Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Чи реально перемогти Хоу Іфань?

Все менше днів залишається до Чемпіонату світу з шахів серед жінок. Вже завтра, 24 лютого, до Львова прилетить зі своєю командою учасниця матчу за звання чемпіонки світу китаянка Хоу Іфань, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«27 лютого знаменитій китайській шахістці виповниться 22 роки, а вона вже тричі здобувала звання чемпіона і у Львові зробить спробу відвоювати його в Марії Музичук вчетверте. Феноменальні успіхи у такої молодої і надзвичайно талановитої китаянки. За словами її батька, що друкувалися у світовій пресі, зацікавлення до шахів дівчинка проявила у трирічному віці – під час походів до місцевої книгарні вона постійно  розглядала  велику скляну дошку з фігурами, що стояла у вітрині. Домашня легенда говорить, що через кілька місяців після отримання  шахового комплекту в подарунок дівчинка почала вигравати у батька», - розповів спортивний журналіст та автор численних книг про спорт Іван Яремко.

Як зазначив Іван Яремко, в п’ять років для Іфань запросили вчителя, який, познайомившись з дитиною, повідомив батькам про неабиякі здібності їхньої доньки. Коли Іфань ще не виповнилося десяти, родина переїхала з рідного Нанкіну до столиці, де Хоу розпочала заняття в Національній шаховій академії. 2003 року вона виграла чемпіонат світу серед дітей до 10 років, а через рік поділила перше місце в аналогічному турнірі серед хлопців. В 2006 році почала виступати за збірну Китаю серед жінок і виконала жіночу гросмейстерську норму.

«Такого успіху у 12 років і три місяці ще не досягав ніхто.  Через рік вона стала наймолодшою  в історії Китаю чемпіонкою  країни, а вже 2008 року двічі виконала норму чоловічого гросмейстера. Вона тоді мала 14 років, 6 місяців і 16 днів», - додав пан Яремко.

На чемпіонат світу 2008 року, що проходив в Нальчику, 14-річна китаянка приїхала одною з фаворитів. Вона пройшла усі стадії турніру, але у фіналі  поступилася росіянці Олександрі Костенюк, старшій на десять років.

«Через два роки настирлива китаянка досягла своєї мети, перемагаючи на чемпіонаті, що проходив у Туреччині за нокаут-системою. В 16 років Хоу стала наймолодшою в історії чемпіонкою світу з шахів серед жінок, виграючи у фіналі у своєї співвітчизниці Жуань Люфей.  До неї наймолодшою чемпіонкою була  грузинка Майя Чибурданідзе, яка стала чемпіонкою в 17. Через рік китаянка захистила своє звання у матчі з індускою Хампі Конеру. А в наступному чемпіонаті, що проходив в Ханти-Мансійську за нокаут-системою, вона несподівано «вилетіла» вже у другому колі турніру, програвши полячці Моніці  Соцько (1:3). Це був турнір великих несподіванок, бо до фіналу дійшли не фаворити, а українка Анна Ушеніна і болгарка Антоанетта Стефанова», - зазначив експерт.

На думку пана Яремка, Ушеніна тоді проявила усі свої здібності і перемогла у поєдинку, ставши чемпіонкою світу №14. Але наступного року Хоу, як переможець серії турнірів Гран-Прі, зустрілася з українкою і повернула собі звання і володіла ним до квітня 2015 року, коли в чемпіонаті за нокаут-системою без участі Хоу,  у фіналі перемогла львів’янка Марія Музичук, ставши чемпіонкою №15.

«Тож, Хоу Іфань, щоб повернути собі звання, мусить виграти матч у Львові. Зараз вона – студентка одного з університетів Китаю, як кажуть, вчиться без жодних привілеїв. В цій країні навіть чемпіонці жодних послаблень не допускають. Але, як заявляє сама Хоу Іфань, для неї головними не є титули і звання, а популяризація шахів на батьківщині. І тепер китайські шахісти – жінки й чоловіки – є одними з найсильніших у світі, особливо у командних змаганнях», - наголосив Іван Яремко.

Суперниці приступають до боротьби з такими показниками рейтингу: Хоу Іфань – 2673, Марія Музичук – 2554. Рівно рік тому різниця у рейтингу була значно більшою, відповідно: 2686 і 2526.

«Тож, переможець визначиться за шахівницею. Тим більше, що Хоу Іфань не є вже такою непереможною, про що свідчать її поразки за останні місяці: у жовтні минулого року на етапі Гран-Прі програла Хампі Конеру, небачена кількість поразок на останньому турнірі у січні у Вейк-ан-Зеє – аж чотири: від Мамеджарова, Ван Велі, Ельянова та Карлсена. Китаянка ще ніколи не поступалася стільки разів в одному змаганні. Вивчати помилки суперника – одна із важливих сторін підготовки до боротьби з ним. Хто хоче перемагати, повинен конкурента знати добре», - підсумував експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ