.

«Карпати» (1992-95)

Перший прихід Мирона Маркевича в «Карпати» відбувся в 1992 році після сезону в луцькій «Волині», де пройшла значна частина кар’єри Маркевича як гравця та розпочалась тренерська робота – ще під час чемпіонату СРСР, коли «Волинь» називалась «Торпедо».

Уже в першому сезоні з новою командою Мирон Маркевич зміг нагадати всій Україні, що «Карпати» – кубкова команда, та вивів «Левів» в фінал Кубка України. Розпочали «Карпати» свій шлях в тому розіграші кубка з 1/16 фіналу, де переграли на той момент команду першої ліги – «Евіс» з Миколаєва. На виїзді «Карпати» програли 0:1, але у Львові взяли реванш з рахунком 3:0.

Далі в 1/8 фіналу було дуже важке та напружене протистояння з ще одним представником першої ліги – СК «Одеса». В Одесі команди зіграли 0:0, а у Львові «Карпати» перемогли 3:2. У чвертьфіналі львів'яни перемогли «Металург» з Запоріжжя – сильну на той момент команду вищої ліги, де пізніше теж буде працювати Мирон Маркевич – 2:1 вдома та 1:0 на виїзді. В півфіналі «Зелено-білі» пройшли ще одну команду з Запоріжжя («Торпедо») з аналогічними рахунками – 2:1 вдома та 1:0 на виїзді.

Нарешті, в фіналі «Карпати» зіграли з «Динамо», програвши найсильнішому на той момент клубу України 1:2. В першому таймі голом відзначився Віктор Леоненко, після перерви – Дмитро Топчієв. А «Карпати» відіграли один гол лише на 89-й хвилині з пенальті – забив Ігор Плотко. В тій команді Мирона Маркевича було багато футболістів, які потім стали зірками українського футболу В півзахисті грали майбутні виконавці «Динамо» Андрій Гусін та Василь Кардаш, на воротах – легенда «Карпат» Богдан Стронціцький, в захисті – Олександр Чижевський.

karpaty

«Карпати» (1996-98)

В 1995 році Мирон Богданович пішов з «Карпат», але через рік повернувся, нетривалий час попрацювавши з «Поділлям» (Хмельницький) та «Кривбасом». І в 1999 році йому знову вдалося вивести «Карпати» до фіналу кубка та виграти бронзові медалі чемпіонату.

На шляху до фіналу «Карпати» переграли «Металург» (Маріуполь) – 2:0 вдома, 2:3 на виїзді, полтавську «Ворсклу» – 3:0, 3:2, та донецький «Шахтар». Але в фіналі проти того «Динамо» у «Карпат» просто не було шансів – це була остання велика команда Валерія Лобановського, на піку форми та можливостей, яка лише недавно програла «Баварії» в півфіналі Ліги чемпіонів. Дубль Андрія Шевченка та гол Валентина Белькевича принесли «Динамо» перемогу, причому один з голів Шевченка став окрасою історії Кубка України.

Та команда «Карпат», мабуть, була однією з найсильніших в історії клубу. В нападі – Роман Толочко, Іван Гецко та Олександр Паляниця, в півзахисті – Сергій Мізін, Любомир Вовчук, Сергій Ковалець, захист – Олександр Євтушок, Олександр Чижевський, Юрій Беньо, на воротах – все той же «вічний» Богдан Стронціцький.

В майбутньому сезоні «Карпати» знову зіграють в Кубку України під керівництвом Мирона Маркевича. Поставити на матчі «Карпат» можна в букмекерській конторі Pin Up, яка також працює в Україні як легальне онлайн-казино. Великою популярністю там користується Aviator игра Pin Up з оригінальним геймплеєм, що відрізняється від класичних слотів.

«Металіст» (2005-14)

В «Металіст» Мирон Маркевич прийшов після роботи в запорізькому «Металургу» та ще двох заходів в «Карпати» – вже не таких вдалих. Цей клуб дав змогу Мирону Богдановичу розкрити свої найкращі якості тренера та створити команду, що на довгі роки стала третьою силою в чемпіонаті України та ще й показала себе в Європі.

За Маркевича «Металіст» шість разів ставав бронзовим призером та один раз – срібним (в сезоні 2012/13, коли вдалося зіграти в кваліфікації Ліги чемпіонів). Також «Металіст» був чвертьфіналістом Ліги Європи-2011/12, поступившись там лісабонському «Спортінгу».

Та команда подарувала неймовірно багато позитивних емоцій не тільки вболівальникам «Металіста», але й всім поціновувачам футболу, оскільки грала в дуже яскравому стилі та мала вправних технічних гравців в атаці. Селекційний відділ харківського клубу знаходив справжні діаманти на бразильському та аргентинському ринку, а Маркевич вмів розкривати гравців. Деякі з яких до цього часу успішно грають в Європі. На жаль, але історія «Металіста» завершилась неприємно – команду «віджав» Сергій Курченко, людина Віктора Януковича. З часом він довів її до розформування.

«Дніпро» (2014-16)

Мирон Маркевич разом з рядом гравців «Металісту» перебрався до «Дніпра», де й отримав шанс виграти найголовніший трофей своєї кар’єри. «Дніпро» зайняв місце третьої сили українського футболу після падіння «Металіста», двічі був бронзовим призером при Маркевичі та претендував на чемпіонство, але не витримав конкуренції з «Динамо» та «Шахтарем».

Але в сезоні 2014/15 «Дніпро» був дуже близький до перемоги в Лізі Європи, коли пробився до фіналу та дуже достойно зіграв там з Королевою цього турніру – іспанською «Севільєю». На жаль, після того настали важкі часи і у «Дніпра», та й у всього українського футболу загалом. Мирон Маркевич не працював з жодним клубом після того як покинув «Дніпро» в 2015 році, доки недавно не прийняв в першій лізі «Карпати» – вп’яте в своїй кар’єрі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ