Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Чотири родини на Львівщині отримали “обласні” кредити на житло

Чотири родини з різних районів Львівської області вже цього року отримали кредити на закупівлю і будівництво власних домівок. Про це повідомили 17 травня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Загалом на фінансування молодіжних житлових кредитів і будівництва осель у селі з обласного бюджету 2021 року передбачено 4,5 мільйона, а з державного - ще мільйон гривень. На середину травня використали з цих грошей 908 тисяч гривень.

“Наразі 608 тисяч гривень з обласного бюджету та 300 тисяч з бюджету держави отримали четверо подавачів для будівництва житла у сільській місцевості”, - зазначає Михайло Політило, головний спеціаліст департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА.

Комплексну програму надання житлових кредитів окремим категоріям громадян у Львівській області на 2021-2023 роки Львівська обласна рада проголосувала всередині лютого 2021 року. Обидва напрями програми передбачають пільгове цільове кредитування, розпорядниками коштів є департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації, Львівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та Львівське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Першочергово та безвідсотково житлові кредити отримують учасники російсько-української війни.

"Щодо молодіжних кредитів на житло, то термін їх погашення - до 30 років. А отримати такий кредит можуть громадяни, які перебувають на квартирному обліку, віком до 35 років (включно). Сім'я, яка не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою 3% річних від суми зобов'язань за кредитом. Якщо є одна дитина, це дає право на звільнення від сплати відсотків. Позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25% суми зобов'язань за кредитом, який має трьох і більше дітей - 50% суми зобов'язань за кредитом", - пояснює директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Розмір кредиту визначає Львівське регіональне управління Держмолодьжитла, керуючись нормою 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. метрів на сім'ю, при цьому розрахункова вартість 1 кв метра житла не повинна перевищувати опосередкованої вартості його спорудження, що склалася в регіоні відповідно до даних Міністерства розвитку громад та територій.

Щоб взяти участі у програмі кредитування молодіжного житла, необхідно звернутися до виконавця - у Львівське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", за адресою: м. Львів, вул. Винниченка, 8. Підтримка індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» передбачає надання сільським жителям пільгових довгострокових кредитів для будівництва, добудови, реконструкції або купівлі житла у селі. Виконавцем цього напряму є Львівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. А 2021 року планується виділити на будівництво житла в селі 2 мільйони 685 тисяч гривень з обласного бюджету.

Позичальниками тут можуть бути громадяни України, які постійно проживають (або переселилися для постійного проживання), будують об’єкти в сільській місцевості і працюють в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, в особистих селянських господарствах, інших господарських формуваннях, що є у сільській місцевості, соціальній сфері села, а також на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я, розташованих у межах району, а також особи, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та громадяни України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених.

Кредит індивідуальному забудовнику надається, за умови відповідності вимогам програми та підтвердження ним своєї платоспроможності, на термін до 20 років. А молодим сім'ям (подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років) або неповним сім'ям (мати (батько) віком до 35 років) – до 30 років із внесенням за користування ним плати у розмірі трьох відсотків річних.

Позичальник, який має трьох і більше дітей (у тому числі усиновлених та/або таких, що перебувають під його опікою/піклуванням), звільняється від сплати відсотків за користування пільговим кредитом протягом дії кредитного договору, починаючи з дати подання копії підтвердних документів (свідоцтва про народження дітей, документів про усиновлення, встановлення опіки чи піклування). Відсотки за користування кредитом також не нараховуються таким позичальникам (за умови звернення їх або повнолітніх членів їх сімей з відповідною заявою): військовослужбовцям, подружжю, в якому чоловік або дружина є військовослужбовцем, що підтверджується копією військового квитка, – з початку і до закінчення особливого періоду; резервістам та військовозобов’язаним, подружжю, в якому чоловік або дружина є резервістом чи військовозобов’язаним, що підтверджується довідкою військового комісаріату або військової частини про перебування на військовій службі, – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період.

 Розмір кредиту, який можна отримати: - на нове будівництво – до 400 тис. грн; - на придбання житлового будинку – до 300 тис. грн; - на добудову, реконструкцію житлового будинку – до 250 тис. грн; - на спорудження інженерних мереж – до 100 тис. грн; Для розгляду можливості участі у зазначеному заході програми необхідно звернутися до виконавця у Львівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі за адресою: м. Львів, вул. Пекарська, 95

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ